Belgrade Live Logo  
     


  @goranmatejin
Facebook grupa
Početna strana Beogradski vodič Dešavanja u Beogradu Pozorišta u Beogradu Muzeji Beograda Bioskopi Beograda Noćni klubovi u Beogradu Restorani Beograda Splavovi u Beogradu Smeštaj u Beogradu Rent A Car Kontakt
Ponedeljak
Utorak
Sreda
Četvrtak
Petak
Subota
Nedelja


Zdravlje


Zaposlenje


Akcije i popusti

Falcon


Kafane beogradaFalconDEŠAVANJA U GRADU

Атеист Реп, 15. август, сплав Четворка

Ateist Rap u Zemunu

 

         Легендарна новосадска панк рок група Атеист Реп одржаће 15. августа концерт у Београду, на сплаву Четворка који се налази на Земунском кеју код хотела Југославија. Бенд обележава 25 година постојања, а као гости на концерту ће се појавити панчевачки бенд Ујка Сенф. Почетак догађаја је заказан за 21 час. Ограничен број карата је пуштен у претпродају и може се купити на шанку сплава Четворка свакога дана по цени од 500 динара.
 
         Атеист Реп иза себе имају шест студијских албума и небројано много концерата на територији целе бивше Југославије, а и шире. Публика из памти по чувеним хитовима Варбург лимузина, Година културе, Кар кор, Блу Трабант, Фатаморгана, Новосадски вашар, Грил 13, Роквић Радивоје и многим другим, а у својим песмама су одали и посебан омаж легендама југословенског рока Куд Идијотима, ЕКВ, Пекиншкој Патки...

 

Европа. Југоисток – Забележена сећања, 20. август - 19. септембар

Evropa. Jugoistok – Zabeležena sećanja

       Изложба "Европа. Југоисток – Забележена сећања" у организацији Гоетхе Иститута биће представљена у Музеју историје Југославије од 20. августа до 19. септембра. Свечано отварање ће се одржати у четвртак 20. августа у 19:00.

       Након отварања, у 19:30 часова биће одржан округли сто Савремена уметност између историје и сећања са Констанце Вике, главном кустоскињом изложбе, Сабином Саламон (Музеј модерне и сувремене умјетности, Ријека), Аном Панић, кустоскињом у Београду (Музеј историје Југославије) и уметницима Сандром Витаљић, Стефаном Савић, Предрагом Терзићем и Николом Радићем Луцатијем.

       Поставка представља радове 23 уметника из 11 држава југоисточне Европе (Албанија, Босна и Херцеговина, Бугарска, Грчка, Хрватска, Кипар, Македонија, Молдавија, Румунија, Србија и Турска) који се баве темом сећања и чије је тежиште рада историја југоисточне Европе. На изложби ће бити представљени радови (фотографије, видео радови и инсталације) који се баве питањима колективног памћења, различитих култура сећања, меморијалних простора и посебно улогом слика у овим процесима. Концепт изложбе осмислили су Флориан Ебнер и Констанце Вике, док је кустоскиња изложбе у Београду Ана Панић, кустоскиња МИЈ.

      Изложба је тематски подељена на шест целина, а уређење поставке је полазиште које нуди различите перспективе за посматрање изложених дела. Неки од приступа су дефинисани својом темом, други уметничким ставом, а неки опет промишљањем самог медија којим се служе. Ако се компаративно сагледају сва дела која су изложена, видљиво је на које се све начине фотографија може употребљавати.

      Сваке суботе у 13:00 биће организована ауторска вођења кроз изложбу, као и дечје и породичне радионице, а 19. септембра, на дан затварања, биће одржана панел дискусија "Уметност против заборава – Индивидуално сећање на колективну прошлост" са кустосом у Никозији Јанисом Тумазисом (НиМАЦ), кустоскињом у Београду Аном Панић (Музеј историје Југославије) и уметницима Маријаном Кристофидес, Аном Адамовић и Николом Радићем Луцатијем.

 

Filmstreet 2015, 12/06/15 - 01/09/15

Filmstreet Beograd 2015Филмстреет 2015 по пети пут на пет локација

 Filmstreet 2015 по пети пут на пет локација са 38 филмова!

 

Београд ће поново послати велики биоскоп јер Filmstreet- бесплатни фестивал филмских класика долази на градске улице. Filmstreet ће се селити са локације на локацију и сви су позвани да се придруже и уживају.

 

Међутим, уколико не ухватите добра места, обавезно понесите јастуће или столицу како не бисте седели на земљи.

 

У случају лошег времена, пројекције се одлажу за други датум.

 

Програм за јули

 

Среда, 1. јул (20.30) Комплекс Бадер - Црвени крст

 

Субота, 4. јул (20.30) Yанкее Доодле Дандy – Цветни трг

 

Понедељак, 6. јул (20.30) Ћелава певачица – поз. представа; Калемегдан, Велики равелин

 

Среда, 8. јул (20.30) Валтер брани Сарајево – Студентски парк

 

Недеља, 12. јул (20.30) Шиндлерова листа – Калемегдан, Велики равелин

 

Уторак, 14. јул (20.30) Време прве љубави – Палас

 

Петак, 17. јул (20.30) Индијски филм – Ташмајдан

 

Недеља, 19. јул (20.30) Ловац на јелене – Црвени крст

 

Уторак, 21. јул (20.30) Озлоглашена – Скадарлија

 

Среда, 22. јул (20.30) Мачка на усијаном лименом крову – Цветни трг

 

Четвртак, 23. јул (20.30) Гилда - Земун

 

Петак, 24. јул (20.30) Опасне везе – поз. представа; Ташмајдан

 

Субота, 25. јул (20.30) 24 часа Ле Мана – Бетон хала

 

Среда, 29. јул (20.30) Операција Београд – Поред пароброда Жупа

 

Петак, 31. јул (20.30) Прљави инспектор Хари – Студентски парк

Color Running, 13. септембар

Color Running

         У Београду ће се у недељу, 13. септембра са почетком у 18:30 одржати прва трка с бојама - Color Running!

         Једна од најпопуларнијих и најузбудљивијих тематских трка у свету, чија је основна карактеристика посипање учесника бојама органског порекла, инспирисана је хинду фестивалом боја ХОЛИ којим сваке године хиљаде људи широм света обележавају срећу нових почетака.

          Пробали бисте нешто другачије? Желите да осетите мало здравог адреналина у природи уз одличну забаву? Онда се пријавите на прву трку с бојама у Србији Color Running – засигурно најлуђу трку на којој сте икада учествовали! Будите најбржи и у друштву 499 других тркача у Хајд парку започните трку у белој Color Running мајици, а волонтери ће вас након сваког пређеног километра засути највеселијим бојама тако да ћете трку од 5 километара завршити обојени од главе до пете. Трка на 600м за 150 најбрже пријављених малишана (од 6 до 10 година) почиње у 17:30 часова.

          За добру забаву побринуће се познати српски DJ дуо Beatshakers који ће након трке направити двочасовни најлуђи color party у граду.

         Пријављивање за учешће у трци с бојама Color Running траје до краја августа. Учешће у трци се наплаћује 800 динара за уплате до 31. августа и 1000 динара за уплате до 4. септембра, док је учешће за дечију трку 500 динара за уплате до 4. септембра.

        Више информација о трци и пријављивању на www.running.rs.

53'  МУЗИЧКИ И ВИДЕО ПЕРФОРМАНС СЛОБОДАНА МАЛДИНИЈА, СКЦ

53'  МУЗИЧКИ И ВИДЕО ПЕРФОРМАНС СЛОБОДАНА МАЛДИНИЈА

       Да ли је могуће у само 53 минута сместити 40‐тогодишње дело једног аутора? У видео ‐ музичком перформансу 53' Малдини представља своја најзначајнија ликовна и музичка дела настала од 1975. до данас.Малдинијево стваралаштво садржано је у три стилске групе: Дигитална уметност, Цртежи и Графичка уметност. Радови на пољу дигиталне уметности су архитектонски и апстрактни пројекти настали у периоду 2000‐2015 и садрже бројне архитектонске аквизиције и конкурсе на којима је Малдини израдио пројекте за архитектонске објекте и урбанистичке целине.Представљени Малдинијеви цртежи настали су почев од 1975., када је први пут јавно излагао своје радове, потом током 1980‐тих када је одржао више самосталних и заједничких изложби са групом МЕЧ и у периоду 1990‐тих, када је израдио бројне архитектонске скице и студије слободном руком. Видео пројекцију прати претпремијерно извођење Малдинијевог музичког цд‐а "Elements" у којем су садржани радови у жанру електронске музике настали од 2012. до данас.  

           Слободан Малдини (1956) архитекта, мултимедијални уметник, историчар и теоретичар уметности, дипломирао је на Архитектонском факултету у Београду 1980. Током 1970‐тих и 1980‐тих специјализовао је архитектуру италијанске ренесансе у Међународном центру за проучавање архитектуре "Андреа Паладио" у Вићенци, код професора Џејмса С. Акермана (Јамес С. Ацкерман, Универзитет Харвард, Кембриџ, Масачусетс) и професора Волфганга Лоца (Wolfang Lotz, Институт лепих уметности Универзитета у Њујорку). Један је од најранијих протагониста постмодерног покрета у архитектури почетком 1980‐тих на простору некадашње Југославије. Аутор је бројних међународних архитектонских пројеката и учесник на значајним изложбама. Године 1985. излагао је на Париском бијеналу заједно са иконама светске уметности и архитектуре, међу којима су: Кит Херинг, Алдо Роси, Тадао Андо. Исте године излагао је на Венецијанском бијеналу. Аутор је књига у жанру интимистичке фантастике и писац стручне литературе на пољу архитектуре и ликовних уметности.

Међу његовим књигама су: А Dictionary of Spirituality, Kathmandu ‐ Valeu of Gods, Сенке богова ‐ десет огледа о архитектури, Зимска прича, Порно и панк неоархитектура, Књига о бодисатви, Соба 3327,Ребека и др. Његова едиција "Енциклопедија архитектуре" у 6 томова садржи преко 40.000 терминолошких јединица, више од 30.000 фотографија и представља до данас најсвеобухватнију књигу те врсте код нас. По објављивању на интернету, његову књигу Светлост прочитало је за само два дана преко 2.000 читалаца. На музичком плану, Малдини је аутор електронског музичког дела Елементи (Елементс). Током протеклих 40 година рада, Малдини је за собом оставио импресиван уметнички опус.

One Republic, 6.јун, Комбанк арена

One Republic
После распродатих концерата широм Европе, турнеја овог популарног поп састава се наставља 2015. године и напокон у Београд долази један атрактиван, свеж, модеран и актуелан бенд. Док су стварали свој трећи студијски албум, група OneRepublic је путовала по Паризу, Грчкој, Лондону, Њујорку, Сијетлу и Ванкуверу да би написала, снимила и унапредила свој већ фантастични звук. Радећи и у студију Рајана Тедера, њиховог певача, текстописца, клавијатуристе и добитника награде Греми, ОнеРепублиц (чији се мегахит из 2007. „Apologize“ налази међу првих 50 на Билбордовој листи Хот 100 најбољих песама свих времена) редефинисали су свој приступ ритму и унапредили свој моћни рок-поп хибрид елементима електронске музике, госпела, блуза и фолка. Храбар и иновативан наставак 2009. „Njaking up“, албум „Native“ нуди налет стадионског рока који је жестоко вођен битом, али је ипак етеричан и интиман. Такође написана од стране певача Рајана Тедера док је био у Европи, нумера „Love runs out“ садржи и захвалницу неким местима у Прагу, Берлину, Амстердаму и Паризу, чиме је писање текстова на путу подигнуто на нови ниво. „Love runs out“ се налази на новој, препакованој верзији албума Нативе, док је тренутно актуелан сингл „I Lived“. Кроз цео албум „Native“, OneRepublic појачава емотивну моћ сваке песме новим и прерађеним вокалним приступом. Рођен и одрастао у Тулси у Оклахоми, Тедер је одрастао певајући у цркви и он каже да су кантри музика и госпел највише утицали на његов певачки стил. Али иако већ годинама пева динамичним и неспутаним гласом на концертима ОнеРепублиц-а током година, дуго је избегавао да таквим гласом пева у студију. „Увек сам обуздавао свој глас на албумима, можда из страха да не претерам и испаднем сувише надмен,“ каже он. „На овом албуму сам сматрао да је већ време да каналишем тај глас са концерата на албум и да пустим госпеловском гласу и појању да уткају свој пут у песме.“ Свежина је бескрајно важна бенду, који је пре свега тежио томе да створи „веома модеран албум који ће приказати живот 2013,“ како каже Тедер. „Такође нам је важно да сваки албум буде еволуција, где ћемо моћи да направимо огроман заокрет у нашем звуку и да одатле створимо гомилу сјајних песама,“ наставља он. „То је заиста мукотрпан процес, али то је за нас једини начин.“

Дани Истре, 13-17 април, клуб књижевника

Dani Istre u Beogradu 2015

       Ресторан Клуб књижевника од 13. до 17. априла у Београд "доноси" Истру са свим њеним укусним ђаконијама и винима.

       Са првим данима пролећа, гости ресторана ће имати прилику да уживају уз лагане медитеранске укусе истарских јела, која ће за њих припремати гостујући шеф кухиње у поречкој Коноби Станција Шпин, Роберт Голић, док је за прави одабир истарска вина задужена Винарија Лагуна из Пореча.

       Уколико желите да уживате у укусним истарским делицијама, позовите ресторан Клуб књижевника на 011 26 27 931 и резервишите своје место!

Дани Београда, 16-19 април

Dani Beograda 2015

          Традиционална манифестација Дани Београда ове године биће организована од 16. до 19. априла уз бесплатан културно-уметнички програм.

          Под слоганом „У ритму града“ грађани ће током ова четири дана бити у могућности да, уз стручно вођење, посете бројне градске музеје, а планиран је и музички програм који ће окупити еминентне уметнике на атрактивним градским локацијама.

          Другог дана прославе биће организован мини фестивал “Пролеће у Београду и обележени Међународни дани џеза.

          Током пет јавних вођења посетиоци ће кроз позоришну драматизацију догађаја на одабраним локацијама од историјског значаја и индивидуалне наративе „обичних људи“ бити упознати са локалном историјом и духом времена Београда у јеку антифашистичке борбе.

          Прославу “Дани Београда организују Градска управа Београда и Секретаријат за културу, у сарадњи са Омладинским позориштем Дадов као извршним продуцентом.

 

          Beograd

2Cellos, Сава центар, 19. јун

2Cellos Beograd 2015

         У Великој дворани Сава центра 19. јуна од 20.00, наступиће 2Cellos, славни виртуози на виолончелима – Лука Шулић и Стјепан Хауер.

         У јануару ове године прославили су четврту годишњицу од објављивања спота „Smooth Criminal“ на YouTube који их је лансирао у звезде. Иако су постигли завидан број следбеника захваљујући управо видео објавама (укупна бројка попела се до сада на чак више од 100 милиона прегледа), они су и даље посвећени концертним наступима.

        Пред Луком и Стјепаном је богата концертна година, а средином јуна долазе у Београд. Ако је судити по њиховим концертима широм света, и овај би могао бити распродат – у рекордном року! Карте су у продаји на благајни Сава центра и Евентим продајним местима.

        Цене карата су 1.800, 2.400, 3.000 и 3.600 РСД.

Mostar Sevdah Reunion, Коларац, 3. март

Mostar Sevdah Reunion

                     У уторак 3. марта у 20:00, у великој дворани Коларчеве задужбине наступиће легендарни Мостар Севдах Реунион.

                     Група је настала деведесетих година у Мостару, по идеји продуцента Драгог Шестића. Може се слободно рећи да је данас Mostar Sevdah Reunion један од најпознатијих балканских састава на светској wорлд мусиц сцени. Већ првим албумом објављеним за холандски World Connection 1999, скренули су пажњу својим специфичним стилом и репертоаром базираним на модерно аранжираним севдалинкама. До сада су издали осам албума, а током последњих 15 година сарађивали су са многим великанима world music scene (Шабан Бајрамовић, Љиљана Буттлер, Есма Реџепова...), а са њима је свој првенац снимила сада већ светски позната Амира Медуњанин.

                    Mostar Sevdah Reunion је учествовао на преко стотину world music & jazz фестивала широм света, а били су главна тема четири филма и бројних телевизијских емисија. Београдски публициста и критичар Драган Кремер је у својој рецензији за Време 2012. године, истакао сличност настанка и каријера Buena Vista Social Club-а и Mostar Sevdah Reunion уз помоћ Раја Кудера, односно Драгог Шестића. Кроз оба пројекта је прошао велики број музичара од којих су неки покушавали да кроз друге саставе пренесу изворну емоцију, али показало се да је једино оригинал – догађај.

                    Половина чланова бенда живи у Холандији због чега ретко свирају у региону, те је ово јединствена прилика да их после више од 10 година поново чујемо у Београду.

                    Карте су у продаји на билетарници Коларца по цени од 900, 1200 и 1500 динара.

“98. РОЂЕНДАН ЏЕЗА” Академија 28 26-28.фебруар

“98. РОЂЕНДАН ЏЕЗА” У АКАДЕМИЈИ 28 26-28.02.

       Девето издање тродневног џез фестивала, “Рођендан џеза“ одржаће се од 26. до 28. фебруара у Академији 28, у Немањиној 28. У питању је јединствена културна манифестација у свету, и традиционални празник џеза којим Академија 28, последњих осам узастопних година, обележава дан издавања прве џез плоче - 26. фебруар 1917. године.

       Овогодишњи „Рођендан џеза“ биће свечано отворен у Галерији Академије 28, ексклузивном изложбом џез критике, аутора Војислава Пантића, признатог џез критичара и уредника неколико домаћих џез фестивала.

       Како „Рођендан џеза“ у основи промовише рани џез, главни програм фестивала ће, као и претходних година, концертно отворити „Београдски диксиленд оркестар“, који ове године прославља 15-годишњицу рада и постојања. Исте вечери, од 22 сата, представиће се познати гyпсy јазз састав, „Хот цлуб оф Белграде“.

       Другог фестивалског дана, 27. фебруара, у оквиру главног музичког програма, наступиће доајен домаћег џеза и овогодишњи добитник награде за животно дело Нишвилле јазз фестивала, Јован Маљоковић, са својим Балкан Салса бендом.

       У оквиру програма „Нове тенденције“, у суботу 28. фебруара, посетиоце фестивала очекује концерт младог ауторског инструменталног састава „Метак за зликовца“, једног од најперспективнијих бендова из српске престонице. Овај нови фестивалски потпрограм, омогућиће учешће младих аутора на фестивалу, као и представљање ауторских састава чије стваралаштво има упориште у џез музици. 

 

ПРОГРАМ:

26.02.

     18.30 СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ ЏЕЗ КРИТИКЕ, ВОЈЕ ПАНТИЋА

     20.00 БЕОГРАДСКИ ДИКСИЛЕНД ОРКЕСТАР, концерт

     22.00 Hot Club Of Belgrade, концерт

27.02.

     22.00 ЈОВАН МАЉОКОВИЋ & БАЛКАН САЛСА БЕНД, концерт

28.02.

     22.00 МЕТАК ЗА ЗЛИКОВЦА, концерт

 

Улаз на фестивал као и на све пратеће програме је бесплатан.

Инфо&резервације: 011 3619 342

Београдски пролећни фестивал, до 31. маја

Beogradski prolecni festival

         Током априла и маја у главном граду одржава се Београдски пролећни фестивал, у оквиру кога ће Београђани, али и гости наше престонице моћи да уживају у бројним културним и спортским манифестацијама, изложбама, такмичењима, концертима...

         Међу манифестацијама које су укључене у Београдски пролећни фестивал налазе се и Ресонате фестивал, отварање изложбе Бео Шик у КЦ Град, Београдска недеља моде, Дани Београда, Београдски маратон, обележавање Дана планете, Супернатурал Фестивал, прослава Светског дана џеза, Ноћ музеја, Латино маратон и многе друге манифестације.

         За детаљан календар догађаја, посетите www.beograd.rs

"Збирка чудеса",Институт Сервантес, до 12. маја

Zbirka cudesa izlozba

           У галерији Института Сервантес од 24. марта (19:00) биће отворена изложба "Збирка чудеса", шпанског уметника Исидра Ферера.

          "Збирка чудеса" је компилација његовог рада као илустратора и графичког дизајнера и обухвата 60 плаката и илустрација и 10 илустрација из свезака. Сви ови радови, заједно са одабраним скицама из његових свезака, пружају шири увид у дело Исидра Ферера у последњих неколико година и доказују да сви они, упркос различитим темама и стиловима, имају заједничке карактеристике.

           Исидро Ферер (Мадрид, 1963) један је од најистакнутијих представника савременог шпанског дизајна и илустрације. Ради на међународном плану као илустратор, графички дизајнер, аутор анимација и сториборда за телевизију. Добитник је више награда током своје каријере, попут Националне награде за дизајн 2002. године, Националне награде за илустрацију 2006, Европске награде за дизајн у категорији плаката 2008. и сребрне награде на Голден Лабел Аwардс 2013. године, између осталих.

          На дан отварања, 24. марта у 12:00 у галерији Института Серванетс биће организовано вођење кроз изложбу на енглеском и шпанском, које је приредила Тина Гарсија, кустос изложбе.

          Улаз је слободан.

Изложба архитектуре "Заједнички стварати град", до 13. јуна

Zajednicki stvarati grad

           Изложба архитектуре "Заједнички стварати град" може се погледати у Француском институту 22. априла до 13. јуна. Отварање изложбе је у 22. априла у 19:00. 

           Урбане мутације и културни и социјални феномени централна су тема изложбе ааа, ателиер д’арцхитецтуре аутогéрéе, колективне истраживачке платформе савремених градова. ааа користи урбану тактику, дајући предност учешћу становника у уређењу напуштених урбаних средина, релативизујући контрадикције и избегавајући стереотипе путем рада на номадским и реверзибилним пројектима, иницирајући истраживање потенцијала савремених градова.

           "Путем микро-политичког делања желимо да допринесемо екологији и демократичности градова, учинимо окружење мање зависним од одлука одозгоре и доступнијим њиховим корисницима. ’Аутоуправна архитектура’ је архитектура односа, дела и процеса индивидуалаца. Таква архитектура не одговара либералној политици, не прави уговоре зграде за зградом; она се уписује у нове облике удруживања и сарадње, који се заснивају на размени и реципроцитету између свих заинтересованих страна (појединаца, удружења, установа), на којем год се они нивоу налазили. Наша архитектура уједно је и политичка и поетична због тога што представља ’повезивање различитих светова."

           У оквиру изложбе и 10. издања фестивала БИНА, Доина Петреску и Константин Петку, који управљају студијом ааа, одржаће неколико предавања 22. и 23. маја

GET LOW-EXCLUSIVE MIXTAPE PROMOTION-DJ ARCHITECT !!!, 24. јануар


GET LOW-EXCLUSIVE MIXTAPE PROMOTION-DJ ARCHITECT !!!
︻╦╤─ Get Low ─╤╦︻ ∆ɌCĦ݆EC† - EXϾⱢṲϨỊVE MỊX₮∆ⱣE ⱣЯØMØ₮ỊØИ GTA - GRAB THAT ARCHITECT MIXTAPE Dosao je dan kada ce nas i vas DJ ARCHITECT da prestavi njegov Novi MIXTAPE !!!! Zato ove subote pravo na GET LOW, jer prvih 100 gostiju dobijaju CD na poklon:D Zbog ogranicenog mesta rezervisite svoje mesto na vreme i budite spremni da djuskate do ranih jutarnjih casova ;) DJ ARCHITECT je spremio set za pamcenje !!!

Сеyед Хасан Солтани, Изложба иранског уметника, до 16.2.

Иран изложба о Ирану

Ирански уметник Сеyед Хасан Солтани у КомБанк Арт холу

 

Нови поглед на традиоционалне иранске минијатуре

 

Познати ирански уметник Сеyед Хасан Солтани, апстрактним делима рађеним акрилном техником, представио је нови поглед на традиционалне иранске минијатуре на својој изложби „Уметност Ирана“ у КомБанк Арт холу, у Македонској 29. 

 

Изложбу је отворио Мађид Фахимпур, Амбасадор И.Р. Иран у Београду, а присутнима се  на отварању обратио др Махмуд Шалуи, директор Центра за културу И. Р. Иран у Србији.

 

„Сликарство у Ирану је нашло свој израз у минијатури, тој префињеној и деликатној форми којом су ирански уметници вешто и умешно стварали своја непоновљива дела. Међутим оно се није задржало и ограничило само на минијатуру, већ  се снажно изразило и у оним областима које су ирански уметници искусили у ранијим периодима. Неки ирански уметници створили су запажена и аутентична дела у којима су смело и успешно спојили стари традиционални израз са новим формама и тако успели да минијатуру повежу са модерним сликарством. Један од њих свакако је и др Сејед Хасан Солтани, који у својим радовима настоји да успостави дубоку везу између традиционалног и модерног сликарства. Заправо, његов оригиналан и надасве тежак стваралачки подухват  више је него успешан. У погледу етичких погледа и карактеристика, открио сам да је др Солтани вредан сваког поштовања, узвишеног духа и чистих мисли и један од оних уметника који су своју уметност ставили у службу општих хуманих вредности настојећи да њоме људима пренесе узвишена значења. Надам се да ће ова изложба, са његових 37 приказаних радова, задовољити радозналост и укус београдске публике.“- поручио је Махмуд Шалуи.

 

Саyед Хасан Солтани је до сада излагао на четрдесет домаћих и међународних изложби, а „Уметност Ирана“ је његова девета самостална изложба. 

 

„Културне вредности Ирана које имају свој корен у историји тежимо да данас пренесемо новим генерацијама, на нови начин. Често се дешава да грешимо када понављамо уметничке радове. По мом мишљењу стара уметничка дела треба да послуже само као инспирација и не треба их копирати. Раније, уметници у Ирану нису реално приказивали живот какав их окружује, тај њихов поглед на свет је био апстрактан. Кроз своја дела сам се трудио да акценат ставим на осећања у односу на визуелно и на такав начин гледам на природу и свет. На пример, птице на мојим сликама су приказане као симбол љубави, љубазности и срдачности. Кроз своје радове, ја покушавам да комуницирам са публиком, а инспирација за моје слике су традиционалне иранске минијатуре. На самом крају желео бих да се захвалим Центру за културу И.Р. Иран у Србији и Комерцијалној банци који су омогућили да своја дела изложим баш у Београду и веома ми је драго што сам кроз језик слике успео да успоставим контакт са српском публиком. “ – открио је аутор изложбе, Сеyед Хасан Солтани.

 

Посетиоци ће све до 16. фебруара имати прилику да се боље упознају са иранском уметношћу, док ће улаз на изложбу у КомБанк Арт холу бити бесплатан.

 

О аутору:

 

Сеyед Хасан Солтани је рођен 1964. године у Јазду у Ирану. Основне студије сликарства је завршио на Унвиерзитету уметности у Ирану, потом је мастер студије сликарства завршио на Тарбиат Модарес Универзитету, а 2003. године је докторирао на студијама из области визуелне уметности и компјутерске графике на Герасимов институту кинематографије у Русији. Сеyед је од 2011. године члан одбора директора научног друштва Иранских визуелних уметности. 

 

 

За све додатне информације молимо Вас да контактирате Лену Марјановић на број телефона  064/64 111 25, или на е-маил лена.марјановиц@олафмцатеер.рс

 

Београдски барок представља „Нације“, 2. фебруар

Beogradski barok predstavlja „Nacije“ - putovanje kroz muziku ranog baroka.
 
У понедељак 2. фебруара 2015. године у великој сали Студентског културног центра у Београду ансамбл Београдски барок приређује концерт - својеврсно музичко путовање од севера ка југу Европе кроз различите традиције, тј. музику композитора из периода раног барока. Биће представљена специфична разноврсност барока - како су велике европске нације до краја 17. века поносно и у већој мери засебно гајиле сопствену музику. Ово је први концерт Београдског барока у серији концерата планираних за ову годину, а љубитељи уметничке музике ће чути већину композиција по први пут у Београду. Београдски барок је музички ансамбл који се већ виšе од десет година бави историјском праксом извођења музике 17. и 18. века свирајући на репликама аутентичних инструмената из тог периода, и један је од првих ансамбала те врсте у Србији. Ансамбл је радио са многим реномираним музичарима из области ране музике и успеšно је наступао на бројним концертима и фестивалима у земљи и иностранству. Концерти Београдског барока су виšе пута емитовани на радију, телевизији и интернету. У оквиру програма ће бити изведена дела аутентичних представника „музичких нација“ раног барока: Хенрија Персла, Марена Мареа, Јохана Розенмилера, Георга Муфата и Биађа Маринија. У складу са репертоаром ансамбл ће користити историјски одговарајуће šтимовање по средње-тонској темперацији (¼-цомма меантоне темперамент) за разлику од данас уобичајеног једнако темперованог система. Концерт почиње у 20 часова а улаз је бесплатан.

Марк Ланеган, дом омладине, 24. фебруар

Mark Lanegan
Марк Ланеган по трећи пут у Београду! Он ће са својим бендом наступити у сали Американа Дома омладине 15. фебруара 2015. године од 20:00. Ово је трећи концерт Марка Ланегана у само три године и трећи албум који промовише у нашим крајевима - Blues Funeral, Imitations и сада Phantom Radio. Никада до сада ниједан музичар није урадио тако нешто у Србији! Оба претходна Ланеганова концерта била су распродата и то је довољно упозорење за све да карте овог пута купе на време. Свемирски блуз се враћа у Београд! Током тридесетогодишње музичке каријере Марк Ланеган је објавио девет запажених соло албума, али такође и низ плоча са његовим матичним бендом, Screaming Trees. Марк у узбудљивом музичком животу бележи и сарадњу са бројним музичарима, који су додатно потврдили његов ауторитет на рок сцени: Nirvana, Queens of the Stone Age, Greg Dulli (Twilight Singers & Gutter Twins), Isobel Campbell, Duke Garwood, Melissa Auf der Maur, Martina Topley Bird, Creature with the Atom Brain, Bomb the Bass, Soulsavers, Mad Season, Moby, The xx... Улазнице по цени од 1700 динара су у претпродаји на благајни Дома омладине Београда, кафеу Шикарица (Скадарска 22), као и на свим Евентим и Гигс Тиx продајним местима.

Chibicon, 31 јануар - 1 фебруар

Chibicon 2015
CHIBICON ЋЕ СЕ ОВЕ ГОДИНЕ ОДРЖАТИ ПО ПЛАНУ, У ДОМУ ОМЛАДИНЕ БЕОГРАДА, ОД 31. ЈАНУАРА ДО 1. ФЕБРУАРА.

То значи да ће још једна зима проћи у знаку добре забаве, са садржајима типичним за Chibicon као што су такмичење у цртању, аниме квиз, трибине, пројекције, радионице и предавања. Међутим, предстоје вам и неке новине – неке ћемо најавити кад им време дође, а за неке је пожељно да сазнате што пре, како бисте имали довољно времена да се припремите. Наиме, ове године ћемо по први пут и на chibicon-у имати и косплеј такмичење – али, на захтев публике (и многих косплејера), по такозваним „старим“ правилима с Јапанизма, према којима се учесници дели на појединачну и групну категорију, док се у приступу самим костимима допуштају разне слободе. Више о овоме у најскорије време!

Такође, пошто нас у фебруару очекује нов циклус кампање за Културни центар Сакурабана, у овом знаку ће се одвијати и сам chibicon. Очекујте још информација на тему даљег рада друштва, тојест Сакурабаниног клуба, у току конвенције, а осврнућемо се и на даље акције за прикупљање средстава.Тони Цетински, 13. март, Сава центар

Toni Cetinski u Beogradu
Тонијеву богату музичку каријеру обележили су многобројни наступи, албуми и хитови. Љубав према музици, енергични наступи и вокалне способности изазивају одушевљење свих посетилаца. Оно што нам се највише свиђа код Тонија је његова природност на сцени, као и енергија коју шаље сваком посетиоцу појединачно.

Након успешних концерата у Комбанк Арени и новосадском Спенсу, Тони ће публици у Сава Центру поклонити најлепше љубавне хитове из своје дугодишње и успешне каријере Неке од њих су “Заблуда”, “Опет си побједила”, “23 просинац”, “Ако то се зове љубав”, “Кад жена заволи” и многе друге.

Позивамо Вас да дођете на још један невероватан наступ Тонија Цетинског.Северина, 25. фебруар, Сава центар

Saverina u Beogradu 2015
Након незаборавних концерата најуспешније регионалне турнеје "Добродошао у клуб", Северина по први пут у каријери наступа у Сава центру. Тим поводом, београдску публику очекује један посебан, интимни перформанс највеће хрватске музичке диве. Уз највеће хитове са албума "Добродошао у клуб" које су од објављивања првог сингла "Brad Pitt", уз "Uno Momento", "Alcatraz" и "Море туге" до данас на yоутубеу прегледане преко невероватних 150 милиона пута, Северина ће извести и неке своје најдраже композиције које публика нема прилику често чути у клубовима и дворанама. Очекује вас још једна незаборавна ноћ са Северином, самом на сцени. Улазнице ће бити у продаји на свим продајним местима Eventim-а од уторка 23.децембра.

Resonate 2015, Југословенска кинотека, 13-19 април

Resonate 2015 
Resonate фестивал спрема се да поново окупи уметнике заинтересоване за позицију технологије у уметности и култури. Четврто издање фестивала одржаће се у Београду, од 13. до 18. априла 2015, а први контигент карата пушта се у продају у уторак, 7. октобра. Resonate је платформа за повезивање, размену знања и едукацију. Он повезује уметнике, дизајнере и предаваче у намери да покрене дебату на тему позиције технологије у уметности и култури. Фестивал, који се одржава сваке године у Београду, током три дана трајања нуди преглед тренутне ситуације на пољу музике, визуелних уметности и дигиталне културе. Позвани уметници, предавачи и други учесници представљају цуттинг-едге савремене креативне индустрије у свету. Resonate 2015 подељен је у два дела –Conference и Live програме. Resonate Цонференце (16. – 18. април) нуди 8 једнодневних радионица (бесплатне уз карту и попуњен формулар), 4 тродневне радионице (13. – 15. април), преко 20 предавања, више од 10 разговора о пројектима, панел дискусије, пројекције и приступ журци затварања са аудио-визуелним перформаснима и DJ-евима. Resonate Live (13. – 18. април) представиће преко 15 музичких догашаја, преко 10 перформанса, преко 10 предавања, преко 3 радионице 15+ Music Performances, 10+ Lectures, 3+ Woorkshops (бесплатне уз карту и попуњен формулар) и панел дискусије. Међу потврђеним гостима и извођачима налазе се: Conference Zach Lieberman, Jack Schulze, Kim Asendorf, Micah Elizabeth Scott, Karsten Schmidt, Sabrina Ratté, FIELD, Cod.Act, Lauren McCarthy, Andreas Müller, Mr.doob, Moritz Stefaner, Jaume Sánchez, onedotzero, Adam Magyar, Jesper Kouthoofd (Teenage Engineering), Robin McNicholas (Marshmallow Laser Feast), Paul Skinner (Tellart), James George, Alexander Porter, Irini Papadimitriou (V&A), Sitraka Rakotoniaina, Alex McLean, Arthur Carabott, Arturo Castro, Tim Gfrerer и многи други. Live Ben Frost, Terre Thaemlitz, SOPHIE, Emika, Rrose, Lichens, Le Révélateur, Sculpture, Rob Clouth, Bob Ostertag и многи други. Карте можете купити од уторка, 7. октобра у 14х путем Resonate сајта.

Фест 2015, 27 фебруар - 8. март

Fest 2015
Омиљени ФЕСТ биће одржан од 27. фебруара до 8. марта, а организатори уводе два нова такмичарска програма. Дирекција ФЕСТ-а нове програмске целине посветиће субверзивним и жанровским филмовима, са жељом да београдски филмски фестивал поново буде отвореног духа, храбрости и померања граница.

Нови уметнички директор ФЕСТ-а је Југослав Пантелић, а селектор редитељ Младен Ђорђевић. Именован је и нови Одбор Фестивала, председник је градски секретар за културу Владан Вукосављевић, а чланови – Нада Поповић Перишић, Мина Ðукић, Дуња Кустурица и Снежана Пенев.

По незваничним најавама фестивал неће отворити кански победник јер је овогодишњи добитник Златне палме, филм „Зимски сан“ Нурија Билгеа Џејлана, приказан на Фестивалу ауторског филма. Како је најавио аутор филма „Ничије дете“, Вук Ршумовић, тај домаћи филм биће премијерно приказан у Србији на ФЕСТ-у.

Summer фестивал 2015, лето 2015

Summer festival 2015
Велики фестивал електронске музике, Калемегдан Summer Фестивал организоваће за шест, седам месеци ЈП „Београдска тврђава“.

Циљ овог пројекта јесте да се Калемегдан, а самим тим и град Београд, представи као потенцијална фестивалска дестинација, на којој ће се од 2015. па наредних година одржавати велики фестивал електронске музике.

Осим по квалитетној музици и гостовању светских звезда електронске музике, фестивал ће бити посебан и због своје специфичне локације (Београдска тврђава), на којој посетиоци могу уживати и у бројним другим културним и забавним садржајима.

Остваривањем овог пројекта, Србија би се на међународном фестивалском тржишту позиционирала са још једним фестивалом, чије би место одржавања био главни град земље.

Калемегдан Summer Фестивал употпуниће туристичку понуду Београда и створити садржај који ће привући младе људе из разних крајева земље, али и бројне посетиоце из региона и осталих делова Европе и света.

Београдски фестивал игре, 23. 3.2015. - 9.4.2015.

Београдски фестивал игре
Уживајући једну од најистакнутијих позиција међу европским манифестацијама уметничке игре, Београдски фестивал игре, и у оквиру свог дванаестог издања, од 23. марта до 9. априла, представља публици атрактиван избор наслова са светске сцене.Београд је, захваљујући овом фестивалу, постао важно место у биографији балетских уметника, град у коме се сваког априла представљају и преплићу нови и култни плесни комади, у који радо долазе балетске звезде и млади уметници које је светска критика тек најавила. Значај манифестације на светској мапи, огледа се у актуелности програма, продукцијама које се у истовремено изводе у великим светским метрополама, односно догађајима који су премијерног карактера за шири регион. Откривајући уметничку игру кроз њене најсавременије домете, Београдски фестивал игре је брзо придобио бројну публику. До сада је изведено близу 200 врхунских поставки најважнијих кореографа нашег времена, док сваку едицију у просеку прати преко 18.000 гледалаца и 120 акредитованих новинара из земље и иностранства. Високи стандарди програма и уводјење нове плесне и позоришне естетике, подједнако унапређују очекивања публике и изазов креирања садржаја. Фестивал је пружио немерљиву подршку домаћим професионалним играчима, педагозима, кореографима и младим људима из свих уметничких области, који су били довољно храбри у сагледавању нових могућности и спремни за изазове. Покретање локалне плесне сцене резултирало је оснивањем нових компанија, приватних школа, студија и часописа, укључивањем иностраних кореографа које је фестивал представио, у домаће продукције, али и одласком наших играча у свет.Београдски фестивал игре се развијао захваљујући подршци Министарства културе Републике Србије, амбасада и културних центара земаља учесница, као и Града Београда. Значајно улагање у афирмацију уметничке игре и реализацију програма у градовима Војводине, подржава Покрајински секретаријат за културу АП Војводине, градови Нови Сад, Вршац, Панчево... Београдска Општина Стари Град на чијој територији послује Фестивал, од прве едиције препознаје догађај као важну иницијативу у култури. На самом почетку, Фестивал је освојио награду Фонда Јелена Шантић, а Unesco га је прогласио водећим плесним пројектом у региону Југоисточне Европе (2006), након чега је уследио пријем у Светску плесну алијансу. Године 2011., фестивал је реализован под покровитељством Председника Републике, и добио признање „Звезда Београда“ од стране Агенције за Европске интеграције. Немачки часопис BalletTanz, означио је 2012. године Београдски фестивал игре као “најрепрезентативнију плесну манифестацију старог континента” и “плесног трендсетера”. Године 2013., представљена је монографија “Decadance – 10. година Београдског фестивала игре” у издању Службеног гласника.Већ три године заредом, Београдски фестивал игре се реализује у сарадњи са Делегацијом ЕУ у Србији, док се његова дванаеста едиција одржава под високим покровитељством Министарства културе Републике Србије.Као главни партнер Београдског фестивала игре, Вип мобиле је увео препознатљив модел улагања великих компанија у српску културу, док заједнички креиран слоган „Комуникација у покрету“, најбоље осликава снагу осмогодишње сарадње. Кроз различите пројекте, међу којима су најзначајнији награда „Вип позива“, награда „Вип искорак“ и пројекат за најмлађе „Вип таленти”, Вип доприноси развоју уметничке игре у Србији. Дугогодишњу наклоност и важну подршку фестивалском програму пружа Societe General банка, која је и ове године главни спонзор, у категорији државних и градских институција. Кроз покровитељство Фестивала, Societe General банка наставља своје залагање како би се врхунски уметнички програми учинили доступним домаћој публици. Поносни смо на подршку бренда Нивеа, кога одликује квалитет, поверење потрошача, дуга традиција и улагање у проверене вредности.

Међународни сајам наутике, лова и риболова, 22.2. - 1.3., Бг сајам

Међународни сајам наутике, лова и риболова 
Међународни сајам наутике, лова и риболова одржаће се по 37. пут од 22. фебруара до 1. марта у хали 5 Београдског сајма.

На сајму ће се представити више од педесет излагача из земље и иностранства, који ће изложити своја пловила, од јахти, глисера и једрилица, катамарана, кајака, кануа до малих бродова за дневне излете и риболов, углавном средње величине. Произвођачи ће понудити производе врхунског квалитета, најпознатије светске брендове, а биће приказани и новитети на тржишту укључујући и светске премијере.

Сајам наутике постао је препознатљиво место у региону, на коме се традиционално окупљају садашњи и потенцијални власници чамаца и јахти, као и љубитељи крстарења рекама, језерима, каналима, морима. Значај манифестације није само у промоцији излагача, већ и у јачању наутичког потенцијала Београда и Србије, а самим тим и наутичке привреде и туризма. Радно време Сајма наутике је од 10:00 до 19:00.

Више информација на sajam.co.rs.

Belgrade For Youth фестивал, 20-21 фебруар

Belgrade For Youth
Догађај који већ традиционално засипа фебруар добрим емоцијама и још бољим свиркама са идејом да представи Београд као град младих и дружељубивих људи и ове године ће оправдати свој слоган (Emotion.Devotion.Love) кроз учешће младих из преко 10 земаља на едукативним, информативним, хуманитарним и забавним активностима.

Након што је САРС покидао на прошлогодишњем Begrade4Youth-u, ове године, на догађају који већ традиционално засипа фебруар у Београду емоцијама и добрим свиркама, за вас наступају:

Петак 20. фебруар // Bane Lalic & MVP // MIXER HOUSE

Субота 21. фебруар // WHO SEE // FREAKY FIGHT FOR FREEDOM // Магацин Депо

Цена улазница по вечери је 500 дин.
Цена за обе ноћи фестивала је 800 RSD (MVP + WHO SEE).
* дате цене важе до 6. фебруара.

Guitar Art фестивал, 10-15 март

Guitar Art festival
Међународни фестивал гитарске музике, Гуитар Арт Фестивал одржаће се од 10. до 15. марта у Београду, а на његовом отварању ће наступити грчки певач Јоргос Даларас. Међународно прослављени грчки певач Јоргос Даларас наступиће у Београду по четврти пут изводећи традиционалну ребетико музику. Даларас ће у Београду, поред бројних безвременских песама из каријере дуге 40 година, представити и нови материјал, а концерт на свечаном отварању међународног фестивала гитаре биће прво представљање уметности свирања бузукија и ребетика на гитари. Поред вечерњих концерата, посетиоци и учесници фестивал ће моћи да присуствују различитим предавањима, радионицама, и другим догађајима. Гуитар Арт Фестивал је основан 2000. године и данас представља професионални и стручни догађај који окупља класичне гитаристе, од аматера, студената основних и средњих школа, студената до учитеља и професора, као и еминентних гостију и водећих светских гитариста. Улазнице за концерт Јоргоса Далараса коштају од 1590 до 4590 динара и могу се купити на благајни Сава центра, на продајним местима Евентима и у ланцу продавница WinWin.

фестивал "Седам Величанствених", 30.1 - 5.2, Сава центар

фестивал

               Једанаесто издање београдског фестивал "Седам Величанствених" одржаће се од 30. децембра до 5. фебруара у Сава центру.

 

               Публика ће имати посебно прилику да ужива у седам документарних филмова које су направили реномирани европски режисери, а који се тренутно приказују на филмским фестивалима широм света. Главна идеја фестивала је да документарце стави у центар наше пажње (који је углавном резервисан за холивудске блокбастере) и да представи сваки од седам документараца као заста изузетан биоскопски догађај.

 

               Фестивал ће отворити прича о Рембранту и Вермеру и Халсу, као и о сви осталим великим уметницима који су дуже од деценије чекали да добију нови дом, што видимо у филму "Нови Рејкс музеј" ауторке Уке Хогендејк, сјајном приказу сусрета професионалаца који брину о уметности и грађана Амстердама, укључујући и људе од моћи.

 

               "Меси"… да ли је добар, можемо ли да га добијемо? Филм о јединственом Аргентинцу у чијим уметничким фудбалским наступима ужива цео свет. Одговор на оба питања био је потврдан и после провере евентуалне заинтересованости публике, филм Алекса де ла Иглесије је укључен у програм. Надам се да ћу видети родитеље који доводе своју децу тинејџере да виде свог идола на великом платну. Нова фестивалска публика!

 

Још једна иновација у овогодишњем програму је "Вирунга", Енглеза Орланда фон Ајнзидла (извршни продуцент Леонардо Дикаприо!), филм који снажним изразом и храбрим људима на екрану позива да се заштити Национални парк Вирунга у Конгу.

 

"Морате да волите своје јунаке и да учините све што је у вашој моћи како би они стекли поверење у посао који је вама поверен…", каже Камила Нилсон, режисер "Демократа", изузетно лепо испричане приче из Зимбабвеа, где је ауторка, што је сензационално, добила дозволу да прати два харизматична човека чији је задатак да саставе нови устав.

 

Реч Љубав је и у енглеском наслову финског филма ауторке Вирпи Сутари - "Garden Lovers" ("Љубитељи башта" или "Баштенски љубавници"), филма који вас непрестано изненађује дивним јунацима; смејете се, осмехујете се и опомињете себе да Љубав треба неговати као биљке у нашој башти.

 

Заиста је тако, као што треба неговати и наше разумевање људи који мисле и понашају се другачије него већина нас. Португалац Жорж Пеликану нас позива у болницу својим филмом "Изненада моје су мисли стале", који с хумором и оригиналним начином причања уводи глумца који покушава да разуме и изрази лудило уз помоћ интелигентних пацијената.

 

Француски пар Клодин Бори и Патрис Шањар долазе поново на "Седам величанствених" с "Правилима игре", новом социолошком, да, зашто да је не назовемо "документаристичком љубавном причом", јер то је осећање које је дубоко у њиховом филму о младима уведеним у прилично безнадежну обуку, али који успевају да у свему томе задрже сопствена убеђења.

 

Сви филмови су са српским и енглеским титлом.

 

Карте коштају 400 динара и могу се купити на благајни Сава центра.

 

 

 

Програм

 

Петак, 30. јануар

20:00 - свечано отварање

Нови Рејкс музеј - филм

 

Субота, 31. јануар, 20:00

Вирунга

 

Недеља, 1. фебруар, 20:00

Меси

 

Понедељак, 2. фебруар, 20:00

Демократе

 

Уторак, 3. фебруар, 20:00

Изненада моје мисли су стале

 

Среда, 4. фебруар, 20:00

Северно од раја

 

Четвртак, 5. фебруар, 20:00

Правила игре

Критична маса, 31. јануар, Трг Републике

Kriticna masa

У суботу 31. децембра одржаће се 46. по реду Критична маса. Окупљање почиње у 16:30 на Тргу Републике, а сама вожња улицама града креће у 17:00.

 

На Критичну масу су позвани бициклисти, као и сви они који возе скејт, ролере, тротинет или неко друго немоторизовано превозно средство. И овог пута Критична маса биће тематска, а учесници ће исказати неслагање са ношењем светлећих прслука, али и истаћи важност предњих и бочних светала на бициклима.

 

Критична маса је заједничка бициклистичка вожња која се одвија у преко 300 градова широм света, са циљем скретања пажње на проблеме са којима се бициклисти и бициклисткиње сусрећу у свакодневном саобраћају. У Београду, одржава се сваке последње суботе у месецу са почетком у 17:00 са Трга Републике.

 

Учешће је бесплатно, а свима онима који би желели да учествују, али немају бицикл, иБике Белграде ће га изнајмити бесплатно испред седишта удружења Улице за бициклисте, Светозара Радића 3.

SevdahBABY, 13. фебруар, клуб Монсун

Sevdah baby

              После великог успеха са синглом „Shemsah Groove“, SevdahBABY са својом Live екипом прави велику журку у част позитивне енергије, љубави и квалитетне забаве! Место одржавања је новоотворени клуб Монсун у центру београдске Савамале, са својим феноменалним просторним, звучним и светлосним решењима. 

              Shemsah Groove party ће се одржати на петак 13. текуће године. Овај злослутни датум заправо добија једну веома романтичну конотацију ако га схватимо као „дочек“ Дана заљубљених и то управо уз заразне SevdahBABY ритмове и феноменалне извођачке домете заносне певачице Djixx и остатка SevdahBABY Live бенда.

              Карте су доступне у претпродаји на продајним местима Евентима по цени од 500 динара.

Кристали, 14. фебруар, Дом омладине

Kristali

                 Музички састави Кристали и Зостер одржаће концерт у Дому омладине 14. фебруара.

Амира Медуњанин, 14. март, Сава центар

Amira Medunjanin u Beogradu 2015

             Певачица Амира Медуњанин враћа се у Београд за концерт 14. марта 2015. године у Сава центру где ће промовисати хваљени актуелни CD album "Silk & Stone" (Свила и камен).

 

"Морам напоменути да је за мене наступ у Београду увијек више од концерта. И мислим да сам прошли пут у Сава центру остала дужна публици за неке пјесме које смо изоставили, јер се није уклапало у том тренутку. Тако да ћемо се дружити мало дуже од предвиђеног. Имамо пуно тога за испричати", најављује Амира.  

 

Светски призната певачица на успешном првом самосталном концерту зимус у Сава центру одушевила је публику надахнутим изведбама традиционала попут "Ах шта ћемо љубав крити", "Крадем ти се у вечери", "Калеш бре Анђо", "Мито бекријо", "Зајди, зајди", "Што те нема"...

 

Овације за Амиру на крају првог концерта у Сава центру:  

"Доста тога се дешавало у посљедњих годину дана. И ред би био да направимо неку рекапитулацију и отворимо годину са новом причом. Вољела бих да 14. марта наставимо гђе смо стали прошли пут. Мени она два и пол сата у фебруару нису ни близу била довољна. Сада се већ добро знамо и штета би било да не искористимо прилику за добро дружење", поручује Амира. 

 

Улазнице за београдски концерт Амире Медуњанин у продаји су од 5. јануара 2015. године по ценама 900, 1.200, 1.500, 1.800 и 2.100.

 

Шта Амира поручује Београђанима пред нови сусрет у Сава центру 14. марта?

 

"Прије свега свима бих пожељела све најбоље у Новој Години. Доброг здравља, среће и љубави. Да наредна буде боља од претходне, да нас срећа окрене једне према другима и да се мало више дружимо и волимо".

 

 

Silk & Stone

 

На албуму "Silk & Stone" (април 2014 Aquarius Records), који је продуцирао и аранжирао џез пијаниста Бојан Зулфикарпашић, Амира је отпевала девет песама међу којима су драгуљи традиционалне музике балканских простора "Има дана", "Што те нема" и "Елено керко", зарадивши бројне похвале критике у региону и свету.

 

Хрватско издање угледног музичког часописа Роллинг Стоне уврстио је "Silk & Stone" међу десет најбољих регионалних албума у 2014. години.

 

"Балкан је сјајан терен за разбацивање епитетима и за присподобе, но на сваких толико промашаја буде и централних убода. Призивање имена Billie Holiday у повлаци ове босанске севдах пјевачице. Поготово ако је фокус њен актуални албум регионалних традиционала" - Роллинг Стоне.

 

 

О Амири Медуњанин

 

 

Рођена је у Сарајеву, Босна и Херцеговина, 23. априла 1972. године. Успела је изградити властити стил извођења доводећи изведбе до савршенства. Након што је 2003. године гостовала на албуму "А Сецрет Гате", Мостар Севдах Реуниона, Амира Медуњанин 2005. године снима свој дебитантски албум "Роса" у издању Снаил Рецордс. Албум добија сјајне критике у Великој Британији и широм Европе. У априлу 2009. године, Амира објављује албум "Ливе", у издању Грамофона. Албум садржи снимке са њеног концерта у Босанском културном центру Сарајево током Јазз Феста Сарајево 2008. године. Исте године прави још један корак напред, објављивањем већ снимљеног студијског албум "Зумра", који је припремила у сарадњи са међународно признатом хармоникашицом Меримом Кључо. Албум представља иновативни приступ музичкој традицији Босне и Херцеговине, Србије и Македоније, спајајући примењену хармонику са аранжманима традиционалних мелодија, стихова и стила вокалне изведбе. Албум "Амулетте", објављује Хармониа Мунди и урађен је у сарадњи са уметницима какви су Бојан Зулфикарпашић, Bachar Khalife, Ненад Василић, Ким Буртон, Walter Quintus и Влатко Стефановски.

Дерби Селтик - Глазгов, Т-Pub, 1. фебруар, 14:30

Seltik Glazgov T Pub

Сматра се да нигде у свету не постоји такав однос какав постоји између Ренџерса и Селтика. Глазговски дерби је много више од фудбала, много више од спортског ривалства.

Селтик и Ренџерси ће се срести 1. фебруара од 14:30х на Хемпден парку у полуфиналу Лига купа Шкотске. Ренџерси су због банкрота ликвидирали клуб 2012. године и као нови клуб кренули из четвртог ранга такмичења. Тренутно су друголигаши. Old Firm је до сада имао 399 издања, Ренџерси имају више победа (159), а у последњем окршају Селтик је славио 3:0 у мечу који је одигран 29. априла 2012. године. Ово је њихова прва утакмица после скоро 3 године.

У Т-Pub-у се већ годинама окупљају навијачи Селтика из Србије, односно удружење Celtic Supportes Club Serbia.

Т-Pub поред Пете београдске гимназије у понуди има 6 врста точеног пива а једно од њих је и ирски Гуиннесс са најповољнијом ценом у граду, а у понуди имамо коктеле Irish Flag и Irish Ca Bomb. Дођите у недељу да навијате, пијете и веселите се у правом Celtic амбијенту. Утакмицу можете пратити за шанком на ТВу или у сали на Пројектору.

Увече је Irish Night и органозивани Irish Music Session.

Le Studio, репертоар за фебруар 2015

Le studio repertoar za februar

Субота 07.02.2015. у 20х "Распарени пар"

Среда 18.02.2015. у 20х "Немам да платим и нећу да платим" - гостовање у КЦ Чукарица

Петак 20.02.2015. у 20х "Распарени пар"

Субота/недеља 21. и 22.02.2015 у 20х. "Немам да платим и нећу да платим"

Петак/субота 27. и 28.02.2015.  у 20х "Под млечном шумом"

 

ПОД МЛЕЧНОМ ШУМОМ

 

Датуми извођења: 27.2.2015. и 28.2.2015. у 20ч

 

Режија, светло и звук: Јеан-Баптисте Демаригнy

Сценографија: Сања Маљковић

Графички дизајн: Сања Карић

Превод текста: Кристина Јанковић 

Драматургија и техничка помоћ: Крис МекДоналд

Техничка подршка: Зоран Петровић

Менаџер театра: Драган Милошевић

Музика за песму "Каква си мора видео" - Лео Иванишевић и Натаса Тасић Кнежевић

 

Глуме: Јована Бајић, Марија Вујовић, Лео Иванишевић, Марија Ивковић, Неда Кнежевић, Милена Миладиновић, Александар Мраовић, Немања Мутић, Марко Петровић Пендула, Марко Радосављевић, Дуња Сабљић, Бојана Симић, Стеван Станчевић, Зорица Тојага

 

Драма Под млечном шумом говори о 24 часа у животу једног велшког градића. Уз хумор и поезију, Дилан Томас описује прозаичну свакодневицу његових становника: наде и фрустрације, жеље и разочарања, породичне тајне, алкохолизам и похотност. Оно што главни лик, пречасни Илај Џенкинс благонаклоно назива: „људском невиношћу“.

 

Питаћете ме: какве то везе има са нама овде? А ја ћу вам одговорити да Велс од Србије раздваја тек неколико корака и како ће се свако од вас у овој представи препознати.

 

Од радио таласа до сцене 

 

Дилан Томас је Под млечном шумом замислио као радио драму са више од 70 ликова и скоро исто толико различитих места збивања. Другим речима, као текст који се не може адаптирати за сценско извођење. Посебно када се та сцена налази у малом београдском позоришту, Ле Студио, и када се поставка ослања на средства карактеристична за једно независно позориште. Међутим, то нас не забрињава – наша материјална ограничења у комбинацији са техничким ограничењима радио драме нас, као и обично, терају да превазиђемо сопствене границе и прикажемо још више креативности.

 

У представи постоји више од петнаест глумаца који глуме по два, три или четири различита лика, а понекад и више. Све их прати, од почетка до краја, глас наратора. И управо ту смо пронашли идеју водиљу наше адаптације. Чак и када је у питању радио драма, глас наратора је ту да публици исприча оно што се дешава и што не могу да виде. У нашој представи је супротно. Оно што се приказује другачије је од онога што се изговара. Нарација више није гаранција истине, она представља једно од гледишта стварности – гледиште пречасног Илаја Џенкинса.

 

Позоришна сцена је у потпуности измењена како би се ова врста адаптације омогућила, у шта ће се чести посетиоци Ле Студија одмах уверити. Простор, који је двоструко фронталан (гледаоци су једни преко пута других, са две стране позоришне сцене), представља Корзо (односно Крунка улица); типичан јавни простор у који свако долази, у различито доба дана, како би се показао. Скечеви од којих је драма сачињена се дешавају у овом простору, у времену потребном глумцу да прође сценом, од једне до друге кулисе.

 

Стваралачка слобода

 

У естетском смислу, Под млечном шумом представља другу крајност оног што можемо видети у београдским позориштима, супротност натурализму али такође и ин Yер Фаце позоришту чији следбеници и даље верују, или бар тако изгледа, у његову оригиналност, чак и након двадесет година постојања. 

 

Наша интерпретација драме Под млечном шумом своју инспирацију црпи из древног позоришта. Инспирише се гротескним и народним карневалским позориштем, Раблеом и Бокачом у домену књижевности и Хијеронимус Бошом у сликарству.

 

Управо то ствара јединствени естетски догађај. Када ме питају које су предност рада у независном позоришту, често одговарам: слобода. Односно, слобода духа, стваралачка слобода, слобода смелости! Баш ту слободу смо настојали да прикажемо поставком представе Под млечном шумом.

 

 

Belgrade Saxperience, 10-12 октобар, Коларчева задужбина

Belgrade Saxperience Први међународни фестивал саксофона у Србији одржаће се поводом великог јубилеја - 200 година од рођења Адолфа Сакса, белгијског изумитеља и иноватора музичких инструмената, који је средином XИX века у Паризу осмислио и направио први саксофон.

Од свог настанка па до данас, из године у годину, саксофон привлачи све већу пажњу и постиже све већу популарност, како међу музичарима тако и код публике. Овај инструмент је веома заступљен на светској музичкој сцени а многи познати светски композитори пишу музику за овај инструмент. Класични саксофон се изучава на свим водећим светским музичким академијама и конзерваторијумима.

Učesnici:
Симфонијски оркестар РТС-а
Солисти на саксофону:
Клод Делангл, Француска
Гордан Тудор, Хрватска
Милан Савић, Србија

Анемос квартет саксофона, Белгија
Кристиан Дехертог, сопран саксофон
Барт ван Бенеден, алт саксофон
Курт Бертелс, тенор саксофон
Весли Цапио, баритон саксофон

Квартет саксофона Нови Сад
Милан Савић, сопран саксофон
Бунфорд Габор, алт саксофон
Срђан Пауновић, тенор саксофон
Ловро Ливајић, баритон саксофон, Хрватска

Организатори Фестивала: Удружење саксофониста Србије и Културни центар Београда

МЛАДЕН МИЉАНОВИЋ, Врт уживања, ликовна галерија, до 20. септембра

Vrt uzivanja
На својој првој самосталној изложби у Београду, Младен Миљановић се представља радовима које је изложио на 55. Бијеналу у Венецији 2013. године као представник БиХ. Овај реномирани уметник млађе генерације из Бања Луке није непознат београдској јавности. Његови радови су могли да се виде на изложбама Коркоран (Салон МСУБ, 2007), Међупростор (КЦБ, 2008), 49. и 53. Октобарски салон (Београд, 2008 и 2011). Изложба која ће бити представљена у Ликовној галерија КЦБ-а има наслов Врт уживања и реализована је у концептуалном оквиру као реминисценција на триптих Врт земаљских уживања (око 1500) чувеног ренесансног сликара Хијеронимуса Боша. Овај мистичан и провокативан рад холандског уметника, био је Миљановићу инспирација да створи друштвено ангажовано уметничко дело које тежи вишедимензионалној историјској перспективи, са јаким конотацијама које залазе у социјално-политички, етички, економски и културни контекст источноевропског друштва из којег уметник долази. Идеја која стоји иза целог пројекта Врт уживања јесте да су необуздане људске жеље и личне истине потчињене колективном апсурду савремености, што је типично за Босну у којој је уметник рођен. Пројекат се састоји из три узајамно повезане целине: мермерни триптих, инсталација и видео рад. Посебност ових радова чини њихова изведба. Наиме, Миљановић је користио технику гравирања на надгробним споменицима, што је врло типично за Балкан, да би на гранитним плочама на хиперреалистичан начин представио сплет универзалних људских жеља и стремљења. У видео раду Слатка хармонија апсурда снимљени су чланови Бањалучке филхармоније који свирају, свако за себе, своје омиљене композиције, одражавајући на тај начин хетерогеност и културну динамичност БиХ. У оквиру овог пројекта Миљановић је позициониран као активиста чија се уметничка пракса на сасвим одређен начин поставлја и као модел који омогућава деловање из локалне средине. Нјегово актуелно, релевантно, глобално сазнање, промишлјено кроз локални контекст, ствара нову и јасну уметничку спознају, која је битан означителј целог рада. Пројекат се реализује уз партнерску сарадњу Културног центра Београда и Музеја савремене умјетности Републике Српске из Бања Луке, а уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије и Министарства просвјете и културе Републике Српске.

Joan Baez, 18. октобар, 20:00, Дом синдиката

Joan Baez
Са великим задовољством вас обавештавамо да ће се концерт легендарне певачице Џоан Баез (Јоан Баез) одржати 18. октобра у великој сали Дома Синдиката са почетком од 20х.
Цене карата ће се кретати у распону од 1900 до 4900 динара.
Џоан Баез је протеклих пет година била заузетија но икад откад је 2008-2009. обележила 50. годишњицу свог легендарног наступа 1958. у прослављеном Клубу 47 у Кембриџу и дебитовања на Њупорт фестивалу 1959.
Поред многобројних турнеја по Америци и иностранству, недавно је Џоанина дебитантска плоча Вангард из 1960. уврштена у Греми Дом славних, а уручена јој је награда за изузетно инспиративан рад на пољу глобалне борбе за људска права на прослави 50. годишњице рада Амнести интернешенела 2012.
Она је остала музичко чудо чији је утицај немерљив – марширала је у првим редовима покрета за људска права са Мартином Лутером Кингом, певала у Ханоју током рата у Вијетнаму, инспирисала је Вацлава Хавела у његовој борби за Чешку републику, певала је на првој турнеји Амнести интернешенела и недавно је стајала поред Нелсона Менделе кад је свет славио његов 90. рођендан у лондонском Хајд парку. Имала је значајну улогу у покрету за право слободе говора, стајала је раме уз раме са Цезаром Чавезом, организовала је демонстрације против рата у Вијетнаму, а онда је 40 година касније поздравила храброст Дикси Чикс које су протестовале против рата у Ираку. Њени први албуми донели су мноштво традиционалних балада које су уврштене у рок свакодневицу, пре него што је без трунке сујете представила Боба Дилана свету 1963, чиме је започела традицију обостраног менторског рада која се и данас наставља.
Међу бројним признањима, она је добила и награду за животно дело, највеће признање које додељује америчка академија за дискографску уметност (2007). „Дан после сутра“, њен албум из 2008. одлично је прошао код критичара и номинован је за награду Греми. После издавања тог албума, на каналу ПБС емитована је и премијера њене животне приче: „Џоан Баез - толико леп звук“.

ЈА САМ О.К. , 9 - 18 септембар, Дом културе „Студентски град“

ЈА САМ О.К.
Нови уметнички концепт Богдана Максимовића уводи нас у свет опсесивно компулзивног понашања у коме се унутрашњи конфликти и страхови појединца, решавају низом крајње ирационалних ритуала који им пружају олакшање.

Ако познајете особу оптерећену сталним прањем руку и бригом о хигијени, бројањем степеница или плоча на тротоару, сабирањем бројева на регистарским таблицама, или пак редовним проверама јесу ли закључали улазна врата пре чега никако нису у стању да заспе, онда можда познајете особу која пати од опсесивно компулзивног понашања. Имате ли ви неки сличан ритуал?

Београд, 6. септембар 2014. - Изложба интерактивних слика „Ја сам О.К.“ Богдана Бо Мак Максимовића, инспирисана проблемом опсесивно компулзивног понашања, биће отворена 9. септембра у 19 часова у галерији Дома културе „Студентски град“ у Београду.

Бавећи се ритуалима који појединцима помажу да се ослободе ирационалних страхова који им отежавају нормално вођење живота, уметник ће покушати да интроспекцијом и откривањем сопствених страхова и ритуала наведе појединце да открију да ли и сами у одређеној мери пате од опсесивно компулзивног понашања и суоче се са његовим узроцима.

„Особе са опсесивно компулзивним поремећајем оптерећене су хигијеном, стални прањем руку од страха од зараза, непрестаном потребом да сабирају бројеве на регистарским таблицама или да прате коцке на тротоару и застану или промене ногу код неког за њих магичног броја. Код једног броја појединаца опсесивно компулзивно понашање може да се манифестује и озбиљнијим страховима од насиља, бриге за здравље деце, оптерећености њиховом безбедношћу, што умногоме може да утиче на квалитет њиховог живота“, објашњава аутор.

Инспирисан проблемом чије манифестације попут већине људи може да пронађе и у сопственом понашању, Богдан Максимовић је дошао на идеју да реализује изложбу која ће се ухватити у коштац са овим феноменом и указати на његову свеприсутност, која особама код којих је овакво понашање у већој мери присутно, отежава нормално вођење живота.

„Како и сам имам неколико ритуала који би се могли сврстати у опсесивно компулзивна понашања, одлучио сам да их откријем и овај пут, уместо они мене, ја њих заробим на платну и на тај начин се суочим с њима. С друге стране, тиме желим и посетиоце да мотивишем да се и они суоче са својим ритуалима и страховима и покушају да се изборе са њима, зарад квалитетнијег живота ослобођеног безразложних страхова“, наглашава аутор.

Идеју да изађе из оквира пасивног уметничког дела како би активније укључио публику, Богдан је реализовао сликајући на платнима које је потом завијене у ролне сместио унутар покретних механизама које је фирма Тиер Ентеријери прилагодила посебно за ову намену, тако да његови страхови буду скривени од публике до тренутка када она сама не пожели да их открије, суочи се са њима, а потом их врати у заборав свесна чињенице да су они неосновани.

Изложба ће трајати од 9 до 18 септембра и биће отворена за све Београђане који желе и сами да провере да ли су „О.К.“.

New Wave, 14. септембар, Supermarket Concept Store

new Wave izlozba
New Wave Project бy Maybelline New York вас позива да присуствујете отварању највеће изложбе модних едиторијала!

Након конкурса за учешће у пројекту New Wave by Maybelline New York на који се одазвало 162 фотографа из целог региона, креативни тим и ментор пројекта Миша Обрадовић, одабрали су 10 фотографа: гостујућу фотографкињу из енглеске престонице, Марти Лихтерски, Жарка Чулића из Македоније, Јовану Младеновић, Миомира Милића, Милицу Мрвић, Данила Павловића, Џовани Рикало, Јелену Јанковић из Србије, Ивана Павлиша и Дорис Фатур из Хрватске. Сваки фотограф имао је задатак да одговори на задату тему едиторијала инспирисану шминком, филмом, музиком и различитим животним стиловима, а њихови радови оплемениће рекламни простор 20 возила градског превоза, као и 10 билборда почев од 15. септембра 2014.
Едиторијали су реализовани на различитим локацијама у Србији, док је један едиторијал реализован у Лондону са тамошњим тимом, што је био корак ка успостављању првог међународног пројекта у домену модне фотографије у Србији.
Поред могућности да рад фотографа види неколико стотина хиљада људи током два месеца у возилима градског превоза и недељу дана на билбордима у Београду, њихове најбоље фотографије красиће октобарско издање магазина Јоy, а најбољи фотограф ће радити едиторијал за бренд Hugo Boss.
Отварање изложбе Нењ Њаве бy Maybelline New York заказано је за 14. септембар од 20х у Supermarket Concept Store-у, где вас очекује уводна изложба на којој ћемо приказати по једну фотографију сваког учесника и означити почетак највеће модне изложбе у региону.
Поред бренда Maybelline New York, који је ове године генерални спонзор пројекта, Wave су још подржали: FOX Fashion Agency, хотел Metropol, магазин Joy, Жути такси, Arboretum Шумарског факултета у Београду, Terra Panonica, Supermarket Concept Store, Raf продукција, Masel, Alma Quattro, P1 Concept Store, City Fashion Jewellery, модни брендови Lindex, Office Shoes, Sisley и Benneton, као и око 20 домаћих дизајнера.
Циљ пројекта је афирмација и промоција новог таласа фотографа из целог региона, успостављање сарадње између нових модних стваралаца, као и оживљавање јавног простора уметничким садржајем. Ово је прилика да велики број људи види рад младих креативаца и да сваки пролазник ужива у уметности нових модних стваралаца у јавном простору на местима резервисаним углавном за рекламне поруке. Осим промоције нових модних фотографа, пројекат има за циљ да фотографима пружи прилику да прођу кроз процес рада у професионалним условима, у одређеном временском року и уз захтеве клијента. vv Више информација о пројекту можете видети на facebook страни
www.facebook.com/neWave.project

Ноћ истраживача, 26. септембар

Noc istrazivaca
Јубиларна, пета по реду Ноћ истраживача одржаће се 26. септембра широм Србије, када ће знатижељни умови свих узраста моћи да се упусте у јединствене авантуре достојне највећих истраживача и научника.

Све оно што сте гледали у најузбудљивијим филмовима и серијама, и о чему сте само причали на школским часовима биће вам на дохват руке током Ноћи истраживача. Ова манифестација је настала и зато да би, пре свега младима, приближила посао истраживача и указала на све начине на које храбри научници мењају свет на боље.

Посетиоци Ноћи истраживача у Београду имаће прилику да се у центру града, дуж Кнез Михаилове улице и на околним локацијама, као и у ТЦ "Ушће" упознају са бројним научницима кроз "speed-dating", да крену у лов на благо, провозају се научним аутобусом, завире у лабораторијски, али и приватни живот чланова најбољих научних репрезентација.

У 5. Ноћи истраживача, посетиоци ће моћи да отпутују у прошлост све од диносауруса до Леонарда да Винчија, да се забаве у игри са истраживачима, вампирима и слепим мишевима, глуме Индијану Џонса, старе Египћане и ослушну климатске промене.

Овогодишњу манифестацију обележиће и бројне пратеће активности, међу којима и јединствени научни албум са сличицама "Одлепи на науку" у којем ће бити представљени најзначајнији српски научници заједно са својим достигнућима. Најављени су и бројни конкурси, радионице, дебатни клубови и циклус научно-популарних предавања за све мале и велике истраживаче, као и друге активности које ће септембар претворити у најзанимљивији месец до сада.
Координатори пете Ноћи истраживача су Институт за молекуларну генетику и генетичко инжењерство Универзитета у Београду, Фестивал науке Београд, Факултет техничких наука Универзитета у Новом Саду, а партнери Институт за биолошка истраживања "Синиша Станковић", Факултет за физичку хемију Универзитета у Београду, Математички факултет Универзитета у Београду, Институт Михајло Пупин, Електронски факултет Универзитета у Нишу, Универзитет у Крагујевцу, Природно-математички факултет Универзитета у Новом Саду, Креативно едукативни центар Нови Сад, Висока техничка школа струковних студија Зрењанин, Удружење научних комуникатора НАУКОМ, Центар за промоцију науке Београд.

Ноћ истраживача је финансирана из програма ХОРИЗОН 2020 који представља највећи програм Европске уније за истраживање и иновационе делатности, а у оквиру под-програма Марија Кири.

Улаз на све локације је бесплатан!

Више информација на www.nocistrazivaca.rs.

Београдска недеља дизајна, 6-11 октобар


Beogradska nedelja dizajna 2014 И ове године, на Београдској недељи дизајна 2014 – Сенсе, од 6. до 11. октобра,највећи креативни умови 21. века из целог спектра креативних индустрија – брендинга, дизајна, архитектуре, издаваштва, адвертајзинга, моде, нових медија, филма, предузетништва и културе – говориће о томе како се креирају нове вредности у данашњем свету који се свакодневно мења.

Немојте пропустити једну од најузбудљивијих савремених смотри глобалне креативности и посетите:
Чувену BDW Конференцију: послушајте предавања звезда светског дизајна на тему Сенсе

Програм 100% Future Serbia
Creative Forum Serbia
Изложбе
и још много тога…

Конференција BDW 2014 – Створите нову вредност!

Три дана најузбудљивије глобалне, креативне, бизнис и едукативне BDW конференције под називом Сенсе су девети пут заредом у Београду.

Ово је конференција којој морате присуствовати; за сваку прогресивну особу и компаније које планирају будућност свог бизниса, институције, заједницу, регион, а посебно за креативце који креирају своју будућност и будућност својих клијената. Док ово читате, широм света цветају идеје и познанства створене за време BDW-а. Ове године је ред на вас!

The Royal Horse, 25-26 октобар, Комбанк Арена

The Royal Horse Beograd 2014
The Royal Horse Gala, спектакуларни акробатски шоу са 20 коња на сцени, одржаће се по први пут у Србији, 25. и 26. октобра у Комбанк Арени, са представом ”Пегасус”!

Улазнице по ценама од 1600, 1900, 2200, 2500 и 3500 динара се могу набавити на свим продајним местима ЦС Евентима као и на благајнама: Комбанк Арене, Билет центра Београда, Дома омладине, “Ушће” шопинг центра и путем сајтова: www.kombankarena.com и www.eventim.rs Ова магична представа је догађај за памћење за целу породицу, с тога је Комбанк Арена за публику спремила посебне погодности!
Уз сваку од првих 1000 купљених улазница, као поклон добија се ваучер за бесплатно крстарење Дунавом и Савом, које је обезбедио Јахтинг Клуб Кеј. Ваучери се уз купљену улазницу могу преузети на благајнама Комбанк Арене, Билет центра Београда, Дома омладине и ”Ушће” шопинг центра.
The Royal Horse Gala је спектакуларна представа пуна магије и шарених костима у којој кореографије изводе, лузитано, пони, андалузијски и друге врсте коња.
Овај сензационални програм је видело преко милион људи у целој Европи и добра је забава за целу породицу, јер представља забаву како за младе тако и за старије. The Royal Horse Gala створио је баварац Јозеф Хофлинг 1994. године, који је током 1993. путовао по Европи у потрази за најбољим коњима за представу. Творац овог узбудљивог шоуа добио је личну позивницу од британске краљице Елизабете II да буде део прославе њеног Златног јубилеја у мају 2002. под називом “Сви краљичини коњи” у којој је учествовало 1000 коња!
The Royal Horse Gala ”Пегасус”, представа која је настала у сарадњи са Jean-Marc Imbert, је пуна невероватних акробација и разиграних дресура у којој ће уижвати љубитељи како коња, тако и позоришта!

Magnifico & The Serbian Army Orchestra, 18. октобар, Сава центар

Magnifico & The Serbian Army Orchestra
Словеначки музичар Magnifico (Мањифико) познат по хитовима "Само мало", "Хир ај кам хир ај го", "Гив ми мани" и "Пукни зоро" одржаће свој први самостални концерт у Београду 18. октобра у Сава центру, уз бројне госте и пратњу the Serbian Army Orchestra.

Magnifico & The Serbian Army Orchestra (Уметнички ансамбл Министарства одбране Србије "Станислав Бинички") до сада су одржали 15 концерата у Словенији, Италији и Швајцарској, а Сава центар најављују као "grande finale" заједничке сарадње започете снимањем музике за хит филмове и тв серију "Монтевидео".

"Београд има посебно место у мом срцу, а и цела прича је кренула одавде. Концерт ће због свега тога бити наравно посебан! Уз тхе Сербиан Армy Орцхестра и мој бенд, ту ће бити режисер Драган Бјелогрлић, глумци и сарадници на филму, тако да ће то у неку руку бити задња клапа 'Монтевидеа'", најављује Мањифико.

Улазнице за концерт Мањифико биће од 2. септембра у продаји преко мреже Евентим, по ценама 2.500, 2.200, 1.800 и 1.500 динара.

"Пошто је Сава центар фина шминкерска дворана, и ми ћемо свирати онако фино шминкерски. Свираћемо музичке теме и песме из оба 'Монтевидео' филма, и неке моје старије ствари које су аранжиране за оркестар. То је концерт пун емоција. Мешају се сузе и смех, туга и весеље. Ако вас то не занима, дођите зато што стварно добро изгледамо и одлично свирамо", позива Magnifico.

ДИМИТРИЈЕ МИТРИНОВИЋ,Јуриш сутрашњице, 16., 19., 24. и 28. септембар, КПГ

Premijera DIMITRIJE MITRINOVIĆ, reditelj i scenograf Filip Gajić
ДИМИТРИЈЕ МИТРИНОВИЋ
Јуриш сутрашњице
хагиографија


у режији Филипа Гајића, према тексту житија који је настао у сарадњи редитеља и глумаца, по мотивима још необјављеног дела Драгана Бисенића “Храбри стари свет -Америчке елите, Србија и Југославија”.

Репризе: 19., 24., 28. септембра

ДИМИТРИЈЕ МИТРИНОВИЋ Јуриш сутрашњице, хагиографија

Редитељ и сценограф: Филип Гајић
Композитор: Хисаши Михаило Исак Yамасаки Вукелић
Костимограф: Маја Кузмановић
Сценски покрет: Золтан Плетл
Пиано: Јован Стаматовић Карић / Бојана Рачић
Фотографија: Ђурђица Гајић
Асистент режије: Владимир Ференц Петер
Мајстор светла: Кића Михајловић
Мајстор тона: Слободан Лазаревић
ИГРАЈУ:
Јакоб Кафа................................................Золтан Плетл
Стојанка Метла.........................................Ана Костовска
Тодор Геније............................................ Лазар Јованов
Дебела Нађа............................................Јана Милосављевић
Јохан убица дечијег лица.............................Никола Ивачков
Кандински………………………………………………..Јован Стаматовић Карић
Мира Снајпер..............................................Милена Арсић
Рајска Наранџа........................................Наталија Гајић
Паклена Поморанџа..................................Михајло Перишић
Краљ Никола.................................................Слободан Лазаревић
ДИМИТРИЈЕ МИТРИНОВИЋ? КО?! КОО?! СТВАРНООО?!?


Митриновић: за песника – “будан спава као мина, чучи у камину и помно мотри своју домовину”
Митриновић: за ужи круг – “Мита Динамита”
Митриновић: за познаваоце и минхенску полицију – мистериозни шеф војног крила Младе Босне
Митриновић: за Николаја Велимировића – најближи и учитељ, свесловенство и свечовек
Митриновић: “Буктиња пламти, ватра је упаљена. Ја сејем, али не убирам жетву!”
Митриновић: за Василија Кандинског – близак и учитељ, “Плави Јахач” и карма Новог
Митриновић: (не)заборављени песник, завереник, пророк и проповедник, футурист, мистик, творац васељенске утопије, сањар и агитатор, авантурист, тајанствени визионар и опсенар који је “пролазећи кроз експресионистичку космичку екстазу и динамичну футуристичку побуну први код нас ухватио корак са најрадикалнијим тежњма европске уметности и филозофије”.
Митриновић: Дивили су му се и обожавали га – од младобосанаца Иве Андрића и Гаврила Принципа преко Алена Вотса, Оража, Пикаса, Хамсуна, Селвера, Езре Паунда, Грејема, Бернарда Шоа, Џемса Џојса, Гурђијева, Успенског, Џорџа Орвела, Х.Џ.Велса, Хакслија до Тесле и Пупина.

Митриновић: Дан-данас, унапред И уназад трансцендира историју и стварност коју живимо: први је говорио о парламенту нација, о уједињеној Европи и о уједињеном човечанству.
Митриновић: Близак пријатељ најлепших жена, замерио се лично многим краљевима, царевима и Рајхсканцелару Адолфу Хитлеру. Јуриле га безуспешно све тајне службе, нелогично се појављивао и нестајао.
Митриновић: Од његовог погледа и стиска руке људи су добијали вртоглавицу, жене високу температуре, деца проговарала заборављене језике из далеких егзотичних крајева.
Митриновић: Познавалац шаманских техника и персијског суфизма, тврдило се да је био близак пријатељ са Христом и Будом, Мухамедом и Мојсијем?!?
Митриновић: Влада надљудским моћима? Обдарен парапсихолошким својствима? Способношћу вансензорног комуницирања? Кажу сви који су га знали. Куну се и они који га нису знали.
Митриновић: Његов животни пут и данас је обасјан тамом. Његов пут још увек путује до нас кроз Тамни вилајет.
Митриновић: Ко узме кајаће се – ко не узме још више.

Концерт: ВРЕЛО, субота, 27. септембар 2014. у 21:00 Дом омладине/Америка

Vrelo koncert 2014
Организација: World Music асоцијација Србије Цена улазнице: 500 динара.

ВРЕЛО на специфичан начин спаја наизглед неспојиво. Оно што је било давно, као да је баш сада и овде, или као да тек треба да дође. ВРЕЛО је и уметност и култура и забава... Наслањајући се на идентитет и аутентичност наше традиције, народну музичку грађу, ВРЕЛО користи као основни елемент у свом раду али је комбинује са модерним музичко-сценским формама.
Сведеност и огољеност израза кроз само два инструмента (бас и бубањ + матрице) са једне стране, а са друге неколико женских гласова који се крећу између старих, наслеђених архетипских образаца и модерног израза, у музици групе ВРЕЛО спајају се у јединствену целину.

Ове године је петнаест година од окупљања групе. Од тада (1999. год.) до данас прешли су велик пут и направили значајан успех код нас и у Европи. На Би-Би-Сијевом конкурсу за »Следећу велику ствар« (BBC's The Next Big Thing 2007) ВРЕЛО је освојило друго место овог престижног такмичења са песмом »Пошле моме«. Део су екипе Кустуричине панк опере »Дом за вешање« (Time of the Gypsies) која је премијерно изведена и играна у Паризу у »Опери Бастиља« (L'Opéra Bastille) током лета 2007. године. Свирали су на свим значајним фестивалима у Србији (Exit, Гуча, Нисвилле, Зајечарска гитаријада, БЕЛЕФ...). Такође су наступали у већини европских градова на њиховим великим фестивалима и престижним клубовима у Паризу, Берлину, Ослу, Прагу, Грацу, Санкт Петербургу, Будимпешти, Цириху ...

Њихов први албум »Преко реке« изашао је 2008. године за ПГП-РТС и добио одличне критике, између осталих и од најзначајнијег енглеског музичког часописа за world music - Сонглине. Њихове песме појављују се и на неким компилацијским издањима у Енглеској, Француској, Немачкој и у Србији на албуму Srbija Sound Global - All Stars. World Music асоцијација Србије (WMAS Records) објавила је почетком ове године видео снимак (DVD) концерта групе ВРЕЛО. Онлајн издавач је Brown Cow Records из Лондона.

Свој први концерт у Београду ВРЕЛО је одржало баш у Дому омладине Београда 2008. године у оквиру промоције свог првог албума.

У суботу, 27. септембра 2014. године у организацији World Music асоцијације Србије ВРЕЛО ће најзад поново свирати у Дому омладине у сали Американа. Овај концерт ће бити и промоција DVD-а и обележавање петнаест година рада групе. Ово ће такође бити и најава новог албума групе ВРЕЛО који је већ спреман и чека издавача ...

Много разлога за сјајну свирку и дивну атмосферу!

Филмоманија, 18-24 септембар, Cineplexx

Filmomanija
Ревија филмова "Филмоманија" одржаће се у биоскопу Cineplexx Ушће од 18. до 24. септембра.

Посетиоци ће имати прилике да уживају у филмским остварењима која су своје премијере имала на признатим фестивалима у Токију, Њујорку, Лондону, Венецији, Берлину и Кану.

Међу првим потврђеним насловима који ће се приказати на ревији филмова су "Кад се ноћ спусти над Букурешт" , једног од најзначајнијих савремених румунских редитеља, "Ми смо најбоље" угледног шведског редитеља Лукаса Мудyсона, награђен Гранд Приџ наградом на Токио Филм Фестивалу, као и "Том на фарми" канадског редатеља Xавиера Долана, добитника награде ФИПРЕСЦИ на филмском фестивалу у Венецији.

Филмови ће се приказивати у терминима од 16:00, 18:30 и 21:00, а цена карте је 350 динара.

За више информација, посетите www.cineplexx.rs
Програм

Четвртак, 18. септембар

16:00 - Близанци костури
18:30 - Том на фарми
21:00 - Када се ноћ спусти на Букурешт

Петак, 19. септембар

16:00 - Григрис
18:30 - По реду нестајања
21:00 - ГосподинТарнер

Субота, 20. септембар

16:00 - Маконда
18:30 - Облаци Силс Марије
21:00 - Рација 2

Недеља, 21. септембар

16:00 - Ми смо најбољи
18:30 - Црвена армија
21:00 - Том на фарми

Понедељак, 22. септембар

16:00 - Срце лава
18:30 - Пронађена младост
21:00 - Господин Тарнер

Уторак, 23. септембар

16:00 - По реду нестајања
18:30 - Када се ноћ спусти на Букурешт
21:00 - Облаци Силс Марије

Среда, 24. септембар

16:00 - Црвена армија
18:30 - Близанци костури
21:00 - Рација 2
Beogradska četvorka, izložba, kafe prodavnica Leila Records and Books

Beogradska četvorka izložba
U kafe-prodavnici knjiga i ploča “Leila Records and Books" (Kralja Petra 41), u petak 29. novembra u 19:30 biće otvorena izložba “Beogradska četvorka”. Izložba predstavlja četvoro beogradskih slikara, različitih motiva i poetika, a sličnih generacija i izlagačkog iskustva: Jelenu Aranđelović, Tanju Babić, Borka Petrovića i Luku Dedića. Oni će izložiti svoje radove većih i manjih formata, u ulju, grafici, crteže. Ova prednovogodišnja prodajana izložba iskoračuje iz klasičnih galerijskih okvira i ulazi u prostor, za sada kod nas jedinstvenog koncepta, kafea-prodavnice knjiga i ploča, u samom centru grada, na nekoliko metara od pešačke zone i Knez Mihailove ulice. Na taj način, pored izlaganja u prijatnom ambijentu koji spaja više vidova umetnosti, autori kreću i ka nekoj novoj publici, ne čekajući da ona potraži njih. Apstrakcija Babićeve, figuracija Aranđelovićeve, Dedićev nadrealizam i ekspresionizam Borka Petrovića “u društvu” preko 10 000 vinila, od Hendla do Geršvina, Morisija i mnogo dalje… Među knjigama, pločama i gramofonima, dela beogradskih umetnika će se ovom prilikom prodavati po specijalnim, prazničnim cenama. Druženje sa umetnicima održaće se tokom vikenda, 30.11. i 01.12., od 13:00 do 20:00. Izložba traje do nedelje, 15.12., ali će manji formati biti izloženi samo tokom prvog vikenda.

Signum Sax

Signum Sax u Beogradu

         Signum Sax Quartet, звезде у успону у концертној сезони 2014/2015. по избору Асоцијације концертних дворана, одржаће концерт у Коларчевој задужбини у понедељак 9. фебруара у 20:00.

         Младалачка енергија и уметнички таленат чланова квартета СИГНУМ донео је свежину на подијуме концертних дворана. Радост експериментисања као и свестраност ансамбла огледа се пре свега у програмима које изводе – од оригиналних преко обрада композиција свих музичких епоха па до посебно писаних и наручених дела за квартет. Углавном свирају без нота и у своје интерпретације уносе слободу и неку врсту кореографије која сваки пут публици нуди ново виђење њихове музике на неки други начин,

         Основани су 2006. године и њихов рад и боравак се везује за Келн. Чланови квартета су Ерик Нестлер, Давид Бранд, Блаж Кемперле и Алан Лужар. На пољу камерне музике инспирацију налазе у квартетима Ебен, Артемис а један од главних саветника им је Габор Такач Нађ. Након победе на великим такмичењима у Лугану и Берлину следе наступи у великим концертним дворанама као и на фестивалима широм света а успешни концерти су крунисани наступом у Карнегијевој дворани у Њујорку 2013. године. Као логичан след успеха стигло је признање Звезде у успону 2014-15. по избору Асоцијације концертних дворана (European Concert Hall Organization - ECHO).

         На програму концерта су дела Моцарта, Глазунова, Барбера и Гершвина.

         Карте за концерт коштају 500 динара и могу се купити на благајни Коларца.

         Више о Signum Say Quartet-у прочитајте на http://signum-saxophone.com/

VELIKI BALETSKI SPEKTAKL "KRCKO ОRAŠČIĆ" IZ SVETSKE METROPOLE BALETA - SANKT

Krcko oraščić
Beogradska publika je do sada imala priliku da vidi razne verzije svog omiljenog baleta „Krcko Oraščić“, ali nikada u izvođenju virtuoznih solista i ansambla dva čuvena imperatorska teatra iz Sankt Peterburga.

МARIJINSKI TEATAR

je kolevka ruske baletske škole i najreprezentativniji teatar klasičnog baleta u svetu. Osnovan pre dva veka, dobio je ime u čast Marije Aleksandrovne, supruge imperatora Aleksandra II. Marijinski teatar je poklonio svetu velika baletska imena kao što su Ana Pavlova, Vaclav Nižinski, Rudolf Nurejev, Mihail Barišnikov. Blistavu tradiciju legenda svetskog baleta danas nastavljaju zvezde Marijinskog teatra: Uljana Lopatkina, Igor Kolb, Olga Esina, Dijana Višneva, Julija Mahalina i drugi.
Praizvedba baleta "Krcko Oraščić" izvedena je upravo na sceni Marijinskog teatra u Sankt Peterburgu, 18. decembra 1892 godine i ubrzo postaje jedan iz najpopularnijih u istorji baleta. Izvođen je nebrojeno puta u raznim verzijama, ali nosilac tradicije vrhunskog sklada na sceni ostaje Marijinski teatar, čiji spektakl se odlikuje visokom muzičkom kulturom, složenom koreografijom i fascinantnim tehnikama igrača.

MIHAJLOVSKI TEATAR

Drugi Imperatorski teatar u Sankt Peterburgu, nazvan u čast velikog Kneza Mihajla mlađeg sina Pavla I. U 2001. godini teatar je vratio svoje istorijsko ime i slavu jednog od najboljih muzičkih teatara Rusije. Zahvaljujući Marijinskom i Mihajlovskom teatru, Sankt Peterburg je dobio status metropole svetskog baleta.U baletskom spektaklu u Sava Centru učestvuju vodeći solisti Mihajlovskog teatara.

Produkcijska kuća Agencija S.I.L.B. i Projekat «RUSKA KULTURA U SRBIJI» sa ponosom predstavlja po prvi put u Beogradu:

VIRTUOZE MARIJINSKOG I MIHAJLOVSKOG TEATRA

prvaka baleta Igora Kolba i prima balerinu Olgu Esinu u legendarnom baletu „KRCKO ORAŠČIĆ“ (ŠČELKUNČIK).

IGOR KOLB je „muški etalon“ ruskog baleta i jedan od vodećih prvaka lirsko-romantičnog stila u istoriji Marijinskog teatara. Kolb je „rođeni“ igrač, čije su izvanredne fizičke odlike dovedene do savršenstva akademskom školom. Tehnički savršena igra, umetnička intuicija i jarki temperament omogućuju Kolbu da na visokom umetničkom i tehničkom nivou ostvaruje likove svojih heroja, originalno igrajući svaku ulogu. Njegova igra se uzdiže do poezije...

Zahvaljujući izuzetnom umeću, gracioznosti, muževnosti, virtuoznom skoku na granici ljudskih mogućnosti Igor Kolb je nastupao nа najvećim scenama sveta: Pariska opera, La Skala, Rimska opera, Stats opera , Opera Tokio . Ljubiteli baleta širom sveta imali su priliku videti neverovatno laku, strogu, preciznu i slobodnu igru Igora Kolba, koja оčarava svojim savršenstvom.

U oktobru 2009. gODINE uredbom Predsednika R.F. D. A. Medvedeva, Kolb je dobio zvanje “Zaslužni umetnik Ruske Federacije”


Copyright (c) 2014 belgradelive.net All rights reserved.