Belgrade Live Logo  
     


  @goranmatejin
Facebook grupa
Početna strana Beogradski vodič Dešavanja u Beogradu Pozorišta u Beogradu Muzeji Beograda Bioskopi Beograda Noćni klubovi u Beogradu Restorani Beograda Splavovi u Beogradu Smeštaj u Beogradu Rent A Car Kontakt
Ponedeljak
Utorak
Sreda
Četvrtak
Petak
Subota
Nedelja


Zdravlje


Zaposlenje


Akcije i popusti

Falcon


Kafane beogradaFalconDEŠAVANJA U GRADU

Ван Гог, концерт "Лицем у лице", 11. децембар 2014.

Van Gogh koncert u hali sportova Novi Beograd decembar 2014
Masslaw Event Management Вам с поносом представља београдски концерт групе ВАН ГОГ на турнеји "ЛИЦЕМ У ЛИЦЕ", Хала спортова на Н. Београду - 11. Децембар 2014. године. Кроз 28 година своје богате и успешне каријере у којој су нас сваком новом турнејом обрадовали и изненадили својом креативношћу и енергијом, бенд ВАН ГОГ креће на своју нову турнеју 2014 - 2016. под називом "ЛИЦЕМ У ЛИЦЕ". Присећајући се једног од дражих концерата у каријери са турнеје “Happy New Ear” из 1999. год. који су одсвирали у Хали Спортова, бенд се и овога пута одлучио да београдски концерт и промоцију албума "Неумерен у свему", оџи управо на том истом месту 11. децембра и са 4000 најбржих фанова целу Халу Спортова претвори у фан пит. “Близина и додир, лицем у лице са публиком, то је оно што нас на новој турнеји највише инспирише”, рекао нам је фронтмен састава Ван Гог, Звонимир Ђукић Ђуле. Улазнице за београдски концерт групе Ван Гог на турнеји “ЛИЦЕМ У ЛИЦЕ” по претпродајној цени од 1499 динара можете купити на свим продајним местима Евентима.

59. међународни београдски сајам књига, 26. октобар - 2. новембар

Sajam kjniga
Међународни београдски сајам књига, 59. по реду, биће одржан од 26. октобра до 2. новембра на Београдском сајму, а гост ће бити Кина. На сајму ће се представити више од 450 излагача, од чега 33 из иностранства, укључујући Француску, Босну и Херцеговину, Македонију, Иран, Црну Гору, Јапан, Белорусију, Грчку, Хрватску, Велику Британију, Холандију, Русију, Аустрију, Шпанију, Немачку, Анголу, и Индију.

Посетиоци ће у Хали 1 моћи да обиђу штандове издавачких кућа, док ће у Хали 2а бити представљен почасни гост - Кина, као и инострани издавачи. У осталим халама наћи ће се издавачи школске литературе, књига из области религије, државне институције, дистрибутере и препродавци књига. На Галерији хале 4 биће продаване и корисћене антикварне књиге, док су у хали 1а програмске сале и изложбе а хала 2б резервисана је за дечје програме и изложбе.

Сајам је отворен сваког дана од 10:00 до 21:00, а улаз кошта 250 динара, односно 600 динара за породичну карту (27. и 28. октобар).

Сазнајте више о Сајму књига на www.beogradskisajamknjiga.com.

Изложба, Београд-град чуда, 20. октобар - 7. новембар

Изложба, Београд-град чуда	
Нова изложба студената ФПУ у Комбанк Арт холу
Београд је град чуда

Комерцијална банка и Факултет примењених уметности позивају Вас да присуствујете отварању изложбе „Београд град чуда“,
у понедељак, 20. октобра, у 18х,
у КомБанк Арт холу,
у Македонској 29, у Београду.

Када би Београд био кандидат за Европску престоницу културе, како бисмо га представили? Студенти Факултета примењених уметности имају визуелна решења за српску престоницу – билборде, плакате и огласе, који ће бити изложени у КомБанк Арт холу од 20. октобра до 7. новембра.

Тема „Београд град чуда“ реализована је у сарадњи са „Гете институтом“, а аутор изложбе је Здравко Мићановић, професор Факултета примењених уметности.
Посетиоци КомБанк Арт хола моћи ће да виде радове студената завршне године основних студија и студената мастер студија на ФПУ. Задатак - предлог кандидатуре Београда за Европску престоницу културе 2020. изискивао је и омогућавао различите приступе и целовита усклађивања намера, креативних поступака и форми оглашавања, што је за студенте био сложен, али и инспиративан задатак.

Улаз на изложбу у КомБанк Арт холу је, као и увек, бесплатан.Фестивал науке, 4-7 децембар, Цептер Експо центар

Фестивал науке Задовољство нам је да вам најавимо да ће највећи регионални Фестивал науке традиционално бити одржан од 4. до 7. децембра 2014. године и даље са јасном сврхом – да представи, објасни и промовише науку на начин пођеднако близак и јасан свима, без обзира на године и образовање.

Током протеклих седам година српски Фестивал науке нарастао је у највећи научни догађај у региону југоисточне Европе. Циљ Фестивала науке је да афирмише познате и промовише неафирмисане научнике са домаћих и страних простора, али и да подстиче интересовање за науку врло једноставном демонстрацијом чињенице колико је она сама по себи интересантна, инспиративна и надасве забавна.

Ми афирмишемо познате и промовишемо неафирмисане научнике са домаћих и страних простора. Подстичемо интересовање за науку врло једноставном демонстрацијом чињенице колико је она интересантна.

Gibonni Acoustic, Сава центар, 21-22 децембар

Gibonni Acoustic, Sava Centar, 21-22 Oktobar
Ђибони се враћа у Београд са два специјална предновогодишња концерта названа "Gibonni Acoustic" 21. и 22. децембра у Сава центру, у организацији промотерске куће Long Play.

Кантаутор из Сплита познат по особеном споју рока, савременог попа и далматинског звука, представиће се овај пут београдској публици на потпуно другачији начин у односу на претходни тријумфални концерт у испуњеној Комбанк арени - Ђибони се одлучио за интимнију акустичарску свирку у престижном Сава центру!

"Кад се ради спортска дворана, то је еуфорија, спектакл са великим разгласом и лајтом, пред 15-18.000 људи. Концерт у мањем простору је приснији, дозвољава ти да разговараш са људима, испричаш како је нека пјесма настала... Наступ у великој дворани је као да си кувар на великој свадби за 1.000 људи. Не можеш да мијењаш мени, а у малој дворани је као да куваш за свој рођендан, па можеш да осјетиш точно шта ко жели", објашњава Ђибони.

Певач великих регионалних хитова попут "Опрости", "Жедам", "Либар", "Темпера"... каже да ће за концерте "Gibonni Acoustic" свом врхунском бенду придружити неке од својих старих сарадника који су својом виртуозношћу и душом оплеменили многе његове песме.

"Вјеројатно ћу одсвирати и неке пјесме које у Арени нисам. Неке баладе или јако интимне пјесме. Волим пјевати онако како се осјећам. У великој дворани атмосфера је увијек еуфорична и ужарена, па сама по себи намеће пјесме бржег темпа, тако да ми је наступ у Сава центру одлична прилика за одсвирати неке пјесме које у Арени нисам", каже Џибони.

Улазнице за концерте "Гибонни Ацоустиц" од данас су у продаји по ценама 1.500, 1.900, 2.300, 2.600, 3.000 на благајни Сава центра и преко мрежа Eventim и Gigstix.

"Кад свираш овакве интимне концерте од самог почетку не знаш у ком смјеру ће се ствари одвијати. Све почива на емоцији, на томе колико си изабрао праву пјесму и колико се можеш у њу унијети. То је најважнија ствар", наглашава хрватски музичар.

Ђибони

Златан Стипишић Ђибони је хрватски певач, музичар и композитор из Сплита. Потекавши у из породице са снажном музичком традицијом - његов отац Љубо Стипишиц био је познати композитор - почео је каријеру осамдесетих у хеви метал бенду Осми путник. Након распада бенда Стипишић сели у Западни Берлин и прикљуцује се немацкој групи В2 за коју се појављује као аутор песама на албуму Out to lunch. Као студијски музичар је сарађивао с легендарном немацком хеви метал групом Раге на албуму Invisible Horizons.

Под тим именом почиње соло каријеру у деведесетима са песмама које спајају елементе рока и далматинске етно музике, стекавши брзо велико следбеништво, посебно међу младима у Хрватској. Ђибонијева популарност наставила је да расте преко граница Хрватске и тренутно је један од најпопуларнијих и најутицајнијих музичара бивше Југославије. Ђибони је написао песму "Цесарица" за Оливера Драгојевића, која је постала огроман хит и најемитованија песма у Хрватској деведесетих. Златан Стипишић 2003. године постаје УНИЦЕФ-ов амбасадор добре воље и укључен је у многе хуманитарне концерте и организације за борбу против глади и сиромаштва.

Дискографија

1991 Са мном или без мене, Croatia records
1993 Ноина арка, Croatia records
1994 Круна од перја, Croatia records
1997 Ружа вјетрова, Croatia records
1999 Јуди, звири и бештимје Dallas Records
2001 Миракул, Dallas Records
2006 Unca Fibre, Dallas Records
2010 Толеранца, Dallas Records
2013 20th Centrury Man, Dallas Records

http://gibonni.com/

John McLaughlin, 6. новембар, дом синдиката

John McLaughlin
Легендарни jazz fusion maestro na gitari, John McLaughlin гостоваће у Дому Синдиката, 6. новембра!

Многи га сматрају једним од најутицајнијих и технички најбољих гитариста свих времена, који је овладао изузетно великим распоном стилова и жанрова, међу којима су џез, индијска класична музика, фламенко и fjužn. Музичар чије се име изговара са пуно поштовања, Јохн МцЛаугхлин, може да се похвали биографијом какву има мало који музичар на планети!

Од групе Милеса Дависа, Роллинг Стонеса, Карлоса Сантане, Гитарског триа с гитаристима Паком де Луциом и Лари Коурели, до музике за балет и Филхармоније Лос Анђелеса, у својој скоро 40 година дугој каријери, Џон Меклауфлин је снимио преко невероватних 40 албума, а ове године издаје и нови студијски албум! У Београду ће наступити са својим џез квартетом The 4th Dimension у склопу европске турнеје, а карте за коцнерт коштају 2600, 3200 и 3900 на свим продајним местима Евентима, као и на благајнама Комбанк Арене, Билет центра Београда, Дома омладине, Ушће шопинг центра и путем сајтова www.kombankarena.rs и www.eventim.rs. Улазнице се могу купити и на више једнаких месечних рата без камате кредитним картицама Комерцијалне банке на четири наведена продајна места.

Ринг ринг фестивал 2014, 12. новембар - 3. децембар


Ring ring festival Након што су у мају Србију задесиле поплаве, фестивал Ринг Ринг је био принуђен да прве две фестивалске вечери помери за боља времена. Неки од састава, који су били предвиђени за поменуте термине, наступиће на јубиларном 20. издању фестивала од 21- 25. маја 2015, док ће се три концерта под називом "Ринг Ринг Фестивал 2014. Еџтендед" одржати у новембру и почетком децембра. Два концерта ће бити одржана у Културном центру Реџ, док је један предвиђен за Студио 6 Радио Београда.

Најпре ће 12. новембра наступити група "Made to break", коју предводи саксофониста Кен Вандермарк, љубимац београдске публике. У саставу су још двојица наших старих познаника: бубњар Тим Даиси и аустријски електроничар Christof Kurzmann. Сам Вандермарк за свој најновији састав тврди да је музички најрадикалнији до сада.

Театар Ле Студио позива студенте на праксу


	Театар Ле Студио позива студенте на праксу! Ле Студио, прво независно позориште са сталним репертоаром у Београду позива студенте основних студија на студентску праксу из области ПР-а, маркетинга и менаџмента у култури! Рок за пријављивање је 20. 10. 2014, а пракса траје од 22.10. 2014 до 19. 12. 2014

Позивамо све младе, амбициозне, креативне и иновативне особе које гаје интересовање према свету позоришта и нудимо им искуство у раду са професионалцима из области ПР-а, маркетинга, менаџмента, организационе психологије и сценских уметности .

У оквиру праксе, студенти добијају: Бесплатне обуке и тренинге из области значајних за менаџмент у култури (писање и управљање пројектима, извори финансирања, управљање односима с јавношћу, пословна комуникација, итд), бесплатне радионице из разних области сценског стваралаштва и бесплатне карте за позоришне представе у театру "Ле Студио". Ми добијамо нове младе сараднике, нове идеје и још људи који деле нашу визију.

Идеја студентске праксе у позоришту Ле Студио је идеја о креативној размени између људи који поседују искуство у позоришној пракси и младих волонтера заинтересованих да завире иза кулиса нашег позоришта.

Желимо да упознамо будуће носиоце наше културне сцене, и са њима поделимо наша знања и вештине, како бисмо остварили циљ, промоцију слободне и одговорне уметности.

Сматрамо да креативни, ентузијастични и вредни млади људи могу уз подршку, искуство и знање старијих да значајно допринесу побољшању на културној сцени Београда и Србије. Такође, свесни смо да је култура, као непрофитна делатност, изразито специфична област која, поред ентузијазма, захтева и одређена специфична знања и специфичне вештине управљања. Циљ нам је да те вештине пренесемо на младе, како бисмо у будућности могли сви заједно да се боримо за непристрасну, независну и слободну уметност.

Сматрамо Ле Студио за организацију која која верује у тим, у заједнички фокус и циљ, и због тога нам требају људи са којима ћемо даље осмишљавати и градити циљеве, и заједно радити на њиховој реализацији.

Звонко Богдан, 20. новембар, Сава центар

Zvonko Bogdan
Легендарни панонски шансоњер Звонко Богдан са својим тамбурашима одржаће 20. новембра у Сава центру традиционални јесењи концерт у Београду, који ће симболично носити назив "Од Баната према Срему". За назив новог дружења са београдском публиком Звонко је одабрао почетне стихове песме "Вратиће се роде", јер одлично описују његов предстојећи концерт у Сава центру - као јединствено музичко путовање кроз историју и географију панонске равнице. "Годинама се бавим сакупљањем изворних народних и староградских песама и романси са подручја Паноније, што ми омогућава да сваке године водим Београђане на путовање музичком историјом панонске равнице. С тим да за тај посао са мном на бини обавезно морају бити најбољи тамбураши", прича Звонко Богдан. Пре неку годину, Звонко Богдан је са својим тамбурашима обрадио песму "Вратиће се роде", коју су претходно снимили као "А ти се нећеш вратити" аутор стихова Момчило Бајагић-Бајага и музике Саша Лошић за потребе хит серије "Вратиће се роде".
"Са дозволом Бајаге и Лоше направио сам једну малу тамбурашку причу. Чим поменете равницу на један интересантан начин 'од Баната према Срему, ниско облаци', то већ даје једну слику. Мени је било интересантно да то на тамбурашки начин обрадим", објашњава Звонко Богдан.

Улазнице за концерт "Од Баната према Срему" Звонка Богдана, аутора тамбурашких класика "Хеј, салаши на северу Бачке", "Већ одавно спремам свог мркова", "Говори се да ме вараш", "Крај језера једна куца мала"... од данас су у продаји преко мреже Евентим-а по цени од 1.300, 1.600, 1.900 или 2.100 динара.

Звонко Богдан

Звонко Богдан је рођен у Сомбору 5. јануара 1942. године. Одрастао је на салашу свога диде, где је провео време до поласка у школу и, како се касније показало, најлепши део детињства и живота. Успомене на те дане и данас су живих и ведрих боја. Звонко Богдан је могао бити глумац, али се определио за музику. Поред тога што је познат као интерпретатор, он је и композитор, песник и један од најбољих тренера и возача касачких коња у бившој Југославији и Србији. Осим коња, његова љубав су и голубови писмоноше. Све композиције Звонка Богдана везане су за њему значајне тренутке у времену, људе и догађаје. 1971. године написао је једну од својих првих песама - "Еј салаши на северу Бачке". Затим следе: "Говори се да ме вараш" (посвећена ујаку), "Већ одавно спремам свог мркова", "Не могу се тачно сетит лета", "Један стари контрабас", "Маркова чежња", "Отвори прозор љубави моја", "Тамбурице моја", "Прошле су многе љубави" (посвећена ћерки Евелини), "Живот тече у лаганом ритму"... Звонко Богдан је снимио 11 ЛП плоча, 5 сингл плоча и мноштво касета и ЦД-а у разним издањима. Највише снимака има са тамбурашким оркестром Радио Телевизије Војводине (некада Тамбурашки оркестар Радио Новог Сада, под управом Јанике Балажа).

Сарађивао је и са оркестрима "Весели Војвођани" под управом Лучијана Петровића и цимбалистом Мирче Ардељануом из Румуније, Оркестром Радио Београда под управом Љубише Павковића, Оркестром Бранка Белобрка...

Круна музичког стваралаштва Звонка Богдана је ЛП плоча снимљена 1974. године са најбољим примашем Мађарске, Шандором Лакатошем.

Последњих неколико деценија Звонко Богдан највише наступа са тамбурашима Радио Новог Сада. Имао је спорадичних наступа са "Загребачким тамбурашима" из Хрватске, као и са тамбурашима из Суботице "Хајо" и "Равница".

Учесник је неколико стотина добротворних концерата.

Звонко Богдан је добио небројено много награда и признања:
1976. Златна значка Туристичког савеза Града Београда за најбољег забављача,
2007. Награда "Про урбе" Суботица;
2007. Сребрно признање за албум "Ко те има, тај те нема";
2009. Специјално признање Европског Савеза тамбурашке музике (Куманово);
2011. Суботички Оскар популарности доделио је Звонку Богдану специјалну плакету и медаљу као најпопуларнијем"сину Панонске равнице" и "земаљској легенди".

Фестивал толеранције, 13-15 новембар, Дом омладине

Фестивал толеранције
Фестивал толеранције ће се први пут одржати у Београду од 13. до 15. новембра 2014. године, а до сада је одржан у Загребу, Ријеци, Сарајеву, Бечу и на Цетињу.

Програм фестивала се састоји од три целине, филмског, изложбеног и образовног програма, као и наградног конкурса за најбољи твит на тему толеранције. У оквиру филмског програма биће приказано 12 дугометражних, документарних и кратких филмова на тему борбе против фашизма и дискриминације. Свечано отварање фестивала је у четвртак, 13. новембра од 19 часова у Дому омладине Београда, када ће премијерно бити приказан израелски филм „У потрази за мађионичарем”.

Важан део фестивала чини образовни програм, намењен средњошколцима, студентима и младима. У четвртак, 13. новембра у 11 часова у сали Американа Дома омладине Београда, предавање о Холокаусту одржаће Бранко Лустиг, вишегодишњи логораш и добитник два Оскара. Он ће говорити о личном искуству из концентрационих логора, као и о важности толеранције, међусобног уважавања и прихватања различитости. Дан касније у исто време на истом месту, Мирко Илић, познати графички дизајнер из Њујорка и добитник бројних награда, говориће о симболима мржње и неофашистичкој иконографији присутној у јавним просторима. Тема предавања је проблем незнања, прећуткивања и немара јавности у опажању симбола и графичког говора мржње скинхеадса, неонацистичких група и екстремних навијача које у последње време јачају.

У оквиру изложбеног програма, београдској публици биће приказани оригинални плакати са Велике антимасонске изложбе коју су окупационе власти организовале 1941. године у Београду. Циљ изложбе био је продубљивање већ распламсале мржње према Јеврејима. Отварање изложбе одржаће се у петак, 14. новембра од 18 часова у Установи културе Пароброд. Последњег дана фестивала, 15. новембра, од 17 часова у галерији О3он биће отворена изложба „Ништа ни о чему“ уметника Срђана Ћешића, којом ће аутор представити свој критички поглед на нашу политичку и ширу друштвену стварност. У оквиру изложбе биће приказане илустрације, фотомонтаже, текстови и видео радови настали као део активности на друштвеним мрежама.

У току је и наградни конкурс за најбољи твит на тему толеранције. Корисници друштвене мреже Twitter могу учествовати на конкурсу коришћењем hashtag-а #TolerancijaJe.

Сви фестивалски програми су бесплатни.

Више информација о фестивалу можете наћи на сајту beograd.festivaloftolerance.com

30. Београдски џез фестивал, 24-27. октобар, Дом омладине

Jazz festival
Програм 30. Београдског џез фестивала, који ће се одржати од 24. до 27. октобра, представиће нам, као и сваке године, најзначајније уметнике домаћег и светског џеза. Прва имена учесника 30. БЏФ биће објављена током месеца маја. У овој години славимо редак јубилеј – 30. издање Београдског џез фестивала, под слоганом "Све звезде џеза". Основан 1971, пре 43 године, фестивал је својевремено одиграо значајну улогу у отварању Београда и Југославије свету, доводећи велики број најзначајнијих џез уметника оног доба. Поновно позициониран као један од најзначајнијих европских фестивала, БЏФ је током претходних десет година свог новог живота, са успехом допринео новом отварању Београда и Србије ка музичким правцима 21. века, настављајући давно започету мисију. Једнако водимо рачуна о савременим уметничким тенденцијама, вредновању традиције, као и дугорочној промоцији домаће џез сцене. Не заборавите, крајем октобра – СВЕ ЗВЕЗДЕ ЏЕЗА су на Београдском џез фестивалу!

ЂОРЂУ НОВКОВИЋУ У ЧАСТ, 5. новембар, Сава центар


ĐORĐU NOVKOVIĆU U ČAST
Велика дворана
05. новембар, 20.00

Цене улазница: 1700, 2000, 2300 дин

Учествују:

Неда Украден, Хари Мата Хари, Кемал Монтено, Горан Каран, Борис Новковић, Жељко Бебек, Владо Калембер, Габи Новак, Тереза Кесовија, Калиопи, Тијана Дапчевић, Невена Божовић, Бојан Маровић, Борис Режак.

Концерт посвећен Ђорђу Новковићу је својеврсни омаж овом великом композитору, највећем хит мејкеру са ових простора, који је написао око 3.000 песама.

Рођен у Шапцу 1943., Музичку академију завршио у Сарајеву где и започиње каријеру најпре у Индексима, а затим оснива Про Арте. Потом се сели у Загреб где 1968. године пише свој први велики хит "Стари Пјер", који убрзо достиже и светску славу у француској верзији славне Нане Мускури. Ђорђе Новковић је писао за највећа имена југословенске естраде: Неду Украден, Мишу Ковача, Габи Новак, Сребрна Крила, Терезу Кесовију, Здравка Чолића, Северину и многе друге. Умро је 6. маја 2007. године

Највећи хитови Ђорђа Новковића који су обележили једно раздобље, али чије су песме непролазне , у изворној верзији ће те вечери бити подарене београдској публици, а међу њима и песме као што су: Зора је, Остала си увијек иста, Лаку ноћ свирачи, Само симпатија, Ана, Вино на уснама, Вирујем у те, Закуни се љубави, Лола, Једна мала плава и многе друге.

Бициклист, КПГТ, 17. септембар, 21:00


Predstava Biciklist KPGT Политичко убиство: само су убице и жртве јунаци нашег доба. Милош Симовић вози бицикл 270 км од Загреба, јури га Сретко Калинић у белом комбију. Раскољников, Чарли Менсон, Ли Харви Освалд, Флорија Тоска, Скарпија, баба, Ђинђић, Шарон Тејт и Кенеди: рокенрол у Шилеровој, Немањина у Даласу! Нека се стиди ко рђаво помисли – пише на Ордену Подвезице. Око базена ништа ново, само другачије.

Резервације:
тел. +381 66 9773129
e - mail: kpgtyu@gmail.com
Код нас на благајни 50% ПОПУСТА ЗА СТУДЕНТЕ И ПЕНЗИОНЕРЕ

ШМИНКЕНБАЛ 2, Дом омладине, 29. новембар, 20:00

Шминкенбал
Након сјајних утисака који су уследили после првог Шминкенбала, по други пут за редом Србија за Младе организује догађај који спаја креативност младих и добар провод ће се одржати 29. новембра у Дому омладине Београда.

Промотивна цена улазница до 01. новембра 300 дин, редовна цена 400 дин. На свим продајним местима Евентима.

Две недеље су биле потребне да се из просте материје створи један нови, маштовити догађај на мапи Београда са циљем креативног израза, добре забаве и упознавања младих. Данас, годину дана након великог успеха који је доживео ШминкенБал 2013, The Face Art Party спрема још једно велико дружење, прегршт креативности и позитивне енергије, све оно што је неопходно да вам приушти провод за памћење.

Кажу да је лице огледало душе, зато 29.новембра спремите боје, четкице, оловке, шминку и остале реквизите и осликајте своју креативност. У Дому омладине Београда очекује вас само добра енергија, дружење, заљубљивање, весели људи у другачијем издању, млади креативни сликари, инспиративне боје и подијум за игру, наравно. Очекујте превише и ђускајте за памћење уз хитове свих епоха и DJ сетове за које ће ове године бити задужени DJ Flawless, DJ Cholak и DJ Makinwa.

Раде Шербеџија и западни колодвор бенд, 20. децембар, дом синдиката

Rade Serbedzija
Традиционални предновогодишњи концерт Рада Шербеџије и промоција песама са његовог новог албума: "Вријеме је, драга, вријеме је".

На радост београдске публике Раде Шербеџија и западни колодвор ће овога пута уз већ познати репертоар извести и концертну промоцију нових песама. Западни колодвор чине врсни загребачки уметници поклониће се београдској публици кроз вече поезије и музике.

Филмски фестивал Слободна зона, 7-11 новембар

Филмски фестивал Слободна зона, 7-11 новембар
Слободна зона је филмски фестивал који приказује актуелне ангажоване филмове из целог света, које прате и дискусије на “горуће” светске теме. Овогодишња Слободна зона ће бити одржана од 7. до 12. новембра у Сава центру, Културном центру Београда, Кинотеци и Дом омладине. Фестивал ће отворити гост селектор Борис Будан, писац, филозоф и преводилац. Фестивал ће бити отворен у Сава центру 7. новембра када ће публика имати прилику да погледа документарни филм о Ницу Цавеу - 20.000 дана на Земљи. Филм је комбинација драме и реалности упакованих у 24 сата живота чувеног музичара и међународне културне иконе, Nica Cavea. У питању је интимни портрет о уметничком процесу, који слави моћ трансформације креативног духа. У уторак, 11. новембра у 21:00, Слободна зона ће приказати један од најзанимљивијих филмова који је избачен ове године, "Boyhood" Ричарда Линклатера. Ова измишљена драма у којој је учествовала иста група глумаца током 12 дугих година снимања бави се животом једног дечака у периоду од 2002. до 2013. године и води нас на јединствени пут, у исто време епски и интиман, кроз стазе дечаштва које прате сеизмички потреси у породици и животу. У новом документарном филмуВима Вендерса "Со земље", црно-беле фотографије бразилског фотографа Себастиаоа Салгада говоре више од речи. У филму "Со земље" невероватне црно-беле фотографије, смењују се са драгоценим документарним снимцима које је Салгадов син и ко-редитељ филма Јулиано Рибеира Салгадо снимио на њиховим заједничким путовањима. Салгадо живи са људима које фотографише - данима, понекад месецима, дели њихову судбину пре него што се усуди да их фотографише. Ни филму украјинског редитеља Мирослава Слабошпитског "Племе" нису потребне речи - не зато што се дешава у интернату за глувонему децу и омладину – већ, како сам редитељ каже: "Зато што за љубав као ни за мржњу није потребан превод". Мађарска редитељка Естер Хајду у филму "Суђење у Мађарској" говори о насиљу и мржњи - у серији расно мотивисаних убистава током 2008. и 2009. године, банда десничарских екстремиста убила је шесторо Рома, међу којима и једно петогодишње дете. Од пратећих програма, као што су Ноћни разговори, ове године имамо и новитет Cross Media, у којој ћемо захваљујући програмској уредници Биљани Туторов, завирити у будућност (документарног) филма уз избор најзанимљивијих филмских и видео пројеката, њеб документараца и хибридних аудиовизуелних форми који комбинују најсавременије дигиталне технологије и филмски језик у потрази за новим изражајним средствима и наративима. У духу јубилеја у новој згради Кинотеке у Узун Мирковој 1 стара и нова публика Слободне Зоне моћи ће да погледа избор од 10 филмова које је публика највише волела у првих девет година фестивала у оквиру програмске линије ТОП 10. Публика ће током фестивала гласати за најбоље филмове, а као и претходних година наградићемо публику за најбољу рецензију за један од филмова са фестивал. Као посебно изненађење за све своје посетиоце, Слободна зона организује и наградни конкурс Фоткај за јубилеј у коме ће кроз игру својим верним фановима да додели карте за 11 овогодишњих филмских пројекција. Као увод у фестивал, 5. новембра са почетком у 20 сати у Дворани Културног центра Београд, биће премијерно приказан документарни филм "1989" Андерса Остергарда. Поводом обележавања 25 година од пада Берлинског зида Слободна зона је добила изузетну част да буде коорганизатор ове пројекције која ће се истовремено одржати у двадесет главних градова Европе. Пре и после пројекције филма публика ће имати прилику да путем друштвених мрежа директно комуницира са ауторима филма преко преноса уживо који ће се емитовати у биоскопској сали КЦБ-а. Главни организатор догађаја је претстижни филмски фестивал ЦПХ:ДОX из Копенхагена. Продаја карата за свечано отварање у Сава Центру траје од 1. октобра. Карте се могу купити на благајни Сава Центра и на продајним местим Евентима по цени од 400 динара. Карте за пројекције у Дворани Културног Центра Београда и Дома омладине биће у продаји од понедељка 27. октобра по цени од 300 динара. За ТОП 10 пројекције (најбољи филмови са претходних издања фестивала) у Кинотеци, нова сала у Узун Мирковој 1, карте се могу купити сат времена пре почетка пројекције по цени од 200 динара. Да сазнате више о фестивалу, посетите www.freezonebelgrade.org.

Ингрид Фуђико Хеминг, 8. октобар, 20 часова, Задужбина Илије М. Колар

Чувена јапанска пијанисткиња Ингрид Фуђико Хеминг прв Чувена јапанска пијанисткиња Ингрид Фуђико Хеминг први пут у Београду

Среда, 8. октобар 2014. у 20 часова

Велика дворана Задужбине Илије М. Коларца, Студентски трг 5

Београд, 7. октобар 2014. – Након концерата у Њујорку, Токију, Берлину, Паризу и другим светским метрополама, под покровитељством компаније Јапан Тобаццо Интернатионал (ЈТИ) и у сарадњи са Амбасадом Јапана у Београду, реномирана јапанска пијанисткиња Ингрид Фуђико Хеминг први пут ће наступити у Београду, у среду 8. октобра у 20 часова, у Великој дворани Коларчеве задужбине. Сви заинтересовани могу подићи бесплатне улазнице на благајни Коларца од 30. септембра.

Енергија и изванредан таленат ове уметнице која је изгубила слух као врло млада, а онда га само делимично повратила, дају класичној музици потпуно нову димензију. Посебно је познато њено извођење Листове композиције Ла Цампанелла које је снимљено на ЦД-у и продато у више од два милиона примерака, што је необичан феномен у свету класичне музике. Публика у Београду имаће прилику да ужива у извођењу овог дела, али и других композиција Франца Листа, као и Фредерика Шопена, Волфганга Амадеуса Моцарта и Клода Дебисија.

„Као млада нисам могла да разумем суштину изреке Ни Рим није саграђен за један дан, али сада схватам и знам зашто је толико људи одушевљено мојом изведбом композиције Ла Цампанелла. Зато што кроз ноте слушају и откривају мој трновити животни пут. Мој животни пут је истински тежак и ја не желим да га кријем, већ сва своја осећања исказујем за клавиром. Борба са собом је истинска привлачност клавира.“ – рекла је Ингрид Фуђико Хеминг.

„Ингрид Фуђико Хеминг је инспирација свима нама, она нас подсећа на то колико можемо постићи уколико и у тешким временима верујемо у себе и истрајавамо. Музика игра важну улогу у сваком друштву, посебно у повезивању различитих култура. Част нам је и задовољство што имамо прилику да будемо део музичке приче која Јапан и Србију још више зближава. Ово је изузетна прилика да уживамо у лепоти класичне музике у најбољој изведби.“ – рекао је Крис Вудс, потпредседник и генерални директор компаније ЈТИ за Западни Балкан.

Поносна на своје јапанске корене, компанија ЈТИ сваке године публици у Србији представља део јапанске културе и традиције, трудећи се да допринесе јачању веза између две пријатељске земље. У сарадњи са Амбасадом Јапана, ЈТИ је до сада Србији представио бројне јапанске уметнике, као што су Гоцоо бубњари, традиционална група Варики, челиста Минео Хајаши и многи други.

Ингрид Фуђико Хеминг

Чувена јапанска пијанисткиња, Ингрид Фуђико Хеминг, први пут је наступила са 17 година као средњошколка, а професионалну каријеру је започела у сарадњи са Јапанском филхармонијом и другим реномираним јапанским оркестрима. Тих година губи слух на десном уху, али наставља са концертима. У 28. години сели се у Европу, где се усавршава и истовремено наступа. У том периоду губи слух и на левом уху, који потом делимично успева да поврати. Упркос свему томе, Ингрид Фуђико Хеминг успешно гради концертну каријеру, која ће 1999. године доживети процват. Те године Хемингова постаје сензација у Јапану, након издавања првог ЦД-а на којем је извела Листову композицију Ла Цампанелла. Издање је продато у више од два милиона примерака, што је необичан феномен у свету класичне музике. Од тог тренутка почиње богата интернационална каријера Ингрид Фуђико Хеминг у најпознатијим концертним дворанама светских метропола, попут Њујорка, Лондона, Париза, Берлина, Милана, Беча и Прага.

До сада је издала 15 ЦД албума од којих су четири награђена признањем „Албум године класичне музике“ на додели Јапанских златних награда, што је био први такав случај у историји.

Ингрид Фуђико Хеминг рођена је у Берлину 5. децембра 1932. године.

Здравко Чолић, 12. децембар, Комбанк арена

Здравко Чолић Здравко Чолић, највећа музичка звезда ових простора, апсолутни владар сваке сцене на којој се појави , први је певач који је са два незаборавна концерта октобра 2005. године отворио тадашњу Београдску Арену - највећу домаћу концертну и спортску дворану. Још се памте вечери у којима је легендарни певач оборио рекорд у посећености , будући да је тада 50.000 људи за две вечери уживало у његовим песмама које су постали ванвременски хитови.
У међувремену је, на радост публике, трећи пут напунио Маракану (јун 2007) и премијерно запалио Усће пред 100.000 људи (јун 2011).
Најновији албум Здравка Чолица “Ватра и барут” биће мото концерта заказаног за петак, 12. децембар, у 20.00 часова у Комбанк Арени.
Позна јесен буди сентиментална осећања у Здравку јер га враћа у 1974. прву победу у Београду и почетак сарадње са Корнелијем Ковачом – Она спава (Хит парада, ПГП РТС – Дом синдиката). Та песма је била увод у серију хитова и тријумфа који се наставио већ на Београдском пролећу '75: Април у Београду... Онда је следио Путујући земљотрес и рекорди, рекорди, рекорди. Све до данас.
Јасно, она више не спава јер зна да стиже Ватра и барут! Мора да буде будна и чила за тај догађај.
Ћолић у организацији концерата увек поставља нове стандарде, тако је и овог пута одлучио да организацију концерта и техничку реализацију повери највећој регионалној компанији, Студију “Берар” ,што обећава спектакл у најави.
Улазнице ће ускоро бити у продаји на свим продајним местима Eventim-a у Београду и широм Србије.
Добра вам ноћ пријатељи, добро нам дошли 12.децембра !

Белтанго квинтет, 27. новембар, 20:00, Дом синдиката

Белтанго квинтет
Квинтет Белтанго, наш реномирани танго оркестар обележиће 15 година уметничког рада гала концертом у свечаној дворани Дома синдиката, у четвртак 27. новембра са почетком у 20:00.

Квинтет Белтанго чине наши познати академски музичари и еминентни професори Александар Николић - бандонеон, Јован Богосављевић - виолина, Ивана Николић - клавир и вокал, Богдан Пејић - гитара и Љубинко Лазић - контрабас и тамбурица.

Белтанго већ годинама важи за један од најпризнатијих светских танго оркестара, о чему најбоље сведоче бројни концерти и турнеје у скоро 30 земаља света. Током ове године су се већ представили публици у Немачкој, Француској, Аустрији, Швајцарској, Вијетнаму, Италији, Хрватској, Турској, а на београдском концерту ће им се придружити и бројни гости из земље и иностранства.

Аутентичну чаролију танго плеса представиће својим кореографијама екстравагантни плесни пар који долази директно из Буенос Ајреса, Мариано Отеро и Алејандра Хередиа. Уз њих, на концерту ће наступити и танго учитељи најпознатијих београдских танго школа, док ће од музичких гостију међу гостима бити и певача српског порекла из Буенос Ајреса, Марка Цолгхана, нишки гудачки оркестр Хибриди, Сремски тамбурашки оркестар и млада нада домаће танго сцене, омладински оркестар Танго Јувентуд.

Посебан печат овом јубилеју даће наступ два велика имена српске музике из другачијих музичких жанрова: Бисера Велетанлић, наша џез дива и Љубиша Павковић, виртуоз на хармоници и дугогодишњи руководилац Народног оркестра РТС-а. Током концерта ће премијерно бити изведене и неке од ауторских нумера Белтанга са новог ЦД издања "Theatre of soul".

Карте коштају 800, 1000 и 1200 динара и могу се набавити на благајни Дома синдиката.

Више информација на www.beltango.com и www.belgradetangofestival.com.Месечни Irish Night, клуб лавиринт, 4. новембар, 21:00

Месечни Irish Night, клуб лавиринт, 4. новембар, 21:00
Након летње сезоне Ирског плеса на Калемегдану, враћамо регуларан догађај назад у топлину клуба током зиме. Ове сезоне нам је домаћин клуб Лавиринт (Некада Атом) на Дорћолу.
За ову прилику, наступ су спремиле групе Крчмарице (Irish Trad) и Scordisci (Irish Punk), као и плесне трупе ирског плеса Erin's Fiddle, Irish Dance Belgrade и Celtic Rhythm.
Клуб лавиринт за ову прилику обезбеђује пиво по промотивној цени током хаппy хоура пре програма, а љубитељима пива це бити занимљиво да пробају њихово домаце пиво.

ДИЗАЈНПАРК, 7-12 октобар, Стаклопан

Izlozba Design park staklopan
Изложба ДИЗАЈНПАРК представља најновије радове уважених гостију говорника и других релевантних дизајнера, који ће наступити на овогодишњем Belgrade Design Week-у. Изложба се одржава у старој фабрици Стаклопан (Страхињића бана 7-9), од 7. до 12. октобра.

ДизајнПарк је одлична прилика за презентовање маркетиншких агенција, дизајнера, архитеката, пројеката урбаног планирања и брендинг студија, фотографа, аниматора, продукцијских кућа, организатора евентова, илустратора, универзитета, медија, технолошких/мултимедија студија, итд.

Међу 12 изложби, које ће бити представљене током недеље дизајна, посетиоци ће видети изузетну изложбу "Out of the Box" из Музеја дизајна у Холону, која пружа одличан поглед на нову израелску креативности, "Still & Sparkling" јапанске дизајнерске звезде Ненда, уметничко дело, чувени Табле-Т - ручно рађени комад намештаја српске дизајнерке Ирене Килибарде и многе друге радове талентованих дизајнера.

Влатко Стефановски, 10. октобар 2014 20:00, Сава центар

Vlatko Stefanovski
Влатко Стефановски, чувени македонски гитариска, прославиће четири деценије на сцени и уједно промовисати нови албум "Seir" великим концертом у Сава Центру 10. октобра у 20:00! Као један од најпопуларнијих гитариста у бившој Југославији и фронтмен легендарног бенда Леб и сол, Стефановски је једна од најзначајнијих фигура наше скорије музичке историје. Са бендом Леб и сол издао је 14 албума и обишао свет, а од половине 90-тих створио је и веома успешну самосталну каријеру. У последњих неколико година свирао је и снимао песме широм света, сарађујући са најбољим уметницима попут Томија Емануела и Сточела Росенберга са којима је оформио гитарски трио Кингс оф Стрингс и одржао неколико успешних концерата у региону, као и са хрватским певачем Гибоннијем или бројним музичарима као што су Јан Аккерман, Тхеодосии Спассов Стефан Миленковиц, Кудси Ергунер, Бојан З, Ману Каче, Тони Левин, Стефан Миленковић и многи други. Његов богати портфолио укључује и компоновање музике за филм, позориште и балет.

Сергеј Ћетковић, 28. новембар, Сава центар

Sergej Cetkovic
Након пуних шест година Сергеј се поново враћа у култни Сава Центар, где је до сада одржао укупно осам концерата ( 2006. године три концерта и 2008. године пет концерата за редом) Концерте које најављује за новембар Сергеј ће одржати у интимној и позоришној атмосфери и тада ће извести своје најпознатије композиције. Уз врхунско озвучење, расвету, светлосне ефекте и пуно позитивне енергије, поменути концерти биће снимани и овај видео запис ће бити емитован у свом аудио и видео издању. После петнаест година професионалне каријере певача и композитора, Сергеј Ћетковић може да се похвали успехом истинског уметника и епитетом врхунске поп звезде. Ову чињеницу подкрепљују бројке, које се везују за продају ЦД -а , посетама на концертима или било који други параметер који се узима у обзир кад је музичка сцена у питању. Концертни биланс Сергеја Ћетковића биће сасвим упечатљив ако наведемо само неке егзактне податке о продатим улазницама, односно о броју посетилаца који су видели и чули Сергеја протеклих година. По службеним информацијама како на концертним турнејама тако и на наступима било које врсте, Сергеја је видело висе милиона људи. Прву званичну концертну турнеју “Кад ти затреба” пратило је више од 100 хиљада посетилаца, док актуелну турнеју на којој последњих пет година промовише ЦД “2 минута”, видело је до сада у свим бившим југословенским републикама, где је наступао, готово 300 хиљада људи. Медијски биланс пословних активности Сергеја Ћетковића у протеклом периоду граничи се са фантастичним резултатима. Он је данас истинска медијска личност. Његова слика, пласирана како у писаним тако и у електронским медијима, симболише успесног музичара и уметника са изразито моралним особинама. За његово име не везује се ниједна афера, што је у данашњој ери “пиштољског” новинарства велики успех. Више од сто хиљада фанова на званичном форуму сајта Сергеја Ћетковића и његовом facebook-у коју је формирало готово 400 хиљада његових фанова , свакодневно комуницира и размењује информације о његовој музици ( сајт је у протекле четири године посетило милион људи). Безброј најава, вести, чланака и интервјуа само су део пресс клипинга овог познатог музичара. Његову последњу концертну турнеју “ 2 минута ” прати више од 200 националних и локалних ТВ станица, преко 200 радио станица, а дао је неколико хиљада изјава и интервјуа… Његове спотове, који се “врте” на телевизијама широм региона, видело је у последњих пет година близу 20 милиона људи. На позив и предлог Радио телевизије Црне Горе Сергеј Ћетковић је прихватио да учесвује и представља Црну Гору на престижном европском такмичењу поп музике - Eurosong, које се одржало од 6. до 10. маја 2014. године у Данској, у Копенхагену. Уз овације публике ( на кладионицама важио је за једног од фаворита) Сергеј се пласирао у финално вече, као први такмичар , а у коначаном пласману међу 37 земаља завршио је у “златној средини” и тиме се доказао као један од најбољих у Европи. Поменимо и то да је његов спот за песму “Мој свијет” у неформалном избору (интерно међу учесницима) проглашен најбољим спотом Еуросонга за 2014. годину, а на You Tube-у био је треци по прегледима.

Представа Јуриш сутрашњице, 22. октобар, КПГТ

Juris sutrasnjice
ДИМИТРИЈЕ МИТРИНОВИЋ
Јуриш сутрашњице
хагиографија

у режији Филипа Гајића,
према тексту житија који је настао у сарадњи редитеља и глумаца, по мотивима још необјављеног дела Драгана Бисенића “Храбри стари свет -Америчке елите, Србија и Југославија”.

ДИМИТРИЈЕ МИТРИНОВИЋ Јуриш сутрашњице, хагиографија

Редитељ и сценограф: Филип Гајић
Композитор: Хисаши Михаило Исак Yамасаки Вукелић
Костимограф: Маја Кузмановић
Сценски покрет: Золтан Плетл
Пиано: Јован Стаматовић Карић / Бојана Рачић
Фотографија: Ђурђица Гајић
Асистент режије: Владимир Ференц Петер
Мајстор светла: Кића Михајловић
Мајстор тона: Слободан Лазаревић

ИГРАЈУ:
Јакоб Кафа................................................Золтан Плетл
Стојанка Метла.........................................Ана Костовска
Тодор Геније............................................ Лазар Јованов
Дебела Нађа............................................Јана Милосављевић
Јохан убица дечијег лица.............................Никола Ивачков
Кандински………………………………………………..Јован Стаматовић Карић
Мира Снајпер..............................................Милена Арсић
Рајска Наранџа........................................Наталија Гајић
Паклена Поморанџа..................................Михаило Перишић
Краљ Никола.................................................Слободан Лазаревић
ДИМИТРИЈЕ МИТРИНОВИЋ? КО?! КОО?! СТВАРНООО?!?

Митриновић: за песника – “будан спава као мина, чучи у камину и помно мотри своју домовину”
Митриновић: за ужи круг – “Мита Динамита”
Митриновић: за познаваоце и минхенску полицију – мистериозни шеф војног крила Младе Босне
Митриновић: за Николаја Велимировића – најближи и учитељ, свесловенство и свечовек
Митриновић: “Буктиња пламти, ватра је упаљена. Ја сејем, али не убирам жетву!”
Митриновић: за Василија Кандинског – близак и учитељ, “Плави Јахач” и карма Новог
Митриновић: (не)заборављени песник, завереник, пророк и проповедник, футурист, мистик, творац васељенске утопије, сањар и агитатор, авантурист, тајанствени визионар и опсенар који је “пролазећи кроз експресионистичку космичку екстазу и динамичну футуристичку побуну први код нас ухватио корак са најрадикалнијим тежњма европске уметности и филозофије”.
Митриновић: Дивили су му се и обожавали га – од младобосанаца Иве Андрића и Гаврила Принципа преко Алена Вотса, Оража, Пикаса, Хамсуна, Селвера, Езре Паунда, Грејема, Бернарда Шоа, Џемса Џојса, Гурђијева, Успенског, Џорџа Орвела, Х.Џ.Велса, Хакслија до Тесле и Пупина.

Митриновић: Дан-данас, унапред И уназад трансцендира историју и стварност коју живимо: први је говорио о парламенту нација, о уједињеној Европи и о уједињеном човечанству.
Митриновић: Близак пријатељ најлепших жена, замерио се лично многим краљевима, царевима и Рајхсканцелару Адолфу Хитлеру. Јуриле га безуспешно све тајне службе, нелогично се појављивао и нестајао.
Митриновић: Од његовог погледа и стиска руке људи су добијали вртоглавицу, жене високу температуре, деца проговарала заборављене језике из далеких егзотичних крајева.
Митриновић: Познавалац шаманских техника и персијског суфизма, тврдило се да је био близак пријатељ са Христом и Будом, Мухамедом и Мојсијем?!?
Митриновић: Влада надљудским моћима? Обдарен парапсихолошким својствима?
Способношћу вансензорног комуницирања? Кажу сви који су га знали. Куну се и они који га нису знали.
Митриновић: Његов животни пут и данас је обасјан тамом. Његов пут још увек путује до нас кроз Тамни вилајет.
Митриновић: Ко узме кајаће се – ко не узме још више.

НАЈБОЉЕ ОД ДЕВЕДЕСЕТИХ, 11.октобар Комбанк арена

НАЈБОЉЕ ОД ДЕВЕДЕСЕТИХ	
Догађај НАЈБОЉЕ ОД ДЕВЕДЕСЕТИХ биће убедљиво највеће окупљање извођача денс музике у Европи у последњих неколико година, а на њему ће наступити највеће легенде овог музичког правца: Snap, Technotronic, 2 Unlimited, Ace of Base, Snow, C+C Music Factory, La Bouche и Culture Beat. Ово је јединствена прилика да чујемо легендарне хитове уживо и вратимо се у период денс музике и видимо извођаче због којих је овај период незабораван!

НОВИ ФОСИЛИ, Опроштајни концерт, Сава Центар, 25. Октобар

Novi fosili, oproštajni koncert u Beogradu
Након 45 година успешног деловања, најпопуларнија поп група на подручју бивше државе, одлучила се опростити од своје верне публике. Песме које су годинама одушевљавале верну публику и даље ће живети у њиховим срцима. Нови фосили опростиће се од својих пријатеља широм регије у следећих годину дана. Почетак опроштајне турнеје биће у Београду, где су Фосили имали неке од својих најуспешнијих и највећих концерата. „Љубав која нема крај“ назив је приче с којом ће ипак доћи до краја дугогодишње љубави између Нових фосила и њихове најверније публике. Будите део те приче, у Сава центру,у суботу 25. октобра 2014. и запевајте своје најдраже стихове уз Нове фосиле. . Неке од тих песама постале су хитови свих времена: ДА ТЕ НЕ ВОЛИМ, РЕЦИ МИ ТИХО, САША, ШУТИ МОЈ ДЈЕЧАЧЕ ПЛАВИ, САЊА, ПЛАВА КОШУЉА, ЈА САМ ЗА ПЛЕС,МИЛЕНА, ЗА ДОБРА СТАРА ВРЕМЕНА као и многе, многе друге.

Belgrade Design Week 2014, 9-11 октобар

Belgrade Design Week 2014
Овогодишњи Belgrade Design Week одржава се већ девету годину заредом без паузе. Са чувеном међународном конференцијом BDW 2014 овогодишње издање BDW-а пратићемо у октобру месецу, у четвртак, петак и суботу 9,10. и 11. октобра. Уз међународну конференцију, BDW припрема и пратећи програм изложби BDW ДИЗАЈНПАРК, професионални програм BDW DIZAJNLABS, и градски програм BDW PREMIERS. Тема овогодишње конференције је SENSE SQUARED, и на њој ће на непоновљив начин BDW-а бити као и увек представљена абецеда светске и домаће креативности из категорија архитектуре, адвертајзинга, брендинга, бизниса, комуникација, диџитала, дизајна, филма, моде, издаваштва и предузетништва.На BDW-у 2014 се такође очекује и светска премијера важног новог пројекта 100% SERBIA, који ће на јединствен начин представити мултимедијалну изложбу српске креативне мисли, и који после Београда путује на десетак најважнијих светских дестинација. Као и прошлих година, и BDW 2014 ће публици представити преко 100 јединствених "њоркса" из преко 20 земаља света, као и највредније представнике српске креативне индустрије, у присуству више од 150 акредитованих медија из целог света, који ће Београд и Србију и ове године пласирати на мапу креативних лидера уз појмове као што су иновације, креативност, предузетништво, прогрес, уз сад већ традиционалан слоган BDW-а "СТВОРИ НОВУ ВРЕДНОСТ".

Мој занат, 8. септембар, Дом културе студентски град

Film o Arsenu Dediću
Филм о Арсену Дедићу
Режија: Младен Матичевић

Хрватска, Србија, 2014, 90’

Дедић је у филму Мој занат првенствено приказан као један од нас, обичан човек, супруг и отац опхрван прилично прозаичним бригама и надањима. У тренутку кад Арсен седне за клавир и почне да пева, међутим, дешава се својеврстан преокрет. Замишљен као интимистички портрет једног од најзначајнијих кантаутора некадашње Југославије, Мој занат прати Дедићев животни пут од детињства у родном Шибенику до данас и представља до сада једино кинематографско остварње посвећено овом уметнику.

БИТЕФ фестивал , 20-30 септембар

Bitef festival 2014
Београдски интернационални театарски фестивал - БИТЕФ, један од најзначајнијих позоришних фестивала у Југоисточној Европи, одржаће се у Београду и Новом Саду од 20. до 30. септембра. На фестивалу, који се одржава под мотом "Прошлост је сада", представиће се 13 позоришних трупа из целе Европе.
За разлику од претходних година, Битеф је ове године тематски профилисанији с обзиром да се неколико представа, које ће бити изведене на фестивалу баве темом Великог рата, који је и био полазиште за овогодишњу селекцију. Међутим, Битеф овај догађај не третира на комеморативан начин, већ више као извор разних питања и разматрања и кроз представе повлачи паралелу са садашњим временом и догађајима у њему.
Битеф ће бити отвореном представом "А где је револуција стоко?" хрватског аутора Борута Шепаровића, чија је прошлогодишња представа "Монтажстрој" такође изазвала велику пажњу, како публике, тако и жирија, који јој је доделио Специјалну награду. Представа је инспирисана чувеним албумом групе музичара "Пакет аранжман" и испитује савремену комодификацију друштвеног бунта.
На овогодишњем фестивалу, посетиоци ће моћи да погледају представе два истакнута европска ствараоца, "(А)полониа" пољског режисера Кжиштофа Варликовског и "Фронт" немачког редитеља Лука Персевала. Поред њих, на програму фестивала се налази неколико домаћих продукција, попут "Змајеубице" ЈДПа, "Мали ми је ово гроб" у продукцији Битефа и по тексту Биљане Србљановић, "Гробница за Бориса Давидовича" по роману Данила Киша, као и неколико представа у извођењу позоришних трупа из Литваније, Швајцарске, Немачке, Словеније и Хрватске.
Богат пратећи програм представља неколико добро познатих сегмената, као што су Битеф Полифонија, Битеф на Филму, Афтер Тен, као и новину ове године, Б-Тоур Фестивал, који се по први пут одржава у Београду.
Карте коштају од 1000 до 2000 динара и могу се од 18. августа резервисати путем е-маила blagajna@bitef.rs или телефона 069 89 92 400. Продаја почиње 1. септембра на благајни Позоришта на Теразијама.
Сазнајте више о фестивалу на www.festival.bitef.rs

Програм

Среда, 20. септембар, 20:00
Локација: Дом омладине, Велика сала

Монтажстрој, Загреб, Хрватска
А где је револуција, стоко?
Аутор: Борут Шепаровић

Четвртак, 21. септембар, 19:00
Локација: Београдски сајам, Хала 3
Нови театар, Варшава, Пољска
(А)Polonia
Режија: Кжиштоф Варликовски

Субота, 23. септембар, 20:00
Локација: Народно позориште у Београду, Велика сцена

Корина Мајер и Казерне Базел, Швајцарска
Past is Present
Режија: Корина Мајер

Недеља и понедељак, 24. и 25. септембар, 20:00
Локација: биће накнадно објављена

Крезингер и Дура, Берлин, Немачка
Бојно поље сећања 1914/ 2014
Режија: Ханс-Вернер Крезингер

Понедељак, 25. септембар, 20:00
Локација: Народно позориште у Београду, Велика сцена

Пер. Арт, Нови Сад и ТкХ, Београд, Србија
Communitas на испиту (епизода Београд)
Аутори: Ана Вујановић и Саша Асентић

Уторак, 26. септембар, 18:00 и 21:00
Локација: Битеф театар

Хартефакт фонд, Битеф театар, Београд, Србија
Данило Киш
Гробница за Бориса Давидовича
Режија: Ивица Буљан

Уторак, 26. септембар, 20:00
Локација: Југословенско драмско позориште, Сцена „Љуба Тадић”

Југословенско драмско позористе, Београд, Србија
Милена Марковић
Змајеубице
Режија: Ива Милошевић
Среда, 27. септембар, 20:00
Локација: Битеф театар

Хартефакт фонд, Битеф театар, Београд, Србија
Биљана Србљановић
Мали ми је овај гроб
Режија: Дино Мустафић

Среда, 27. септембар, 18:00
Локација: биће накнадно објављена

Новосадско позориште, Нови Сад, Србија
Неопланта
Режија: Андраш Урбан

Четвртак, 28. септембар, 18:00 и 21:00
Локација: Народно позориште у Београду, Велика сцена

ХКД театар Међународни фестивал малих сцена, Ријека, Хрватска
Александра Зец
Аутор и редитељ: Оливер Фрљић

Петак, 29. септембар, 20:00
Локација: Битеф театар

Словенско народно гледалишче Драма Љубљана, Словенија
Станислав Игњаци Виткјевич
Полудела Локомотива
Режија: Јернеј Лоренци

Субота, 30. септембар, 20:00
Локација: Југословенско драмско позориште, Сцена „Љуба Тадић”

Талиа театар, Хамбург, Берлин
Фронт
Режија: Лук Персевал

„Раздељак“, 30. август, КПГТ

Predstava Razdeljak KPGT
„Раздељак“ је горко-весели Интернет кабаре у којем „јунака нашег доба“ Ђорђа Балашевића обожавају и мрзе, уздижу до неба и даве у блату читаоци који коментаришу чланке у новинама о њему и његовим концертним провокацијама. Све је са интернета и сваки коментар је стварни јад и ужас наше таблоидне стварности у којој повод више и није важан – важна је могућност да се анонимно излије бес, очај, разочарање и огорченост због немоћи да се било шта промени у „најбољем од свих светова“ у којем живимо. Ђолетове песме са Цециним текстом, Цецине песме са Ђолетовим стиховима – ко се још ту може снаћи! Младост-Лудост-Радост-Миксер и Фристајлер! Нема заустављања на Бранковом мосту!
v ИГРАЈУ:

Зинаида Михајловна Мајснер.....................Ана Костовска
Земунац.....................................................Бојана Рачић
Qуеен Елизабетх…………........................Ксенија Стефановић
Роналдињо.................................................Дејана Орозовић
Стоп Б92.....................................................Војислав Томић
Цар Лазар....................................................Новак Симић
Звонко Богдан…………..........................Лазар Јованов
Пајтић Бојан…………................................Драган Станикић
Ј. Ло………………………................…….Сашка Попов Рашић

Резервације:
тел. +381 66 9773129
е - mail: kpgtyu@gmail.com

Код нас на благајни 50% ПОПУСТА ЗА СТУДЕНТЕ И ПЕНЗИОНЕРЕ
КПГТ захваљује на помоћи Министарству културе и информисања

Tribal Dance, Калемегдан, 7. септембар

Tribal Dance
Јединствени музички састав из Израела „Трајбал Денс“ који комбинују древне, племенске инструменте са модерним звуцима, представиће се београдској публици у недељу 7. септембра од 19ч у музичком павиљону на Калемегдану. Улаз на концерт, који Амбасада Израела организује у сарадњи са „Београдском тврђавом“, је слободан. Ритам и енергија традиционалних инструмената као што су диџериду и ђембе, уз сјајан женски вокал и модеран, електронски ритам натераће вас да заиграте и кренете на незаборавно музичко путовање. Творац овог јединственог музичког пројекта, израелски композитор, продуцент и бубњар Амир Јакоби инспирацију је добио током боравка у Африци, присуствујући племенским церемонијама које одликује жив плес уз ритам бубњева. Желећи да подели то незаборавно искуство које водистању транса и потпуном препуштању музици, по повратку у Израел је основао састав „Трајбал Денс“. Оно што се дешава током њиховог наступа је сјајна размена енергије између музичара и публике свих узраста.
„Трајбал Денс“ ће се пре Београда, представити публици Новог Сада на Фестивалу уличних свирача 5. септембра од23.45 часова у Католичкој порти. Фестивал уличних свирача: http://www.ulicnisviraci.com/izvodjaci/tribal-dance/

Концерт ансамбла Liaison, Скупштина града, 11. септембар

Liaison Концерт челисткиње Светлане Богосављевић, кларинетисте Дејвида Грифитса и пијанисте Владимира Милошевића, Свечана сала Скупштине Града, Драгослава Јовановића 2

Челисткиња Светлана Богосављевић и кларинетиста Дејвид Грифитс, чланови ансмабла "Лиаисон" из Аустралије, наступиће у Београду заједно са пијанистом Владимиром Милошевићем, а осим композиција Дебисија и Брамса, извешће премијерно дело српске композиторке Александре Вребалов која живи и ради у Њујорку.

Програм:
Клод Дебиси Соната за виолончело и клавир у д-молу, Л. 135
Прологуе – Лент
Сéрéнаде – Модéрéмент анимé
Финале – Анимé

Александра Вребалов Праyерс фор Иса
српска премијера

Клод Дебиси Прва рапсодија за кларинет и клавир, Л116

Јоханес Брамс Трио за кларинет, виолончело и клавир у а-молу, оп. 114
Аллегро
Адагио
Анданте гразиосо
Аллегро

Концерт Марије Тимотијевић, 15. септембар

Koncert Marije Timotijevic
Млада пијанисткиња Марија Тимотијевић је освојила бројне награде у земљи и иностранству. Прошле године је била лауреат међународног такмичења "Даворин Јенко" и међународног такмичења "Слобомир".

Програм:
Јохан Себастијан Бах Партита бр. 2

Софија Губајдулина Чакона

Сергеј Рахмањинов Соната бр. 2, оп. 36
Аллегро агитато
Нон аллегро - Ленто
Аллегро молто

Биографија:
Марија Тимотијевић (1987, Прокупље) је завршила одсек за клавир СМШ Корнелије Станковић у Београду. Дипломирала је на ФМУ у Београду, где је завршила и специјализацији у класи проф. Јокут Михаиловић. Похађала је летњу школу клавира ЕПТА, као и многе мајсторске курсеве чувених професора.
Добитница је више од двадесет првих награда на републичком и међународном нивоу у Србији и иностранству, међу којима су Међународно такмичење Петар Коњовић, Међународно такмичење младих пијаниста у Нишу, Фестивал музичке омладине у Шапцу, Шопенијада, Такмичење музичких школа Јосип Славенски, Ф. Шопен у Новом Саду, Николај Рубинштајн у Паризу, Пиетра Лигуре у Италији и многа друга. На Смотрама талената музичких и балетских школа Србије је учествовала од 1998. до 2003. године. Први наступ са оркестром је имала у тринаестој години са диригентом Ангелом Шуревим, а наступала је и са диригентима као што је Ле Фи Фи (Вијетнам). Наступала је као солиста у Београду и другим градовима Србије, као и у Словенији, Мађарској, Аустрији, Италији, Шпанији, Француској и другим земљама. Узела је учешће на међународном Маратону класичне музике у Словенији. Под покровитељством амбасаде Мађарске у пројекту Лисзт Ференц учествовала је у промоцији дела овог мађарског композитора. Одржала је низ хуманитарних концерата, а осим солистичких наступа негује и камерно музицирање.

B_TOUR ФЕСТИВАЛ, 26. септембар, 19ч, POP UP простор

Б_ТОУР ФЕСТИВАЛ
Интернационални Б_Тоур Фестивал који долази из Берлина, бави се градским турама као уметничким стратегијама, и биће први пут одржан од 26-28. септембра у Београду, овогодишњем партнерском граду, са дешавањима на различитим локацијама у граду и разноврсним садржајем током целог дана. Званично отварање биће у Културном центру Београда 26. септембра у 19х.

Велике карактерне сличности Берлина и Београда биле су неке од главних основа овогодишњег ко-партнерства са Б_Тоур Фестивалом из Берлина и организације 80|10 из Београда, па је тако и настала идеја да се направи сателит издање Б_Тоур-а у Београду (којег прати управо завршени Б_Тоур Фестивал у Берлину) а којим се промовишу и у исто време преиспитују специфичности Београда (и Србије) као и локалне уметничке сцене. Интеракцијом између водича, публике и простора, на путу кроз неки јавни простор, водич води публику кроз специфичан наратив и стога је он приповедач који тумачи урбани простор. Б_Туре не пружају ПРАВУ перцепцију простора већ наглашавају постојање вишеструких наратива и истина и представљају се публици са једном од њих. Овакве туре се доживљавају као позив да се преиспита и критикује окружење у којем боравимо подстичући друштвену укљученост, а у ситуацији где су сужене опције за културна ангажовања, један од избора је да се приступачан простор - јавни простор града креативније искористи.
Програм Б_Тоура уврштен је у пратећи програм овогодишњег 48. Битеф фестивала и бави се културним, друштвено - политичким, историјским и економским аспектима који чине Београд а обец́ава: виђење града новим очима.
У сарадњи са 55. Октобарским салоном, на програму ће бити још једна специфична тура кроз саму поставку овогодишњег Салона као нека врста HIDDEN TRACK-а Б_Тоура.
Заинтересовани ће имати прилике да упознају другачији Београд кроз ауторске уметничке туре Милене Путник, Неле Милић, Милоша Томића, Нине Тодоровић и Предрага Терзића, Драгана Струњаша, Тачке Комуникације, Гоетхе Гериле као и туре уметничких колектива и аутора који долазе из Немачке, Велике Британије, Русије и Филипина а сви детаљи и начин на који ће грађани моћи да се пријаве за ове туре у ограниченом броју биће накнадно објављени. Овакав мобилни фестивал је прилика да се и међународне уметничке иницијативе приближе домаћој публици кроз својеврсну уметничку интерпретацију Београда.
Поред градских тура, Б_Тоур ће имати јако занимљиве пратеће догађаје који ће такође захтевати активну партиципацију грађана: једнонедељни артист ин ресиденце истраживачки програм подржан од стране УК Пароброд за три међународна уметника; једнодневну радионицу у сарадњи са СЦЕН-ом (Центар за сценски дизајн, архитектуру и технологију) и Департманом за архитектуру и урбанизам Факултета техничких наука Универзитета у Новом Саду, уз подршку Нова Искра дизајн инкубатора; као и завршни панел у КЦ Рекс на тему политике јавног простора града где ће се говорити о друштвеној одговорности и питањима доступности и партиципативности града.

Концерт флаутисткиње Ане Радоичић, 29. септембар, 21:00

Ana Radoicic
Концерт флаутисткиње Ане Радоичић и пијанисткиње Мери Бојић Радојчић. На концерту ће нам се представити млада флаутисткиња Ана Радоичић која је у јуну дипломирала на Филолошко уметничком факултету у Крагујевцу. Клавирски сарадник биће Мери Бојић Радојчић.

Програм:
В. А. Моцарт Први став Концерта у Д-дуру
Аллегро аперто

К. Рајнеке Соната Ундине, оп. 167
Аллегро
Аллегро виваце
Анданте транqуилло
Финале – Аллегро молто

Г. Ф. Телеман Фантазија за соло флауту у г-молу

Ђ. Бричалди Венецијански карневал

Биографије:
Ана Радоичић (Београд, 1991) је завршила ОМШ Ватрослав Лисински и СМШ Мокрањац у Београду. Академске студије је наставила на ФИЛУМ-у у класи професора Кароља Марочика, под супервизијом професора Јаноша Балинта. Дипломирала је ове године. На четвртој години студија прогласена је за најбољег студента на одсеку за флауту и хармонику. Као успешан студент добитник је стипендије фонда за младе таленте Доситеја. Током школовања је била, као солиста и члан камерних ансамбала, добитник многобројних награда на домаћим и међународним такмичењима. Такође је, као солиста и као члан камерних ансамбала, учествовала на многобројним наступима у Београду и Крагујевцу.
Усавршавала се на курсевима у Србији и Италији. Похађала је семинар Барокна академија у Београду у организацији Студија за рану музику а под вођством светски признатих музичара Предрага Госте и Маријане Мијановић. Уцествовала је на фестивалу Бољшој (Мокра Гора, 2014).
Од 2012. године учествује у пројекту Чаробна фрула у Мадлениануму.
Мери Бојић Радојчић је дипломирала и магистрирала клавир на Факултету музичке уметности у Београду. Деловала је као корепетитор у МШ Коста Манојловић, а од 2001. године је уметнички сарадник на Катедри за дувачке инструменте на ФМУ. Била је ангажована на мајсторским курсевима код Стефана Камиларова, Орфеа Мандоција, Орела Николеа и Кнута Сенстеволда. Добитник је низа награда и признања међу којима су Универзитетска захвалница ФМУ и именовање за најбољег сарадника на Међународном такмичењу Петар Коњовић (2002).

Belgrade Saxperience, 10-12 октобар, Коларчева задужбина

Belgrade Saxperience Први међународни фестивал саксофона у Србији одржаће се поводом великог јубилеја - 200 година од рођења Адолфа Сакса, белгијског изумитеља и иноватора музичких инструмената, који је средином XИX века у Паризу осмислио и направио први саксофон.

Од свог настанка па до данас, из године у годину, саксофон привлачи све већу пажњу и постиже све већу популарност, како међу музичарима тако и код публике. Овај инструмент је веома заступљен на светској музичкој сцени а многи познати светски композитори пишу музику за овај инструмент. Класични саксофон се изучава на свим водећим светским музичким академијама и конзерваторијумима.

Učesnici:
Симфонијски оркестар РТС-а
Солисти на саксофону:
Клод Делангл, Француска
Гордан Тудор, Хрватска
Милан Савић, Србија

Анемос квартет саксофона, Белгија
Кристиан Дехертог, сопран саксофон
Барт ван Бенеден, алт саксофон
Курт Бертелс, тенор саксофон
Весли Цапио, баритон саксофон

Квартет саксофона Нови Сад
Милан Савић, сопран саксофон
Бунфорд Габор, алт саксофон
Срђан Пауновић, тенор саксофон
Ловро Ливајић, баритон саксофон, Хрватска

Организатори Фестивала: Удружење саксофониста Србије и Културни центар Београда

МЛАДЕН МИЉАНОВИЋ, Врт уживања, ликовна галерија, до 20. септембра

Vrt uzivanja
На својој првој самосталној изложби у Београду, Младен Миљановић се представља радовима које је изложио на 55. Бијеналу у Венецији 2013. године као представник БиХ. Овај реномирани уметник млађе генерације из Бања Луке није непознат београдској јавности. Његови радови су могли да се виде на изложбама Коркоран (Салон МСУБ, 2007), Међупростор (КЦБ, 2008), 49. и 53. Октобарски салон (Београд, 2008 и 2011). Изложба која ће бити представљена у Ликовној галерија КЦБ-а има наслов Врт уживања и реализована је у концептуалном оквиру као реминисценција на триптих Врт земаљских уживања (око 1500) чувеног ренесансног сликара Хијеронимуса Боша. Овај мистичан и провокативан рад холандског уметника, био је Миљановићу инспирација да створи друштвено ангажовано уметничко дело које тежи вишедимензионалној историјској перспективи, са јаким конотацијама које залазе у социјално-политички, етички, економски и културни контекст источноевропског друштва из којег уметник долази. Идеја која стоји иза целог пројекта Врт уживања јесте да су необуздане људске жеље и личне истине потчињене колективном апсурду савремености, што је типично за Босну у којој је уметник рођен. Пројекат се састоји из три узајамно повезане целине: мермерни триптих, инсталација и видео рад. Посебност ових радова чини њихова изведба. Наиме, Миљановић је користио технику гравирања на надгробним споменицима, што је врло типично за Балкан, да би на гранитним плочама на хиперреалистичан начин представио сплет универзалних људских жеља и стремљења. У видео раду Слатка хармонија апсурда снимљени су чланови Бањалучке филхармоније који свирају, свако за себе, своје омиљене композиције, одражавајући на тај начин хетерогеност и културну динамичност БиХ. У оквиру овог пројекта Миљановић је позициониран као активиста чија се уметничка пракса на сасвим одређен начин поставлја и као модел који омогућава деловање из локалне средине. Нјегово актуелно, релевантно, глобално сазнање, промишлјено кроз локални контекст, ствара нову и јасну уметничку спознају, која је битан означителј целог рада. Пројекат се реализује уз партнерску сарадњу Културног центра Београда и Музеја савремене умјетности Републике Српске из Бања Луке, а уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије и Министарства просвјете и културе Републике Српске.

Joan Baez, 18. октобар, 20:00, Дом синдиката

Joan Baez
Са великим задовољством вас обавештавамо да ће се концерт легендарне певачице Џоан Баез (Јоан Баез) одржати 18. октобра у великој сали Дома Синдиката са почетком од 20х.
Цене карата ће се кретати у распону од 1900 до 4900 динара.
Џоан Баез је протеклих пет година била заузетија но икад откад је 2008-2009. обележила 50. годишњицу свог легендарног наступа 1958. у прослављеном Клубу 47 у Кембриџу и дебитовања на Њупорт фестивалу 1959.
Поред многобројних турнеја по Америци и иностранству, недавно је Џоанина дебитантска плоча Вангард из 1960. уврштена у Греми Дом славних, а уручена јој је награда за изузетно инспиративан рад на пољу глобалне борбе за људска права на прослави 50. годишњице рада Амнести интернешенела 2012.
Она је остала музичко чудо чији је утицај немерљив – марширала је у првим редовима покрета за људска права са Мартином Лутером Кингом, певала у Ханоју током рата у Вијетнаму, инспирисала је Вацлава Хавела у његовој борби за Чешку републику, певала је на првој турнеји Амнести интернешенела и недавно је стајала поред Нелсона Менделе кад је свет славио његов 90. рођендан у лондонском Хајд парку. Имала је значајну улогу у покрету за право слободе говора, стајала је раме уз раме са Цезаром Чавезом, организовала је демонстрације против рата у Вијетнаму, а онда је 40 година касније поздравила храброст Дикси Чикс које су протестовале против рата у Ираку. Њени први албуми донели су мноштво традиционалних балада које су уврштене у рок свакодневицу, пре него што је без трунке сујете представила Боба Дилана свету 1963, чиме је започела традицију обостраног менторског рада која се и данас наставља.
Међу бројним признањима, она је добила и награду за животно дело, највеће признање које додељује америчка академија за дискографску уметност (2007). „Дан после сутра“, њен албум из 2008. одлично је прошао код критичара и номинован је за награду Греми. После издавања тог албума, на каналу ПБС емитована је и премијера њене животне приче: „Џоан Баез - толико леп звук“.

ЈА САМ О.К. , 9 - 18 септембар, Дом културе „Студентски град“

ЈА САМ О.К.
Нови уметнички концепт Богдана Максимовића уводи нас у свет опсесивно компулзивног понашања у коме се унутрашњи конфликти и страхови појединца, решавају низом крајње ирационалних ритуала који им пружају олакшање.

Ако познајете особу оптерећену сталним прањем руку и бригом о хигијени, бројањем степеница или плоча на тротоару, сабирањем бројева на регистарским таблицама, или пак редовним проверама јесу ли закључали улазна врата пре чега никако нису у стању да заспе, онда можда познајете особу која пати од опсесивно компулзивног понашања. Имате ли ви неки сличан ритуал?

Београд, 6. септембар 2014. - Изложба интерактивних слика „Ја сам О.К.“ Богдана Бо Мак Максимовића, инспирисана проблемом опсесивно компулзивног понашања, биће отворена 9. септембра у 19 часова у галерији Дома културе „Студентски град“ у Београду.

Бавећи се ритуалима који појединцима помажу да се ослободе ирационалних страхова који им отежавају нормално вођење живота, уметник ће покушати да интроспекцијом и откривањем сопствених страхова и ритуала наведе појединце да открију да ли и сами у одређеној мери пате од опсесивно компулзивног понашања и суоче се са његовим узроцима.

„Особе са опсесивно компулзивним поремећајем оптерећене су хигијеном, стални прањем руку од страха од зараза, непрестаном потребом да сабирају бројеве на регистарским таблицама или да прате коцке на тротоару и застану или промене ногу код неког за њих магичног броја. Код једног броја појединаца опсесивно компулзивно понашање може да се манифестује и озбиљнијим страховима од насиља, бриге за здравље деце, оптерећености њиховом безбедношћу, што умногоме може да утиче на квалитет њиховог живота“, објашњава аутор.

Инспирисан проблемом чије манифестације попут већине људи може да пронађе и у сопственом понашању, Богдан Максимовић је дошао на идеју да реализује изложбу која ће се ухватити у коштац са овим феноменом и указати на његову свеприсутност, која особама код којих је овакво понашање у већој мери присутно, отежава нормално вођење живота.

„Како и сам имам неколико ритуала који би се могли сврстати у опсесивно компулзивна понашања, одлучио сам да их откријем и овај пут, уместо они мене, ја њих заробим на платну и на тај начин се суочим с њима. С друге стране, тиме желим и посетиоце да мотивишем да се и они суоче са својим ритуалима и страховима и покушају да се изборе са њима, зарад квалитетнијег живота ослобођеног безразложних страхова“, наглашава аутор.

Идеју да изађе из оквира пасивног уметничког дела како би активније укључио публику, Богдан је реализовао сликајући на платнима које је потом завијене у ролне сместио унутар покретних механизама које је фирма Тиер Ентеријери прилагодила посебно за ову намену, тако да његови страхови буду скривени од публике до тренутка када она сама не пожели да их открије, суочи се са њима, а потом их врати у заборав свесна чињенице да су они неосновани.

Изложба ће трајати од 9 до 18 септембра и биће отворена за све Београђане који желе и сами да провере да ли су „О.К.“.

New Wave, 14. септембар, Supermarket Concept Store

new Wave izlozba
New Wave Project бy Maybelline New York вас позива да присуствујете отварању највеће изложбе модних едиторијала!

Након конкурса за учешће у пројекту New Wave by Maybelline New York на који се одазвало 162 фотографа из целог региона, креативни тим и ментор пројекта Миша Обрадовић, одабрали су 10 фотографа: гостујућу фотографкињу из енглеске престонице, Марти Лихтерски, Жарка Чулића из Македоније, Јовану Младеновић, Миомира Милића, Милицу Мрвић, Данила Павловића, Џовани Рикало, Јелену Јанковић из Србије, Ивана Павлиша и Дорис Фатур из Хрватске. Сваки фотограф имао је задатак да одговори на задату тему едиторијала инспирисану шминком, филмом, музиком и различитим животним стиловима, а њихови радови оплемениће рекламни простор 20 возила градског превоза, као и 10 билборда почев од 15. септембра 2014.
Едиторијали су реализовани на различитим локацијама у Србији, док је један едиторијал реализован у Лондону са тамошњим тимом, што је био корак ка успостављању првог међународног пројекта у домену модне фотографије у Србији.
Поред могућности да рад фотографа види неколико стотина хиљада људи током два месеца у возилима градског превоза и недељу дана на билбордима у Београду, њихове најбоље фотографије красиће октобарско издање магазина Јоy, а најбољи фотограф ће радити едиторијал за бренд Hugo Boss.
Отварање изложбе Нењ Њаве бy Maybelline New York заказано је за 14. септембар од 20х у Supermarket Concept Store-у, где вас очекује уводна изложба на којој ћемо приказати по једну фотографију сваког учесника и означити почетак највеће модне изложбе у региону.
Поред бренда Maybelline New York, који је ове године генерални спонзор пројекта, Wave су још подржали: FOX Fashion Agency, хотел Metropol, магазин Joy, Жути такси, Arboretum Шумарског факултета у Београду, Terra Panonica, Supermarket Concept Store, Raf продукција, Masel, Alma Quattro, P1 Concept Store, City Fashion Jewellery, модни брендови Lindex, Office Shoes, Sisley и Benneton, као и око 20 домаћих дизајнера.
Циљ пројекта је афирмација и промоција новог таласа фотографа из целог региона, успостављање сарадње између нових модних стваралаца, као и оживљавање јавног простора уметничким садржајем. Ово је прилика да велики број људи види рад младих креативаца и да сваки пролазник ужива у уметности нових модних стваралаца у јавном простору на местима резервисаним углавном за рекламне поруке. Осим промоције нових модних фотографа, пројекат има за циљ да фотографима пружи прилику да прођу кроз процес рада у професионалним условима, у одређеном временском року и уз захтеве клијента. vv Више информација о пројекту можете видети на facebook страни
www.facebook.com/neWave.project

Ноћ истраживача, 26. септембар

Noc istrazivaca
Јубиларна, пета по реду Ноћ истраживача одржаће се 26. септембра широм Србије, када ће знатижељни умови свих узраста моћи да се упусте у јединствене авантуре достојне највећих истраживача и научника.

Све оно што сте гледали у најузбудљивијим филмовима и серијама, и о чему сте само причали на школским часовима биће вам на дохват руке током Ноћи истраживача. Ова манифестација је настала и зато да би, пре свега младима, приближила посао истраживача и указала на све начине на које храбри научници мењају свет на боље.

Посетиоци Ноћи истраживача у Београду имаће прилику да се у центру града, дуж Кнез Михаилове улице и на околним локацијама, као и у ТЦ "Ушће" упознају са бројним научницима кроз "speed-dating", да крену у лов на благо, провозају се научним аутобусом, завире у лабораторијски, али и приватни живот чланова најбољих научних репрезентација.

У 5. Ноћи истраживача, посетиоци ће моћи да отпутују у прошлост све од диносауруса до Леонарда да Винчија, да се забаве у игри са истраживачима, вампирима и слепим мишевима, глуме Индијану Џонса, старе Египћане и ослушну климатске промене.

Овогодишњу манифестацију обележиће и бројне пратеће активности, међу којима и јединствени научни албум са сличицама "Одлепи на науку" у којем ће бити представљени најзначајнији српски научници заједно са својим достигнућима. Најављени су и бројни конкурси, радионице, дебатни клубови и циклус научно-популарних предавања за све мале и велике истраживаче, као и друге активности које ће септембар претворити у најзанимљивији месец до сада.
Координатори пете Ноћи истраживача су Институт за молекуларну генетику и генетичко инжењерство Универзитета у Београду, Фестивал науке Београд, Факултет техничких наука Универзитета у Новом Саду, а партнери Институт за биолошка истраживања "Синиша Станковић", Факултет за физичку хемију Универзитета у Београду, Математички факултет Универзитета у Београду, Институт Михајло Пупин, Електронски факултет Универзитета у Нишу, Универзитет у Крагујевцу, Природно-математички факултет Универзитета у Новом Саду, Креативно едукативни центар Нови Сад, Висока техничка школа струковних студија Зрењанин, Удружење научних комуникатора НАУКОМ, Центар за промоцију науке Београд.

Ноћ истраживача је финансирана из програма ХОРИЗОН 2020 који представља највећи програм Европске уније за истраживање и иновационе делатности, а у оквиру под-програма Марија Кири.

Улаз на све локације је бесплатан!

Више информација на www.nocistrazivaca.rs.

Београдска недеља дизајна, 6-11 октобар


Beogradska nedelja dizajna 2014 И ове године, на Београдској недељи дизајна 2014 – Сенсе, од 6. до 11. октобра,највећи креативни умови 21. века из целог спектра креативних индустрија – брендинга, дизајна, архитектуре, издаваштва, адвертајзинга, моде, нових медија, филма, предузетништва и културе – говориће о томе како се креирају нове вредности у данашњем свету који се свакодневно мења.

Немојте пропустити једну од најузбудљивијих савремених смотри глобалне креативности и посетите:
Чувену BDW Конференцију: послушајте предавања звезда светског дизајна на тему Сенсе

Програм 100% Future Serbia
Creative Forum Serbia
Изложбе
и још много тога…

Конференција BDW 2014 – Створите нову вредност!

Три дана најузбудљивије глобалне, креативне, бизнис и едукативне BDW конференције под називом Сенсе су девети пут заредом у Београду.

Ово је конференција којој морате присуствовати; за сваку прогресивну особу и компаније које планирају будућност свог бизниса, институције, заједницу, регион, а посебно за креативце који креирају своју будућност и будућност својих клијената. Док ово читате, широм света цветају идеје и познанства створене за време BDW-а. Ове године је ред на вас!

The Royal Horse, 25-26 октобар, Комбанк Арена

The Royal Horse Beograd 2014
The Royal Horse Gala, спектакуларни акробатски шоу са 20 коња на сцени, одржаће се по први пут у Србији, 25. и 26. октобра у Комбанк Арени, са представом ”Пегасус”!

Улазнице по ценама од 1600, 1900, 2200, 2500 и 3500 динара се могу набавити на свим продајним местима ЦС Евентима као и на благајнама: Комбанк Арене, Билет центра Београда, Дома омладине, “Ушће” шопинг центра и путем сајтова: www.kombankarena.com и www.eventim.rs Ова магична представа је догађај за памћење за целу породицу, с тога је Комбанк Арена за публику спремила посебне погодности!
Уз сваку од првих 1000 купљених улазница, као поклон добија се ваучер за бесплатно крстарење Дунавом и Савом, које је обезбедио Јахтинг Клуб Кеј. Ваучери се уз купљену улазницу могу преузети на благајнама Комбанк Арене, Билет центра Београда, Дома омладине и ”Ушће” шопинг центра.
The Royal Horse Gala је спектакуларна представа пуна магије и шарених костима у којој кореографије изводе, лузитано, пони, андалузијски и друге врсте коња.
Овај сензационални програм је видело преко милион људи у целој Европи и добра је забава за целу породицу, јер представља забаву како за младе тако и за старије. The Royal Horse Gala створио је баварац Јозеф Хофлинг 1994. године, који је током 1993. путовао по Европи у потрази за најбољим коњима за представу. Творац овог узбудљивог шоуа добио је личну позивницу од британске краљице Елизабете II да буде део прославе њеног Златног јубилеја у мају 2002. под називом “Сви краљичини коњи” у којој је учествовало 1000 коња!
The Royal Horse Gala ”Пегасус”, представа која је настала у сарадњи са Jean-Marc Imbert, је пуна невероватних акробација и разиграних дресура у којој ће уижвати љубитељи како коња, тако и позоришта!

Magnifico & The Serbian Army Orchestra, 18. октобар, Сава центар

Magnifico & The Serbian Army Orchestra
Словеначки музичар Magnifico (Мањифико) познат по хитовима "Само мало", "Хир ај кам хир ај го", "Гив ми мани" и "Пукни зоро" одржаће свој први самостални концерт у Београду 18. октобра у Сава центру, уз бројне госте и пратњу the Serbian Army Orchestra.

Magnifico & The Serbian Army Orchestra (Уметнички ансамбл Министарства одбране Србије "Станислав Бинички") до сада су одржали 15 концерата у Словенији, Италији и Швајцарској, а Сава центар најављују као "grande finale" заједничке сарадње започете снимањем музике за хит филмове и тв серију "Монтевидео".

"Београд има посебно место у мом срцу, а и цела прича је кренула одавде. Концерт ће због свега тога бити наравно посебан! Уз тхе Сербиан Армy Орцхестра и мој бенд, ту ће бити режисер Драган Бјелогрлић, глумци и сарадници на филму, тако да ће то у неку руку бити задња клапа 'Монтевидеа'", најављује Мањифико.

Улазнице за концерт Мањифико биће од 2. септембра у продаји преко мреже Евентим, по ценама 2.500, 2.200, 1.800 и 1.500 динара.

"Пошто је Сава центар фина шминкерска дворана, и ми ћемо свирати онако фино шминкерски. Свираћемо музичке теме и песме из оба 'Монтевидео' филма, и неке моје старије ствари које су аранжиране за оркестар. То је концерт пун емоција. Мешају се сузе и смех, туга и весеље. Ако вас то не занима, дођите зато што стварно добро изгледамо и одлично свирамо", позива Magnifico.

ДИМИТРИЈЕ МИТРИНОВИЋ,Јуриш сутрашњице, 16., 19., 24. и 28. септембар, КПГ

Premijera DIMITRIJE MITRINOVIĆ, reditelj i scenograf Filip Gajić
ДИМИТРИЈЕ МИТРИНОВИЋ
Јуриш сутрашњице
хагиографија


у режији Филипа Гајића, према тексту житија који је настао у сарадњи редитеља и глумаца, по мотивима још необјављеног дела Драгана Бисенића “Храбри стари свет -Америчке елите, Србија и Југославија”.

Репризе: 19., 24., 28. септембра

ДИМИТРИЈЕ МИТРИНОВИЋ Јуриш сутрашњице, хагиографија

Редитељ и сценограф: Филип Гајић
Композитор: Хисаши Михаило Исак Yамасаки Вукелић
Костимограф: Маја Кузмановић
Сценски покрет: Золтан Плетл
Пиано: Јован Стаматовић Карић / Бојана Рачић
Фотографија: Ђурђица Гајић
Асистент режије: Владимир Ференц Петер
Мајстор светла: Кића Михајловић
Мајстор тона: Слободан Лазаревић
ИГРАЈУ:
Јакоб Кафа................................................Золтан Плетл
Стојанка Метла.........................................Ана Костовска
Тодор Геније............................................ Лазар Јованов
Дебела Нађа............................................Јана Милосављевић
Јохан убица дечијег лица.............................Никола Ивачков
Кандински………………………………………………..Јован Стаматовић Карић
Мира Снајпер..............................................Милена Арсић
Рајска Наранџа........................................Наталија Гајић
Паклена Поморанџа..................................Михајло Перишић
Краљ Никола.................................................Слободан Лазаревић
ДИМИТРИЈЕ МИТРИНОВИЋ? КО?! КОО?! СТВАРНООО?!?


Митриновић: за песника – “будан спава као мина, чучи у камину и помно мотри своју домовину”
Митриновић: за ужи круг – “Мита Динамита”
Митриновић: за познаваоце и минхенску полицију – мистериозни шеф војног крила Младе Босне
Митриновић: за Николаја Велимировића – најближи и учитељ, свесловенство и свечовек
Митриновић: “Буктиња пламти, ватра је упаљена. Ја сејем, али не убирам жетву!”
Митриновић: за Василија Кандинског – близак и учитељ, “Плави Јахач” и карма Новог
Митриновић: (не)заборављени песник, завереник, пророк и проповедник, футурист, мистик, творац васељенске утопије, сањар и агитатор, авантурист, тајанствени визионар и опсенар који је “пролазећи кроз експресионистичку космичку екстазу и динамичну футуристичку побуну први код нас ухватио корак са најрадикалнијим тежњма европске уметности и филозофије”.
Митриновић: Дивили су му се и обожавали га – од младобосанаца Иве Андрића и Гаврила Принципа преко Алена Вотса, Оража, Пикаса, Хамсуна, Селвера, Езре Паунда, Грејема, Бернарда Шоа, Џемса Џојса, Гурђијева, Успенског, Џорџа Орвела, Х.Џ.Велса, Хакслија до Тесле и Пупина.

Митриновић: Дан-данас, унапред И уназад трансцендира историју и стварност коју живимо: први је говорио о парламенту нација, о уједињеној Европи и о уједињеном човечанству.
Митриновић: Близак пријатељ најлепших жена, замерио се лично многим краљевима, царевима и Рајхсканцелару Адолфу Хитлеру. Јуриле га безуспешно све тајне службе, нелогично се појављивао и нестајао.
Митриновић: Од његовог погледа и стиска руке људи су добијали вртоглавицу, жене високу температуре, деца проговарала заборављене језике из далеких егзотичних крајева.
Митриновић: Познавалац шаманских техника и персијског суфизма, тврдило се да је био близак пријатељ са Христом и Будом, Мухамедом и Мојсијем?!?
Митриновић: Влада надљудским моћима? Обдарен парапсихолошким својствима? Способношћу вансензорног комуницирања? Кажу сви који су га знали. Куну се и они који га нису знали.
Митриновић: Његов животни пут и данас је обасјан тамом. Његов пут још увек путује до нас кроз Тамни вилајет.
Митриновић: Ко узме кајаће се – ко не узме још више.

Концерт: ВРЕЛО, субота, 27. септембар 2014. у 21:00 Дом омладине/Америка

Vrelo koncert 2014
Организација: World Music асоцијација Србије Цена улазнице: 500 динара.

ВРЕЛО на специфичан начин спаја наизглед неспојиво. Оно што је било давно, као да је баш сада и овде, или као да тек треба да дође. ВРЕЛО је и уметност и култура и забава... Наслањајући се на идентитет и аутентичност наше традиције, народну музичку грађу, ВРЕЛО користи као основни елемент у свом раду али је комбинује са модерним музичко-сценским формама.
Сведеност и огољеност израза кроз само два инструмента (бас и бубањ + матрице) са једне стране, а са друге неколико женских гласова који се крећу између старих, наслеђених архетипских образаца и модерног израза, у музици групе ВРЕЛО спајају се у јединствену целину.

Ове године је петнаест година од окупљања групе. Од тада (1999. год.) до данас прешли су велик пут и направили значајан успех код нас и у Европи. На Би-Би-Сијевом конкурсу за »Следећу велику ствар« (BBC's The Next Big Thing 2007) ВРЕЛО је освојило друго место овог престижног такмичења са песмом »Пошле моме«. Део су екипе Кустуричине панк опере »Дом за вешање« (Time of the Gypsies) која је премијерно изведена и играна у Паризу у »Опери Бастиља« (L'Opéra Bastille) током лета 2007. године. Свирали су на свим значајним фестивалима у Србији (Exit, Гуча, Нисвилле, Зајечарска гитаријада, БЕЛЕФ...). Такође су наступали у већини европских градова на њиховим великим фестивалима и престижним клубовима у Паризу, Берлину, Ослу, Прагу, Грацу, Санкт Петербургу, Будимпешти, Цириху ...

Њихов први албум »Преко реке« изашао је 2008. године за ПГП-РТС и добио одличне критике, између осталих и од најзначајнијег енглеског музичког часописа за world music - Сонглине. Њихове песме појављују се и на неким компилацијским издањима у Енглеској, Француској, Немачкој и у Србији на албуму Srbija Sound Global - All Stars. World Music асоцијација Србије (WMAS Records) објавила је почетком ове године видео снимак (DVD) концерта групе ВРЕЛО. Онлајн издавач је Brown Cow Records из Лондона.

Свој први концерт у Београду ВРЕЛО је одржало баш у Дому омладине Београда 2008. године у оквиру промоције свог првог албума.

У суботу, 27. септембра 2014. године у организацији World Music асоцијације Србије ВРЕЛО ће најзад поново свирати у Дому омладине у сали Американа. Овај концерт ће бити и промоција DVD-а и обележавање петнаест година рада групе. Ово ће такође бити и најава новог албума групе ВРЕЛО који је већ спреман и чека издавача ...

Много разлога за сјајну свирку и дивну атмосферу!

Филмоманија, 18-24 септембар, Cineplexx

Filmomanija
Ревија филмова "Филмоманија" одржаће се у биоскопу Cineplexx Ушће од 18. до 24. септембра.

Посетиоци ће имати прилике да уживају у филмским остварењима која су своје премијере имала на признатим фестивалима у Токију, Њујорку, Лондону, Венецији, Берлину и Кану.

Међу првим потврђеним насловима који ће се приказати на ревији филмова су "Кад се ноћ спусти над Букурешт" , једног од најзначајнијих савремених румунских редитеља, "Ми смо најбоље" угледног шведског редитеља Лукаса Мудyсона, награђен Гранд Приџ наградом на Токио Филм Фестивалу, као и "Том на фарми" канадског редатеља Xавиера Долана, добитника награде ФИПРЕСЦИ на филмском фестивалу у Венецији.

Филмови ће се приказивати у терминима од 16:00, 18:30 и 21:00, а цена карте је 350 динара.

За више информација, посетите www.cineplexx.rs
Програм

Четвртак, 18. септембар

16:00 - Близанци костури
18:30 - Том на фарми
21:00 - Када се ноћ спусти на Букурешт

Петак, 19. септембар

16:00 - Григрис
18:30 - По реду нестајања
21:00 - ГосподинТарнер

Субота, 20. септембар

16:00 - Маконда
18:30 - Облаци Силс Марије
21:00 - Рација 2

Недеља, 21. септембар

16:00 - Ми смо најбољи
18:30 - Црвена армија
21:00 - Том на фарми

Понедељак, 22. септембар

16:00 - Срце лава
18:30 - Пронађена младост
21:00 - Господин Тарнер

Уторак, 23. септембар

16:00 - По реду нестајања
18:30 - Када се ноћ спусти на Букурешт
21:00 - Облаци Силс Марије

Среда, 24. септембар

16:00 - Црвена армија
18:30 - Близанци костури
21:00 - Рација 2
Beogradska četvorka, izložba, kafe prodavnica Leila Records and Books

Beogradska četvorka izložba
U kafe-prodavnici knjiga i ploča “Leila Records and Books" (Kralja Petra 41), u petak 29. novembra u 19:30 biće otvorena izložba “Beogradska četvorka”. Izložba predstavlja četvoro beogradskih slikara, različitih motiva i poetika, a sličnih generacija i izlagačkog iskustva: Jelenu Aranđelović, Tanju Babić, Borka Petrovića i Luku Dedića. Oni će izložiti svoje radove većih i manjih formata, u ulju, grafici, crteže. Ova prednovogodišnja prodajana izložba iskoračuje iz klasičnih galerijskih okvira i ulazi u prostor, za sada kod nas jedinstvenog koncepta, kafea-prodavnice knjiga i ploča, u samom centru grada, na nekoliko metara od pešačke zone i Knez Mihailove ulice. Na taj način, pored izlaganja u prijatnom ambijentu koji spaja više vidova umetnosti, autori kreću i ka nekoj novoj publici, ne čekajući da ona potraži njih. Apstrakcija Babićeve, figuracija Aranđelovićeve, Dedićev nadrealizam i ekspresionizam Borka Petrovića “u društvu” preko 10 000 vinila, od Hendla do Geršvina, Morisija i mnogo dalje… Među knjigama, pločama i gramofonima, dela beogradskih umetnika će se ovom prilikom prodavati po specijalnim, prazničnim cenama. Druženje sa umetnicima održaće se tokom vikenda, 30.11. i 01.12., od 13:00 do 20:00. Izložba traje do nedelje, 15.12., ali će manji formati biti izloženi samo tokom prvog vikenda.

Tropico Band, 5. Novembar, 20:30, Sava centar

Tropico Band Sava Centar
Titulu najpopularnijeg benda u Srbiji momci iz "Tropico band-a" stekli su dugogodišnjom karijerom ispunjenom brojnim hitovima koje će publika imati priliku da čuje na njihovom velikom koncertu "U ljubav verujem" 5. novembra u velikoj sali Centra "Sava". Nakon prošlogodišnjeg muzičkog spektakla koji su svojim obožavaocima priredili u najpoznatijoj srpskoj koncertnoj dvorani, popularni muzičari vraćaju se još jednom da na istom mestu publici prirede nezaboravno druženje. Osim starih hitova poput "Zauvek tvoj", "Pitaš kako mi je", "Misliću na tebe", "Evo ti sve" i brojnih drugih pesama koje su već ušle u antologiju savremene srpske muzike, ovi vrsni muzičari izvešće i pesme sa novog albuma "Tropico band 2013" poput "Paranoja", "Sve moje zore", "Ne zovi me" i "Ciao bella", koja je planetarno postala poznata nakon što ju je slavna srpska teniserka Ana Ivanović označila kao svoju inspiraciju pred pobedu na "US Open-u". Jednako dobro prihvaćeni i od publike i od kritike, popularni kod obožavalaca svih generacija a najviše kod mladog naraštaja kome su i idoli kako zbog muzike tako i zbog propagiranja pravih vrednosti i karijere bez skandala, momci iz "Tropico band-a" održali su nebrojeno koncerata tokom karijere, a ovaj koji pripremaju za Beograđane i sve one koji žele da dođu u Centar "Sava" predstavljaće zasigurno krunu njihove dosadašnje karijere.

VELIKI BALETSKI SPEKTAKL "KRCKO ОRAŠČIĆ" IZ SVETSKE METROPOLE BALETA - SANKT

Krcko oraščić
Beogradska publika je do sada imala priliku da vidi razne verzije svog omiljenog baleta „Krcko Oraščić“, ali nikada u izvođenju virtuoznih solista i ansambla dva čuvena imperatorska teatra iz Sankt Peterburga.

МARIJINSKI TEATAR

je kolevka ruske baletske škole i najreprezentativniji teatar klasičnog baleta u svetu. Osnovan pre dva veka, dobio je ime u čast Marije Aleksandrovne, supruge imperatora Aleksandra II. Marijinski teatar je poklonio svetu velika baletska imena kao što su Ana Pavlova, Vaclav Nižinski, Rudolf Nurejev, Mihail Barišnikov. Blistavu tradiciju legenda svetskog baleta danas nastavljaju zvezde Marijinskog teatra: Uljana Lopatkina, Igor Kolb, Olga Esina, Dijana Višneva, Julija Mahalina i drugi.
Praizvedba baleta "Krcko Oraščić" izvedena je upravo na sceni Marijinskog teatra u Sankt Peterburgu, 18. decembra 1892 godine i ubrzo postaje jedan iz najpopularnijih u istorji baleta. Izvođen je nebrojeno puta u raznim verzijama, ali nosilac tradicije vrhunskog sklada na sceni ostaje Marijinski teatar, čiji spektakl se odlikuje visokom muzičkom kulturom, složenom koreografijom i fascinantnim tehnikama igrača.

MIHAJLOVSKI TEATAR

Drugi Imperatorski teatar u Sankt Peterburgu, nazvan u čast velikog Kneza Mihajla mlađeg sina Pavla I. U 2001. godini teatar je vratio svoje istorijsko ime i slavu jednog od najboljih muzičkih teatara Rusije. Zahvaljujući Marijinskom i Mihajlovskom teatru, Sankt Peterburg je dobio status metropole svetskog baleta.U baletskom spektaklu u Sava Centru učestvuju vodeći solisti Mihajlovskog teatara.

Produkcijska kuća Agencija S.I.L.B. i Projekat «RUSKA KULTURA U SRBIJI» sa ponosom predstavlja po prvi put u Beogradu:

VIRTUOZE MARIJINSKOG I MIHAJLOVSKOG TEATRA

prvaka baleta Igora Kolba i prima balerinu Olgu Esinu u legendarnom baletu „KRCKO ORAŠČIĆ“ (ŠČELKUNČIK).

IGOR KOLB je „muški etalon“ ruskog baleta i jedan od vodećih prvaka lirsko-romantičnog stila u istoriji Marijinskog teatara. Kolb je „rođeni“ igrač, čije su izvanredne fizičke odlike dovedene do savršenstva akademskom školom. Tehnički savršena igra, umetnička intuicija i jarki temperament omogućuju Kolbu da na visokom umetničkom i tehničkom nivou ostvaruje likove svojih heroja, originalno igrajući svaku ulogu. Njegova igra se uzdiže do poezije...

Zahvaljujući izuzetnom umeću, gracioznosti, muževnosti, virtuoznom skoku na granici ljudskih mogućnosti Igor Kolb je nastupao nа najvećim scenama sveta: Pariska opera, La Skala, Rimska opera, Stats opera , Opera Tokio . Ljubiteli baleta širom sveta imali su priliku videti neverovatno laku, strogu, preciznu i slobodnu igru Igora Kolba, koja оčarava svojim savršenstvom.

U oktobru 2009. gODINE uredbom Predsednika R.F. D. A. Medvedeva, Kolb je dobio zvanje “Zaslužni umetnik Ruske Federacije”


Copyright (c) 2014 belgradelive.net All rights reserved.