Belgrade Live Logo  
     


  @goranmatejin
Facebook grupa
Početna strana Beogradski vodič Dešavanja u Beogradu Pozorišta u Beogradu Muzeji Beograda Bioskopi Beograda Noćni klubovi u Beogradu Restorani Beograda Splavovi u Beogradu Smeštaj u Beogradu Rent A Car Kontakt
Ponedeljak          |
Utorak               |
Sreda               |
Četvrtak               |
Petak               |
Subota               |
Nedelja        


Zdravlje


Zaposlenje


Akcije i popusti

Falcon


Kafane beogradaFalconDEŠAVANJA U GRADU

Ван Гог, концерт "Лицем у лице", 11. децембар 2014.

Van Gogh koncert u hali sportova Novi Beograd decembar 2014
Masslaw Event Management Вам с поносом представља београдски концерт групе ВАН ГОГ на турнеји "ЛИЦЕМ У ЛИЦЕ", Хала спортова на Н. Београду - 11. Децембар 2014. године. Кроз 28 година своје богате и успешне каријере у којој су нас сваком новом турнејом обрадовали и изненадили својом креативношћу и енергијом, бенд ВАН ГОГ креће на своју нову турнеју 2014 - 2016. под називом "ЛИЦЕМ У ЛИЦЕ". Присећајући се једног од дражих концерата у каријери са турнеје “Happy New Ear” из 1999. год. који су одсвирали у Хали Спортова, бенд се и овога пута одлучио да београдски концерт и промоцију албума "Неумерен у свему", оџи управо на том истом месту 11. децембра и са 4000 најбржих фанова целу Халу Спортова претвори у фан пит. “Близина и додир, лицем у лице са публиком, то је оно што нас на новој турнеји највише инспирише”, рекао нам је фронтмен састава Ван Гог, Звонимир Ђукић Ђуле. Улазнице за београдски концерт групе Ван Гог на турнеји “ЛИЦЕМ У ЛИЦЕ” по претпродајној цени од 1499 динара можете купити на свим продајним местима Евентима.

Самостална ликовна изложба Радославке Илић, 20. август-1. септембар

Radoslavka Ilic samostalna izlozba
Самостална ликовна изложба Радославке Илић
Галерија Академије 28
Немањина 28

20.08-01.09.2014.

Прва самостална изложба Радославке Илић, чланице Ликовног клуба "Ђуро Салај", биће отворена у среду, 20. августа, у Галерији Академије 28, са почетком у 19ч.

"Боја представља основно средсто ликовног израза Радославке Илић, а дубоким познавањем особина боје, њених изражајних могућности и техника рада са њом, сликарка успева да постигне изузетна ликовна остварења, било да је реч о акрилу, уљу или акварелу. Акцентима жуте, црвене или плаве, Радославка производи ефекат ведрине и „позитивних вибрација“ у слици, истовремено постижући ону динамику која чини атрактивним и оне сасвим ординарне призоре ", речи су историчарке уметности Јелена Балевић.

Бављене сликарством Радославка је започела пре 6 година током којих је учествовала на преко 25 колективних изложби, а добитница је и бројних похвала из домена ликовног стваралаштва.
v Изложба ће трајати до 01. септембра 2014, а улаз је слободан.

Акција „Положимо најважнији испит у животу“ до 10. септембра

„Положимо најважнији испит у животу“
Позивамо модне дизајнере, модне уметнике, бутике и парфимерије, високошколске установе које имају модну и уметничку делатност као и све добре људе да донацијом модних предмета помогну студентима угроженим у поплавама. Сви предмети, сакупљени у току ове акције, биће понуђени на тихој аукцији 10. септембра у Wait&Stay бару (Симина 10) са почетком у 18 часова. Прикупљени предмети ће бити представљени на ревији и аукцији на којој би сваки модел био означен одређеним бројем. Посетиоци ће моћи да износ своје донације запишу и убаце у посуду обележену бројем предмета. Највиша донација побеђује. Свака донација биће награђена предметом коју је донатор унапред изабрао.
За више информација можете се обратити путем мејла:

Милици Милашиновић m.milasinovic27@gmail.com или Јелени Радовић radov.jelena@gmail.com .

55. Октобарски салон, 20. септембар - 2. новембар

55. Октобарски салон - СТВАРИ КОЈЕ НЕСТАЈУ
55. Октобарски салон - СТВАРИ КОЈЕ НЕСТАЈУ
Овогодишњи 55. Октобарски салон биће одржан од 20. септембра до 2. новембра 2014. године у новој згради Музеја града Београда у Ресавској улици 40б.

Овогодишњи 55. Октобарски салон представиће радове 40ак уметника из земље и иностранства. По други пут у историји међународних Салона домаћи уметници су бирани путем јавног конкурса који је ове године трајао од 30. априла до 1. јуна. На конкурс се јавило преко 270 домаћих уметника од којих изабрано њих 18:
Ана Адамовић, Јелена Бокић, Доплгенгер (Исидора Илић и Бошко Простран), Душан Ђорђевић, Душица Дражић, Сандра Ђукић, Јелена Марта Глишић, Неформална кустоска / уметничка група (Соња Вркатић, Никола Ђорђевић, Марко Ђорђевић), Дејан Калудјеровић, Лука Кнежевић-Стрика, Борис Лукић, Никола Марковић, Милорад Младеновић, Андреа Палашти, Данило Прњат, Милета Продановиц, Педраг Терзић и Драгана Жаревац.
О селекцији уметника одлучивали су кустоси 55. Октобарског салона Николаус Шафхаузен, директор Кунстхалле Wиен у Бечу и Ванеса Џоан Милер, шефица одељења за драматургију у Кунстхалле Wиен у Бечу.
Место одржавања изложбе биће нова зграда Музеја града Београда (бивша Војна академија) у Ресавској 40б. Зграда је подигнута 1899. и напуштена после неколико година. Представљала је модернизовано лице овог дела Београда крајем 19. и почетком 20. века. На површини преко 3600 м2 ова зграда пружа идеалне услове за изложбу која спаја садашњост и прошлост. Роџер Бундшу архитеката из Берлина бавиће се архитектуром поставке.
Концепт 55. Октобарског салона инспирисан је феноменом друштвених мрежа на интернету, посебно Снепчет апликације (Снапцхат) – једне од све популарнијих апликација за комуникацију, која је специфична по томе што уништава сваку послату поруку (текст, фотографију, видео) после само неколико секунди. Само прошле године створено је више дигиталних слика него у целокупној дотадашњој историји фотографије. Посвуда се све фотографише, све време и то има значајан утицај на нашу представу о историји и времену.
Овогодишњи 55. Октобарски салон бави се питањима историјске амнезије, опседнутошћу садашњим тренутком и формом личног изражавања која чини нејасним границе субјективности. Одабрани уметнички радови бавиће се политичким питањима као и питањима садашњег тренутка, која су укорењена у прошлости, а изазивају колективно емоционално стање са којим се суочавамо.
Октобарски салон је најстарија и најугледнија манифестација из области визуелних уметности код нас, која је кроз вишегодишњу веома динамичну трансформацију прерасла од локалне ревијалне изложбе до међународне манифестације са изразитим ауторским карактером. Као изузетно запажен догађај у граду током шест недеља трајања Октобарски салон посети велики број посетилаца различите генерацијске доби.

ДАНИ РУСКЕ КУЛТУРЕ У САВА ЦЕНТРУ,26. и 27. Септембар, Сава центар

ДАНИ РУСКЕ КУЛТУРЕ У САВА ЦЕНТРУ
	26. и 27. Септембар

Са посебним задовољством желимо да Вас обавестимо да у сарадњи са Министарством културе Руске федерације, САВА ЦЕНТАР организује 2 врхунска културна догађаја у оквиру којих ће представити изузетне великане балетске и оперске уметности, РУСКЕ ЗВЕЗДЕ ЗА 21.ВЕК.

Посебно истичемо да је у нашим контактима од стране представника Министарства културе Руске федерације, изражена захвалност САВА ЦЕНТРУ, за велики број културних догађаја у оквиру којих је САВА ЦЕНТАР годинама изузетно успешно представљао најзначајније музичке, оперске, балетске уметнике, као и ансамбле из Русије.
И овом приликом желимо да потсетимо да је сваки сусрет са уметницима из Русије за нашу публику, за наше уметнике, драгоцен и инспиративан, због светског угледа који су стекли у области балетске и оперске уметности.
Подсећамо да су руски уметници оставили дубоки траг на српској културној сцени, да су својим чудесним наступима и изузетним пријемом код публике афирмисали посебне културне везе нашег народа са руским народом и културом.

ДАНИ РУСКЕ КУЛТУРЕ У САВА ЦЕНТРУ

1. Балетски спектакл
„БАЛЕТСКЕ ЗВЕЗДЕ ЗА 21. ВЕК“
26. септембар 2014. год.

Руски балет је увек био и остаје један од симбола величине Руске државе и њене културе, који је у целом свету препознатљив пре свега због врхунских домета уметника из Русије, а и због тога што је балет јединствена уметност која не познаје језичке и културне баријере.

Несумњиво је да на свим светским сценама гала концерти балетских звезда из Русије освајају срца поклоника правих и трајних вредности, као што је сасвим сигурно да ће БАЛЕТСКЕ ЗВЕЗДЕ ЗА 21. ВЕК из Русије, освојити срца наше јавности, јер балетски мајстори из Русије својим наступима сједињују истинску емоционалност, широку лепезу изражајности плеса, душу глумачког изражавања у балетском руху.

Због својих вредности Руска школа класичног плеса је јединствена и непревазиђена у целом свету.

У договору са представницима Министарства културе Руске федерације, на нашој сцени ће се представити изузетни балетски уметници, међу којима су:

Marat Šemiunov – Првак Михајловског театра;
Irina Peren – Првакиња Михајловског театра;
Vladimir Škljarov – Првак Маријинског театра;
Elizaveta Čeprasova – Солиста музичког позоришта Станиславског и Немирович-Данченка;
Аnton Korsakov – Солиста Маријинског театра;
Timur Askerov – Солиста Маријинског театра;
Оleg Markov – Солиста театра балета Бориса Ејфмана;
Natalja Povoroznjuk – Солиста балета Бориса Ејфмана;
Filip Stepin – Солиста Маријинског театра;
Татјаna Melnik – Солиста музичког позоришта Станиславског и Немирович-Данченка.

Овај балетски спектакл планиран је и из посебну визуелну продукцију која ће пратити наступ руских балетских уметника, са зајеничком жељом и Руске и наше стране, да се нашој публици приреди врхунски балетски спектакл.

2. Оперски гала концерт
ЗВЕЗДЕ РУСКЕ ОПЕРСКЕ СЦЕНЕ
27. септембар 2014. год.

У оквиру оперског гала концерта у договору са Руском страном, представиће се оперске звезде светске музичке сцене, које ће у оквиру програма представити најпознатије арије, дуете и ансамбле из најзначајнијх опера руске и светске музичке литературе.
Сасвим је сигурно да ће овај концерт представљати један од најзначајнијих догађаја овогодишње музичке сезоне.
У оквиру концерта наступиће:

Aleksej Dolgov – тенор, солиста Бољшој театра;
Vasilij Laduk – баритон, солиста Опере од Novaia, гостујући солиста Бољшој театра;
Veronika Džioeva – сопран, солиста Опере и Балета Новосибирск театра, гост солиста Бољшој театра и Марински театра;
Ekaterina Sergeeva – солиста Марински театра;
Alim Šahmametiev, диригент, уметнички директор Симфонијског оркестра у Државном конзерваторијуму St. Petersburg, главни диригент камерног оркестра у Новосибирск филхармонији.

Посебно истичемо да ће у договру са Руском страном, врхунски оперски уметници из Русије, наступити са Симфонијским оркестром РТС, као и да ће у договру са Руском страном овим гала концертом, дириговати уз Руског диригенти и наш најзначајнији диригент, маестро Бојан Суђић.
Цене улазница за балетски спектакл „БАЛЕТСКЕ ЗВЕЗДЕ ЗА 21. ВЕК“ су 1.400, 1.200 и 1.000 динара а за ЗВЕЗДЕ РУСКЕ ОПЕРСКЕ СЦЕНЕ су 1.200, 1000 и 800 динара и купују се на благајни Сава Центра.

Све додатне информације можете добити на телефон Сава Центра број 011/220 6765 или мејл: culture@savacentar.net

Belgrade Design Week 2014 – SENSE², 6-11 октобар

Design Week Belgrade 2014
Овогодишњи Белграде Десигн Wеек одржава се већ девету годину заредом без паузе. Са чувеном међународном конференцијом БДW 2014 овогодишње издање БДW-а пратићемо у октобру месецу, у четвртак, петак и суботу 9,10. и 11. октобра. Уз међународну конференцију, BDW припрема и пратећи програм изложби BDW ДИЗАЈНПАРК, професионални програм BDW DIZAJNLABS, и градски програм BDW PREMIERS. Тема овогодишње конференције је SENSE SQUARED, и на њој ће на непоновљив начин БДW-а бити као и увек представљена абецеда светске и домаће креативности из категорија архитектуре, адвертајзинга, брендинга, бизниса, комуникација, диџитала, дизајна, филма, моде, издаваштва и предузетништва.На BDWу 2014 се такође очекује и светска премијера важног новог пројекта 100% SERBIA, који ће на јединствен начин представити мултимедијалну изложбу српске креативне мисли, и који после Београда путује на десетак најважнијих светских дестинација. Као и прошлих година, и BDW 2014 ће публици представити преко 100 јединствених "worksa" из преко 20 земаља света, као и највредније представнике српске креативне индустрије, у присуству више од 150 акредитованих медија из целог света, који ће Београд и Србију и ове године пласирати на мапу креативних лидера уз појмове као што су иновације, креативност, предузетништво, прогрес, уз сад већ традиционалан слоган BDW-а "СТВОРИ НОВУ ВРЕДНОСТ". Више информација о конференцији можете да пронађете на www.belgradedesignweek.com

Coffee Fest, 26-27 септембар

Coffee Fest 2014
Под насловом "Отвори своја чула", фестивал ће окупити све којима је кафа на првом месту: од произвођача и дистрибутера кафе и пратеће опреме па све до финалних уживалаца кафе. Цео свет кафе под једним кровом. Кроз Фестивал ћете упознати занимљиву причу о путевима кафе, начинима прерада кафе и процесима који воде од малог зрна до шољице кафе на столу. Са својим богатим садржајем и дегустацијом, Фестивал ће пробудити жељу за кафом, представити различите врсте кафе и омогућити узбудљиво дружење, какво само кафа може да обезбеди. Поред штандова излагача и осталог пратећег садржаја, на фестивалској бини ће бити центар забаве и едукације, од презентација нових производа до такмичења водећих бариста и од наступа бендова до представа комичара и других забављача. Фестивал се одржава на отвореном, у улици Ушће на Новом у Београду од 10:00 од 20:00. Сазнајте више о фестивалу на www.coffeefest.rs.

Фестивал стрипа, 25-28 Септембар, СКЦ

Festival stripa 2014. u SKC-u
КОНКУРС 12. МЕЂУНАРОДНОГ САЛОНА СТРИПА 2014.

РОК ЗА СЛАЊЕ РАДОВА: ДО 15. АВГУСТА 2014.

Адреса за слање радова:
СКЦ, Срећна Галерија
МЕЂУНАРОДНИ САЛОН СТРИПА
Краља Милана 48
11 000 Београд, Србија

Пропозиције за учеснике:
• Право учешћа имају аутори свих узраста.
• Кандидат, шаље рад на конкурс поштом (рад ће бити прихваћен и у случају да га кандидат лично донесе)
• Аутор цртежа, као кандидат, може поднети само један рад у доброј копији (или оригиналу), обима од 1 до 4 табле, А3 или А4 формата.
• Рад може бити дело више аутора (цртач, сценариста, колориста), с тим да цртач не може поднети на конкурс више од једног рада.
• Тема, жанр и ауторски приступ конкурсом нису задати.
• Не искључује се могућност прихватања рада са стрип тематиком у другим медијима (рељеф, скулптура, инсталација, објекат...)
• Текст у стрипу може бити на српском или енглеском језику као и на језицима са бившег српскохрватског односно хрватскосрпског говорног подручја.
• Уз рад је обавезно послати (на рачунару или читко, штампаним словима, попуњену) ПРИЈАВУ НА КОНКУРС ЗА 12. МЕЂУНАРОДНИ САЛОН СТРИПА која се може преузети ОВДЕ или добити у СКЦ-у при предавању радова.
• Сваку таблу рада на полеђини означити редним бројем (пример: 1/4, 2/4, 3/4, 4/4)

Напомена: Без ових података рад се неће узимати у разматрање
• Жири ће пристигле радове селектовати за велику изложбу и званичне награде Салона.

Награде:
• ГРАНД ПРИX САЛОНА (укључује новчани износ од 1000 еура)
• Награда за најбоље остварење у домену класичног стрип језика
• Награда за најбоље остварење у домену алтернативног стрип језика
• Награда за најбољи сценарио (идеју)
• Награда за најбољи цртеж
• Специјална награда жирија за иновацију Такмичари до 15 година старости:
• МЛАДИ ЛАВ (најбољи рад у категорији)
• Специјална награда жирија за најбољу идеју
• Специјална награда жирија за зрео и маштовит израз
• Специјална награда жирија за најмлађег аутора Награде пријатеља и спонзора Салона

Додатне информације: www.skc.rs
www.facebook.com/comicfest
е-маил: srecnagalerija@skc.rs
тел: 011/ 360 20 44

Драгана Мирковић, Комбанк арена, 3. октобар, 20:00


Dragana Mirkovic , koncert u Beogradu Драгана Мирковић, једна од највећих балканских звезда, ове године слави јубилеј-30 година успешне каријере на естради, а прославу ће уприличити 3. октобра у Комбанк арени у Београду. На дугоочекиваном концерту, на коме ће се окупити сви фанови из Србије и региона, Драгана ће прославити свој јубилеј са публиком која годинама чека да запева у српској престоници. Њену успешну каријеру су обележили велики хитови, мегаломанске турнеје и незапам'ена еуфорија која их је пратила, серије концерата у којима је увек била иновативна, кореографије по узору на велике светске звезде, спотови којима је померала границе, велики број награда које је чине нашом најнаграђиванијом певачицом. На концерту године публици ће пружити право уживање својим највећим хитовима, међу којима су и „Кад би знао како чезнем“, „Мило моје, што те нема“, „Откад сам се у тебе заљубила“ и „Питају ме у мом крају“, који су годинама незаобилазни у клубовима, а певају их и многе Драганине колеге.

Немам да платим и нећу да платим, 12. септембар, Le Studio

nemam da platim
У петак 12.9.2014. у 20х у театру Ле Студио на репертоару је политичка комедија "Немам да платим и нећу да платим".

"Немам да платим и нећу да платим" је представа настала из потребе позоришних уметника да испровоцирају критичко мишљење код публике о реалности која нас окружује. Представа говори о Србији. Данас. Говори о позицији сваког од нас и политичкој средини у којој живимо.

Ова комедија наводи публику да се смеје себи и својој беди, свом осећају немоћи, арогантности политичара, похлепи најбогатијих. Смејмо се! Јер зашто бисмо плакали? Шта нам друго преостаје?
Да ли постоји моменат кад заиста смемо да одустанемо од борбе и помиримо се са тим да нема наде?
Информације и резервације:
+381 64 187 17 31
lestudio.kpf@gmail.com


Цена карте: 600 рсд
Карте на попусту: 500 рсд за унапред резервисане карте (до дан пред извођење) и 300 рсд (студенти, незапослени и пензионери)

Број места у позоришту је 50 због чега препоручујемо да карте резервишете унапред!


​ НЕМАМ ДА ПЛАТИМ И НЕЋУ ДА ПЛАТИМ

Режија: Јеан-Баптисте Демаригнy
Глуме: Ана Јовановић, Мирко Јокић, Стеван Станчевич, Ивана Илић, Иван Симић, Драган Милошевић
Сценографија, видео: Сања Маљковић
Адаптација текста: Ивана Степановић, Сања Маљковић и Јеан-Баптисте Демаригнy
Музика: Ненад Марић (Краљ Чачка)
Графички дизајн: Сања Карић

О представи:

Немам да платим и нећу да платим је комедија. Начин да се смејемо себи и својој беди, свом осећају немоћи, арогантности политичара, похлепи најбогатијих. Начин да се смејемо, јер зашто бисмо плакали...
Текст комада је написао италијански писац – Дарио Фо, седамдесетих година. Два догађаја су навела младу трупу Кроз прозор фабрика да га поставе у савремени српски контекст. Пре свега, констатација након мог путовања у иностранство да је цена хране у продавницама много већа него било где у Европи, док је куповна моћ у Србији међу најмањима. Друго: одлука Владе од прошле јесени да повећа ПДВ (који плаћају сви, чак и најсиромашнији), уместо да уведе порез на богатство.

Ове две појаве имају исти циљ: одлуку да се сачувају интереси најбогатијих и да се појача притисак на већ осиромашено становништво. Једна Влада смењује другу, али се наставља иста логика.
Шта је нама чинити? Мало тога. Наш умор, наша исцрпљеност, наше неповерење и много горчине. Многи од нас били су на улици 5. октобра, или би били да су имали довољно година. Шта се од тада догодило? Шта је остало од наше наде у промене? Утисак да се политичко деловање своди на убацивање гласачког листића у кутију да би се служило интересима кланова.
Реакција свих нас је онда повлачење у себе, као пуж у своју кућицу. Бавимо се само ситносопственичким интересима, молећи Бога да нађемо посао следеће године, да напустимо породични дом пре него што напунимо 45 година, да наша деца могу да студирају у иностранству, да Ноле победи Надала.

СТВАРАЊЕ НОВОГ ЖАНРА: ПОЗОРИШНА ГЕРИЛА
Немам да платим и нећу да платим је у неку руку представа-манифест једног новог жанра: Позоришне гериле. Тај приступ се разликује од институционалног театра као што се герила разликује од стационарног рата. Позоришна герила је пре свега ангажовано позориште, живо, интелектуално покретно. Оно од својих ограничених финансијских средстава прави предност. Уместо сјаја костима и сценографске пренатрпаности нуди ентузијазам и убедљивост својих глумаца. У таквим условима је млада професионална трупа „Кроз прозор фабрика“ отворила своје позориште „Ле Студио“, где се игра овај комад. Упозоравамо вас: неудобно ћете седети, нећете имати прилике да парадирате у бундама, али ћете доживети незаборавну позоришну емоцију. И враћаћете се...

МУЗИКА

Аутор музике за ову представу је Краљ Чачка, музичар који често кроз свој рад, некад оштро критички, некад са носталгијом, чини коментар на српску свакодневницу, тиме провоцирајући публику, бар на размишљање. Поклапање тематика и амбиција, учинило је сарадњу Краља и Кроз прозор Фабрике на овом пројекту природним исходом.

КПФ

Позоришна трупа Кроз Прозор Фабрика је настала са циљем да поред неговања уметничког у позоришту, делује и друштвено одговорно. Са тим циљем приступамо избору тема представа, које су увек политичке и актуелне, негујемо позориште „за свакога“, високих уметничких захтева, а у исто време разумљиво свима, и делимо га са публиком у интимном театру Ле Студио, замишљеном као место где

30. Београдски џез фестивал, 24-27. октобар, Дом омладине

Jazz festival
Програм 30. Београдског џез фестивала, који ће се одржати од 24. до 27. октобра, представиће нам, као и сваке године, најзначајније уметнике домаћег и светског џеза. Прва имена учесника 30. БЏФ биће објављена током месеца маја. У овој години славимо редак јубилеј – 30. издање Београдског џез фестивала, под слоганом "Све звезде џеза". Основан 1971, пре 43 године, фестивал је својевремено одиграо значајну улогу у отварању Београда и Југославије свету, доводећи велики број најзначајнијих џез уметника оног доба. Поновно позициониран као један од најзначајнијих европских фестивала, БЏФ је током претходних десет година свог новог живота, са успехом допринео новом отварању Београда и Србије ка музичким правцима 21. века, настављајући давно започету мисију. Једнако водимо рачуна о савременим уметничким тенденцијама, вредновању традиције, као и дугорочној промоцији домаће џез сцене. Не заборавите, крајем октобра – СВЕ ЗВЕЗДЕ ЏЕЗА су на Београдском џез фестивалу!

Il Divo, 24. Septembar 2014, Kombank arena

Il Divo u Beogradu
Najpoznatiji svetski klasični crossover kvartet Il Divo će po treći put nastupiti u Beogradu, u Kombank areni 24. septembra 2014. godine. Koncert je deo njihove velike turneje "Il Divo: A Musical Affair - najpopularnije pesme sa Brodveja uživo", koja je usledila neposredno po izdavanju poslednjeg albuma "A Musical Affair". Il Divo je postao planetarno popularan zbog svog jedinstvenog muzičkog miksa i operskih aranžmana, koji su opčinili milione širom sveta. Još uvek se sećamo odličnog koncerta u Beogradu koji je održan u septembru 2010. Tokom nove turneje, Il Divo će promovisati poslednji album "A Musical Affair", prvu kompilaciju pesama iz čuvenih brodvejskih mjuzikala kao što su Phantom of the Opera, Carousel i West Side Story. Album uključuje i duete sa zvezdama poput Barbare Strejsend, Kristin Čenovet, Nikol Šerzinger, Heder Hedli. Karte su u prodaji od 27. novembra, i mogu naći po cenama od 3500, 3900, 4500, 5500, 5900, 7900 i 9900 dinara na svim prodajnim mestima Eventima, kao i na blagajnama Kombank Arene, Bilet centra Beograda, Doma omladine, “Ušće” Shopping centra i putem sajtova www.kombankarena.com i www.eventim.rs.

Бициклист, КПГТ, 1. септембар, 21:00

Biciklist
Политичко убиство: само су убице и жртве јунаци нашег доба. Милош Симовић вози бицикл 270 км од Загреба, јури га Сретко Калинић у белом комбију. Раскољников, Чарли Менсон, Ли Харви Освалд, Флорија Тоска, Скарпија, баба, Ђинђић, Шарон Тејт и Кенеди: рокенрол у Шилеровој, Немањина у Даласу! Нека се стиди ко рђаво помисли – пише на Ордену Подвезице. Око базена ништа ново, само другачије.

Резервације:
тел. +381 66 9773129
e - mail: kpgtyu@gmail.com
Код нас на благајни 50% ПОПУСТА ЗА СТУДЕНТЕ И ПЕНЗИОНЕРЕ

Доктор Албан у комбанк Арени, 11. октобар

Dr Alban u Beogradu u Kombank areni
ДР. АЛБАН У БЕОГРАДУ !

Музичка сензација деведесетих, Др. Албан долази у Београд као увртира музичког спектакла

Шведски музичар и продуцент деведетих година је харао на светским топ листама са својим плесним, хип хоп и реге хитовима. Најпознатији сингл “ Its my life “ је широм света продат у тиражу од преко 16 милиона примерака .

Несуђени стоматолог, да би се издржавао током студирања почео је да пушта музику по клубовима, тако да је већ 1990. са краљицом репа Лејлом Кеј издао први сингл „ Hello Africa „ . Ускоро је издао цео истоимени албум који се продао у милионима и освојио многобројне награде. Следе албуми „ Оне Лове „ на ком се налази његов највећи хит „ it's my life „ као и велики хит „ Sing hallelujah „, затим „ Look who’s talking „ , „ Born in Africa „ .... Др. Албан ће 2.септембра наступити, за сад на тајној локацији у Београду, и најавити један од највећих догађаја ове године , концерт „ Best of 90’s “ који је заказан за 11.октобар у Комбанк арени. Ово је јединствена прилика да чујемо легендарне хитове уживо и вратимо се у период денс музике, дречавих боја и специфичног стила деведесетих. Очекујемо супер забаву уз: Snap, technotronic, 2 Unlimited, ... “ Драго ми је што ћу се поново дружити са београдском публиком и најавити јединствен скуп великих звезда из деведесетих. Обећавам вам добре вибрације, а надам се да ћете плесати и певати и са мојим колегама 11.октобра у Комбанк арени. Познајам све те људе годинама , као и њихову музику и сигуран сам да ће то бити журка за памћење светских размера. “ изјавио је Др. Албан.

Светлост у мраку Првог светског рата, изложба до 10. септембра 2014.

Svetlost u mraku
Народни музеј у Београду представља изложбу "Светлост у мраку Првог светског рата - Врхунска остварења протагониста импресионизма у Србији" у суботу, 10. маја у 13:00.
Ова изложбу се реализује у част 170 година од оснивања Народног музеја, али и као упозоравајуће подсећање на 100 година од почетка Првог светског рата. Кроз антологијски избор уметничког стваралаштва из прве две деценије 20. века наша публика има прилику да упозна највише домете српског импресионизма, незаобилазне у прегледима уметности у нашим и светским галеријама и музејима. Изложене слике се налазе у збиркама Народног музеја, Музеја савремене уметности, Музеја града Београда, Спомен-збирци Павла Бељанског, Уметничкој галерији Надежда Петровић, као и у приватним колекцијама. Посетиоци Народног музеја имају прилику да виде ремек-дела Надежде Петровић, Малише Глишића, Милана Миловановића и Косте Миличевића, најдоследнијих српских импресиониста и заступника модерне, који су стварали почетком прошлог века и који су делили судбину народа и отаџбине у прилици смо да видимо и осетимо на које начине уметник сагледава тренутак у којем ствара, како уметност окрепљује или пркоси.

Изложба витража и мозаика у КомБанк Арт холу, до 10. септембра

Изложба витража и мозаика у КомБанк Арт холу
Изложба витража и мозаика у КомБанк Арт холу
Спој уметности и архитектуре

Како се ликовна дела попут витража и мозаика уклапају и користе у простору око нас открива изложба „Витраж и мозаик у савременом ентеријеру и екстеријеру“ мр. Десимира Денића, ванредног професора Факултета примењених уметности у Београду, која је отворена у КомБанк Арт холу, у Македонској 29.

Изложба представља изведене сликарске пројекте на јавним местима у Београду и околини. Радови у витражу и мозаику су изведени у Инекс клубу у Кнез Михајловој улици, згради СДПР – Југоимпорт на Новом Београду, на тргу Зорана Ђинђица у Обреновцу, Малом тргу у Обреновцу, Капели новог гробља у Обреновцу и другим местима и представљени су у КомБанк Арт холу.

„Ови радови се могу једино приказати у фото документацији, јер су њихове локације на различитим местима и нису доступне културној јавности. Овај пројекат популарише две сликарске технике и тиме показује симбиозу између ликовног дела и архитектонских могућности.“ – изјавио је мр. Десимир Денић, ванредни професор Факултета примењених уметности и аутор изложбе.

Такође, пројекат истиче и карактеристике примењеног сликарства на Факултету примењених уметности, као једине високошколске установе у Србији која негује и развија овакав уметнички приступ монументалном сликарству.

Изложба у КомБанк Арт холу отворена је до 10. септембра, а улаз је, као и увек – бесплатан.

Бесплатна радионица ирског плеса, 6-7 септембар

Irski ples
Прва академија ирског плеса „Ридас“ прва је регистрована организација која се бави ирским плесом у Србији. Настала је из тежње трупе „Келтик Ритам“ за пружањем едукативног програма традиционалног ирског плеса и културе. Оснивач плесне трупе Келтик Ритам, Марко Мићић, започео је ирску причу у Србији, путовао је светом са ирским плесним трупама и плесао ирски плес са плесачима Риверденса, а сада жели да своје знање и вештине пренесе на нове генерације младих плесача. Трупа има дванаест година традиције, подршку амбасаде Ирске у Грчкој и конзулата Ирске у Београду, а та подршка ће се наставити и кроз школу ирског плеса „Ридас“.
Дођите да постанете део наше бајке, плешете у истом ритму, и осетите ту јединствену енергију коју ирски плес преноси и на играче и на публику.
Радионица је дводневна, водиће је Марко Мићић, и потребно је да понесете удобне патике, воду и добро расположење.

Адреса: Ресавска 28,
Термини: субота 6.9.2014. 15:00-16:30
недеља 7.9.2014. 16:00-17:30

Elvis Jr. Kurtovich 11. септембар 20:00, Дом културе студентски град

Elvis Kurtovich u Beogradu
Elvis Jr. Kurtovich је сарајевско-београдска група коју предводи Горан Петрановић Ризо. На наступима, поред својих добро познатих песама (Хаиле Селасије, Дабогда црк’о рокенрол, Башчаршy ханумен, Југо 45...), бенд изводи и највеће хитове групе Забрањено пушење (Неђеља кад је отишао Хасе, Фикрета, Пишоња и жуга, Хаџија ил бос, Ђевојчице којима мирише кожа...), чиме концерти прерастају у весели и енергични new primitivs show. Поред три предратна албума, група је 2000. године издала албум Welcome to the beautiful world of new primitivs, а последњи Кошево зове објављен је 2011. и на њему су гостовали др Неле Карајлић и Прљави инспектор Блажа. Спот за песму Учипи се изашао је у пролеће исте године. Група је легитимни наследник бенда Elvis J. Kurtovich & his Meteors и тешко је замислити било коју песму овог бенда без препознатљивог Ризиног гласа. Класичну рокерску четворку чине Гизмо (бубњеви), Скоки (бас гитара), Масло (гитара) и Ризо (певач и фронтмен). Многобројни концерти широм региона и иностранства су иза групе, али елан и жеља за rock'n'roll-ом су и даље присутни и лако уочљиви на наступима. Током 2011. године успешно је прослављено 30 година од настанка new primitivs покрета. У четврту деценију рада група улази припремајући нови албум радног назива Гужва око контејнера, притом не запостављајући концертну активност.

Белеф 2014 - Сентиментално путовање, од 15. јула до 15. августа

Belef letnji
Београдски летњи фестивал - БЕЛЕФ одржаће се овог лета од 15. јула до 15. августа на више градских локација.

Разноврсни програми под слоганом "Сентиментално путовање" обогатиће отворене градске просторе на Тргу републике, испред Института Сервантес, на Цветном тргу, у Културном центру - Кућа краља Петра Првог на Сењаку, у Барутани и на платоу код Победника на Калемегдану.

Након свечаног отварања 15. јула на Тргу републике, када ће наступити италијански тенор Тино Фаваца, сопран Снежана Савичић-Секулић и Уметнички ансамбл Министарства одбране "Станислав Бинички", посетиоце очекују позоришне представе, комедије, кабаретски програми, концерти уметничке музике, вечери џеза.

Простор Барутане на Калемегдану одређен је за позоришне представе које ће одржати Атеље 212 и Београдско драмско позориште, као и кабаретске вечери са прослављеном глумицом Љиљаном Стјепановић. Џез концерте одржаће Бисера Велетанлић и Васил Хаџиманов бенд, ансамбли Јована Маљоковића, Владе Маричића... Публика ће имати задовољство да чује Биљу Крстић и ансамбл Бистрик, Краљевске гудаче Светог Ђорђа, Луз Азул босанова бенд, соло наступ Јована Колунџије, Ватромет старе музике - ансамбла Ренесанс, као и студенте Факултета музичке уметности који ће одржати музички маратон. ЛП дуо Соња Лончар и Андрија Павловић извешће програм са називом "У четири руке", а наступиће и ансамбли Бели анђео и Флауто долче уз солисткињу Катарину Божић, као и флаутиста Љубиша Јовановић и чембалисткиња Бојана Димковић на концерту "Барокна панорама".

Програм који ће затворити Београдски летњи фестивал протећи ће у знаку музике али и плеса, и то под називом "Сентиментално путовање" на које ће посетиоце повести један од најславнијих певача са простора бивше Југославије, Лео Мартин и Београдски плесни оркестар.

На све поменуте програме Београдског летњег фестивала улаз је слободан.

Програм

Уторак, 15.7.
20:00 - Трг републике, Свечано отварање
"О, соле мио", програм италијанских канцона
Тино Фавазза, тенор (Италија), Снежана Савичић-Секулић, сопран
Уметнички ансамбл Министарства одбране "Станислав Бинички"

Четвртак, 17.7.
20:00 - Културни центар Кућа краља Петра И, Сењак
"Летња серенада" - Краљевски гудачи светог Ђорђа, диригент Весна Шоуц-Тричковић
Солисти: Снежана Савичић-Секулић, сопран, Тања Обреновић, мецосопран, Љубомир Поповић, тенор, Павле Жарков, баритон

Петак, 18.7.
21:00 - Кнез Михајлова улица, Институт Сервантес
Џез концерт Бисере Велетанлић и Васил Хаџиманов бенда

Субота, 19.7.
21:00 - Кнез Михајлова улица, Институт Сервантес
Биља Крстић и ансамбл Бистрик

Недеља, 20.7.
21:00 - Барутана, Калемегдан
Позоришна представа "Лепотица Линејна"
Народно позориште, Крушевац и Арт тема, Београд

Среда, 23.7.
19:00 - Калемегдан, плато код Победника
Концерт Војног оркестра грчке Армије и Уметничког ансамбла Министарства одбране "Станислав Бинички"

Четвртак, 24.7.
20:00 - Културни центар Кућа краља Петра И, Сењак "Тонски монолози" - Јован Колунџија, виолина

Недеља, 27.7.
21:00 - Барутана – Калемегдан
Позоришна представа „Чаробњак“
Народно позориште, Сомбор

Уторак, 29.7.
20:00 - Културни центар Кућа краља Петра И, Сењак
Музички маратон студената Факултета музичке уметности

Среда, 30.7.
21:00 - Барутана, Калемегдан
"То су били дани" - Кабаре Небојше Дугалића и Бориса Пинговића
Специјални гост: Светлана Бојковић

Четвртак, 31.7.
20:00 - Културни центар Кућа краља Петра И, Сењак
Духовне песме, старе игре и арије, ансамбл "Бели анђео" и "Флауто долче"
Солиста: Катарина Божић, сопран

Петак, 1.8.
21:00 - Цветни трг
Џез концерт ансамбла Јована Маљоковића

Субота, 2.8.
20:00 - Културни центар Кућа краља Петра И, Сењак
Ватромет старе музике, концерт ансамбла "Ренесанс"

Недеља, 3.8.
21:00 - Барутана, Калемегдан
Цигански кабаре Љиљане Стјепановић

Уторак, 5.8.
21:00 - Цветни трг
Барцелона Гипсy Клезмер Орцхестра (Шпанија)

Среда, 6.8.
20:00 - Културни центар Кућа краља Петра И, Сењак
Представа студената Факултета драмских уметности

Четвртак, 7.8.
20:00 - Културни центар Кућа краља Петра И, Сењак
Концерт "Барокна панорама"
Љубиша Јовановић, флаута и Бојана Димковић, чембало

Петак, 8.8.
21:00 - Цветни трг
Џез концерт ансамбла Владе Маричића

Недеља, 10.8.
21:00 - Барутана, Калем

Лето на Гардошу, 11. јул - 7. септембар


	Leto na gardosu 2014 Традиционална манифестација "Лето на Гардошу" одржаће се од 11. јула до 7. септембра у окружењу заштитног знака Земуна, Куле на Гардошу.
Током овогодишње двомесечне летње феште, посетиоци Земуна и Гардоша ће моћи да присуствују бројним представама за децу и одрасле, концертима, станд-уп наступима и кабареима, а по први пут и бископске пројекције. Део програма, посвећен деци доноси различите креативне радионице. Сви догађаји се одржавају петком, суботом и недељом, осим радионица које су на програму понедељком.
Петком и суботом карта за улазак на фестивал кошта 200 динара, а и иста цена важи и за биоскопске пројекције, док је улаз на радионице слободан за децу, а пратиоци плаћају карту 100 динара.

Програм Лета на Гардошу 2014.

•Петак 11. Јули ОТВАРАЊЕ - Позоришна представа „Пази с'киме спаваш“ претпремијера представе
(главна улога : Мирка Васиљевић) почетак 21 час
•Субота 12. Јули - Филм: Затвореници: (главна улога: Хју Џекмен) почетак 21 час
•Недеља 13. Јули - Дечија представа: „Шума Чуда“ почетак 19:00 часова
- Филм: „ЏО“ (главна улога: Николас Кејџ) почетак 21 час
•Понедељак 14. Јули – СЛИКАРСКА РАДИОНИЦА ЗА ДЕЦУ почетак 18:00 часова
РАДИОНИЦУ ВОДИ: СТЕФАН СИМИЋ ЛИКОВНИ УМЕТНИК
•Петак 18. Јули – Филм: Најбоља понуда (главна улога : Џефри Раш) почетак 21 час
•Субота 19. Јули - Вече Стенд-ап комедије почетак 21 час
•Недеља 20. Јули - Дечија представа: „Вукашин и црвенкапа“ почетак 19:00 часова
- Филм: „Лепотица и звер“ (главна улога: Винсан Касел) почетак 21 час
•Понедељак 21. Јули – СЛИКАРСКА РАДИОНИЦА 2 ЗА ДЕЦУ почетак 18:00 часова
РАДИОНИЦУ ВОДИ: СТЕФАН СИМИЋ ЛИКОВНИ УМЕТНИК
•Петак 25. Јули - Филм: „Шта смо Богу згрешили“ (главна улога : Кристијан Клавије) почетак 21 час
•Субота 26. Јули - Позоришна представа „Гледање“: (главна улога: Вања Милачић) почетак 21 час
•Недеља 27. Јули - Дечија представа: „Боће Злоће“ почетак 19:00 часова
- Филм: „Само љубавници опстају“ (главна улога:Том Хидлстон,режија Џим Џармуш) почетак 21 час
• Понедељак 28. Јули –ЕКОЛОШКА РАДИОНИЦА ЗА ДЕЦУ почетак 18:00 часова
РАДИОНИЦУ ВОДИ: СОЊА КОСАНОВИЋ ЕКОЛОГ

• Петак 1. Август – Филм: Икс мен -дани будуће прошлости (главна улога : Хју Џекмен) почетак 21 час
• Субота 2. Август – Концерт групе „Ничим изазван“ почетак 21 час
• Недеља 3. Август - Дечија представа: „Петар Пан“ почетак 19:00 часова
- Филм: „Затворени случајеви“ (главна улога: Николај Лие Каас) почетак 21 час
• Понедељак 4.август – ГЛУМАЧКА РАДИОНИЦА ЗА ДЕЦУ почетак 18:00 часова
РАДИОНИЦЕ ВОДЕ: МИРА ТЕОДОРОВИЋ И ДРАГАНА КОЛУНЏИЈА ДРАМСКЕ УМЕТНИЦЕ

• Петак 8. Август – Филм: Крадљивица књига (главна улога : Џефри Раш) почетак 21 час
• Субота 9. Август – Позоришна представа „Пукла брука“: (главна улога: Тијана Дапчевић) почетак 21 час
• Недеља 10. Август - Дечија представа: „Језик за зубе“ почетак 19:00 часова
- Филм: „Џими Пи“ (главна улога: Бенисио дел Торо) почетак 21 час
• Понедељак 11.август –ГЛУМАЧКА РАДИОНИЦА 2 ЗА ДЕЦУ почетак 18:00 часова
РАДИОНИЦЕ ВОДЕ: МИРА ТЕОДОРОВИЋ И ДРАГАНА КОЛУНЏИЈА ДРАМСКЕ УМЕТНИЦЕ
• Петак 15. Август – Филм: Планета мајмуна - РЕВОЛУЦИЈА (главна улога : Гери Олдман) почетак 21 час
• Субота 16. Август – Концерт „СЕРБИАН ЏЕЗ БРЕ!“ почетак 21 час
• Недеља 17. Август - Дечија представа: „Закон шуме“ почетак 19:00 часова
-Филм: „План бекства“ (главна улога : Силвестер Сталоне) почетак 21 час
• Понедељак 18. Август – РАДИОНИЦА ЗА ДЕЦУ - „Шта је то Оријентиринг?“ почетак 18:00 часова
РАДИОНИЦУ ВОДИ: Ангелина Матуновић Ћуковић ( Планинарско-скијашки клуб "Копаоник" )
• Петак 22. Август – Филм: ПРЕМИЈЕРА НА ГАРДОШУ почетак 21 час
• Субота 23. Август – Позоришна представа „Цимет и ванила“ (главна улога: Милена Васић) почетак 21 час
• Недеља 24. Август - Дечија представа: „Четири чаробне речи“ почетак 19:00 часова
- Филм: „Последња битка“ (главна улога: Пал Свере Хаген) почетак 21 час
• Понедељак 25. Август – ВАЈАРСКА РАДИОНИЦА ЗА ДЕЦУ почетак 18:00 часова
РАДИОНИЦУ ВОДИ: СТЕФАН СИМИЋ ЛИКОВНИ УМЕТНИК
• Петак 29. Август – Филм : „ Гранд Будапест Хотел “ (главна улога: Ралф Фајнс) почетак 21 час
• Субота 30. Август - Концерт „Чутура и пријатељи“ почетак 21 час
• Недеља 31.август - Дечија представа: „Магарећи принц“ почетак 19:00 часова
-Филм: „Невидљива жена“ (главна улога: Ралф Фајнс) почетак 21 час

• Понедељак 1.септембар –РАДИОНИЦА борилачких вештина ЗА ДЕЦУ: ( домаћин – клуб Буђин-Земун) почетак 18:00 часо

Београдско лето на Олимпу, до 15. септембра

Leto na Olimpu У Спортском центру Олимп на Звездари од 7. јуна па до половине септембра одржаће се традиционална манифестација "Београдско лето културе на Олимпу". У амфитеатру СЦ Олимп одржаће се низ занимљивих програма, од представа, салса вечери и изложби до трибина, промоција књига, креативних радионица, филмских пројекција и концерата. Део програма биће хуманитарног карактера, а сва прикупљена средства намењена су угроженима од недавних поплава. Улазнице за све догађаје могу да се купе на рецепцији СЦ Олимп, а могу се и резервисати на marketing@scolimp.rs (послати назив програма и број улазница). Исти маил важи и за потенцијалне учеснике програма. Детаљан програм Београдског лета културе на Олимпу можете да пронађете на www.scolimp.rs и SC OLIMP FB.

Влатко Стефановски, 10. октобар 2014 20:00, Сава центар

Vlatko Stefanovski
Влатко Стефановски, чувени македонски гитариска, прославиће четири деценије на сцени и уједно промовисати нови албум "Seir" великим концертом у Сава Центру 10. октобра у 20:00! Као један од најпопуларнијих гитариста у бившој Југославији и фронтмен легендарног бенда Леб и сол, Стефановски је једна од најзначајнијих фигура наше скорије музичке историје. Са бендом Леб и сол издао је 14 албума и обишао свет, а од половине 90-тих створио је и веома успешну самосталну каријеру. У последњих неколико година свирао је и снимао песме широм света, сарађујући са најбољим уметницима попут Томија Емануела и Сточела Росенберга са којима је оформио гитарски трио Кингс оф Стрингс и одржао неколико успешних концерата у региону, као и са хрватским певачем Гибоннијем или бројним музичарима као што су Јан Аккерман, Тхеодосии Спассов Стефан Миленковиц, Кудси Ергунер, Бојан З, Ману Каче, Тони Левин, Стефан Миленковић и многи други. Његов богати портфолио укључује и компоновање музике за филм, позориште и балет.

Концерт Тијане Благојевић и Катарине Пантелић, 8. септембар, 20:00

Концерт пијанисткиња Тијане Благојевић и Катарине Пан Пијанисткиња Тијана Благојевић ће се београдској публици представити делима композитора 20. века, док ће Катарина Пантелић извести дела Баха и Моцарта.

Програм:
Ј. С. Бах Токата и фуга у е-молу, БWВ 914
В. А. Моцарт Адађо за клавир у х-молу, К. 540

Катарина Пантелић

Л. Јаначек Соната Из улице 1. X 1905.
Предсказање
Смрт

Б. Симић Токата из Варијација

А. Скрјабин Прелиди, оп. 11 (избор)
А. Хинастера Соната бр. 1, оп. 22
Аллегро марцато
Престо мистериосо
Адагио молто аппассионато
Рувидо ед остинато
Тијана Благојевић

Биографија:
Тијана Благојевић (Београд) је завршила ОМШ Санислав Бинички у класи проф. Милице Тодоровић, док је музичку гимназију Мокрањац завршила у класи проф. Радојке Јовичић. Основне мастер студије је завршила на Катердри за клавир на ФМУ у Београду у класи доц. Наташе Митровић, под чијим је менторством тренутно на специјалистичким студијама. Освојила је награде на такмичењима и фестивалима у земљи и иностранству, међу којима су три награде на интернационалном такмичењу Јохан Себастиан Бах у Паризу, награда на међунардном Фестивалу младих пијаниста у Шапцу, награда у граду Пјетра Лигуре у Италији и друге.
Одржала је 20 солистичких наступа у Београду, а активно наступа и у квиру клавирских дуо састава.

Бендови Елементал и Нипплепеопле, барутана, 12. септембар


Elemental Бендови Елементал и Нипплепеопле, репрезентативни представници нове хрватске музичке сцене, наступиће на заједничком концерту у клубу Барутана, 12. септембра. Елементал је тренутно на спонтаној мини турнеји по тврђавама широм региона, а после Виса, Бања Луке и Пуле, у септембру стижу и у Београд. У Барутани, подно зидина Калемегдана, Елементал ће публи​ку провести кроз своју 15 година дугу каријеру, а исте вечери комплетан репертоар извешће и двојац Нипплепеопле. На свим јавним наступима, како свиркама тако и интервјуима, бенд се појављује маскиран, а своју тајанственост објашњавају жељом да музику ставе у први план, јер због ње и јесу ту. Иако су били гости наше престонице више пута, Елементал и Нипплепеопле свираће 12. септембра у Барутани заједно по први пут, а добра музика и јединствен амбијент култног клуба на Калемегдану учиниће ову свирку незаборавном.

НАЈБОЉЕ ОД ДЕВЕДЕСЕТИХ, 11.октобар Комбанк арена

НАЈБОЉЕ ОД ДЕВЕДЕСЕТИХ	
Догађај НАЈБОЉЕ ОД ДЕВЕДЕСЕТИХ биће убедљиво највеће окупљање извођача денс музике у Европи у последњих неколико година, а на њему ће наступити највеће легенде овог музичког правца: Snap, Technotronic, 2 Unlimited, Ace of Base, Snow, C+C Music Factory, La Bouche и Culture Beat. Ово је јединствена прилика да чујемо легендарне хитове уживо и вратимо се у период денс музике и видимо извођаче због којих је овај период незабораван!

НОВИ ФОСИЛИ, Опроштајни концерт, Сава Центар, 25. Октобар

Novi fosili, oproštajni koncert u Beogradu
Након 45 година успешног деловања, најпопуларнија поп група на подручју бивше државе, одлучила се опростити од своје верне публике. Песме које су годинама одушевљавале верну публику и даље ће живети у њиховим срцима. Нови фосили опростиће се од својих пријатеља широм регије у следећих годину дана. Почетак опроштајне турнеје биће у Београду, где су Фосили имали неке од својих најуспешнијих и највећих концерата. „Љубав која нема крај“ назив је приче с којом ће ипак доћи до краја дугогодишње љубави између Нових фосила и њихове најверније публике. Будите део те приче, у Сава центру,у суботу 25. октобра 2014. и запевајте своје најдраже стихове уз Нове фосиле. . Неке од тих песама постале су хитови свих времена: ДА ТЕ НЕ ВОЛИМ, РЕЦИ МИ ТИХО, САША, ШУТИ МОЈ ДЈЕЧАЧЕ ПЛАВИ, САЊА, ПЛАВА КОШУЉА, ЈА САМ ЗА ПЛЕС,МИЛЕНА, ЗА ДОБРА СТАРА ВРЕМЕНА као и многе, многе друге.

Belgrade Design Week 2014, 9-11 октобар

Belgrade Design Week 2014
Овогодишњи Belgrade Design Week одржава се већ девету годину заредом без паузе. Са чувеном међународном конференцијом BDW 2014 овогодишње издање BDW-а пратићемо у октобру месецу, у четвртак, петак и суботу 9,10. и 11. октобра. Уз међународну конференцију, BDW припрема и пратећи програм изложби BDW ДИЗАЈНПАРК, професионални програм BDW DIZAJNLABS, и градски програм BDW PREMIERS. Тема овогодишње конференције је SENSE SQUARED, и на њој ће на непоновљив начин BDW-а бити као и увек представљена абецеда светске и домаће креативности из категорија архитектуре, адвертајзинга, брендинга, бизниса, комуникација, диџитала, дизајна, филма, моде, издаваштва и предузетништва.На BDW-у 2014 се такође очекује и светска премијера важног новог пројекта 100% SERBIA, који ће на јединствен начин представити мултимедијалну изложбу српске креативне мисли, и који после Београда путује на десетак најважнијих светских дестинација. Као и прошлих година, и BDW 2014 ће публици представити преко 100 јединствених "њоркса" из преко 20 земаља света, као и највредније представнике српске креативне индустрије, у присуству више од 150 акредитованих медија из целог света, који ће Београд и Србију и ове године пласирати на мапу креативних лидера уз појмове као што су иновације, креативност, предузетништво, прогрес, уз сад већ традиционалан слоган BDW-а "СТВОРИ НОВУ ВРЕДНОСТ".

Мој занат, 8. септембар, Дом културе студентски град

Film o Arsenu Dediću
Филм о Арсену Дедићу
Режија: Младен Матичевић

Хрватска, Србија, 2014, 90’

Дедић је у филму Мој занат првенствено приказан као један од нас, обичан човек, супруг и отац опхрван прилично прозаичним бригама и надањима. У тренутку кад Арсен седне за клавир и почне да пева, међутим, дешава се својеврстан преокрет. Замишљен као интимистички портрет једног од најзначајнијих кантаутора некадашње Југославије, Мој занат прати Дедићев животни пут од детињства у родном Шибенику до данас и представља до сада једино кинематографско остварње посвећено овом уметнику.

БИТЕФ фестивал , 20-30 септембар

Bitef festival 2014
Београдски интернационални театарски фестивал - БИТЕФ, један од најзначајнијих позоришних фестивала у Југоисточној Европи, одржаће се у Београду и Новом Саду од 20. до 30. септембра. На фестивалу, који се одржава под мотом "Прошлост је сада", представиће се 13 позоришних трупа из целе Европе.
За разлику од претходних година, Битеф је ове године тематски профилисанији с обзиром да се неколико представа, које ће бити изведене на фестивалу баве темом Великог рата, који је и био полазиште за овогодишњу селекцију. Међутим, Битеф овај догађај не третира на комеморативан начин, већ више као извор разних питања и разматрања и кроз представе повлачи паралелу са садашњим временом и догађајима у њему.
Битеф ће бити отвореном представом "А где је револуција стоко?" хрватског аутора Борута Шепаровића, чија је прошлогодишња представа "Монтажстрој" такође изазвала велику пажњу, како публике, тако и жирија, који јој је доделио Специјалну награду. Представа је инспирисана чувеним албумом групе музичара "Пакет аранжман" и испитује савремену комодификацију друштвеног бунта.
На овогодишњем фестивалу, посетиоци ће моћи да погледају представе два истакнута европска ствараоца, "(А)полониа" пољског режисера Кжиштофа Варликовског и "Фронт" немачког редитеља Лука Персевала. Поред њих, на програму фестивала се налази неколико домаћих продукција, попут "Змајеубице" ЈДПа, "Мали ми је ово гроб" у продукцији Битефа и по тексту Биљане Србљановић, "Гробница за Бориса Давидовича" по роману Данила Киша, као и неколико представа у извођењу позоришних трупа из Литваније, Швајцарске, Немачке, Словеније и Хрватске.
Богат пратећи програм представља неколико добро познатих сегмената, као што су Битеф Полифонија, Битеф на Филму, Афтер Тен, као и новину ове године, Б-Тоур Фестивал, који се по први пут одржава у Београду.
Карте коштају од 1000 до 2000 динара и могу се од 18. августа резервисати путем е-маила blagajna@bitef.rs или телефона 069 89 92 400. Продаја почиње 1. септембра на благајни Позоришта на Теразијама.
Сазнајте више о фестивалу на www.festival.bitef.rs

Програм

Среда, 20. септембар, 20:00
Локација: Дом омладине, Велика сала

Монтажстрој, Загреб, Хрватска
А где је револуција, стоко?
Аутор: Борут Шепаровић

Четвртак, 21. септембар, 19:00
Локација: Београдски сајам, Хала 3
Нови театар, Варшава, Пољска
(А)Polonia
Режија: Кжиштоф Варликовски

Субота, 23. септембар, 20:00
Локација: Народно позориште у Београду, Велика сцена

Корина Мајер и Казерне Базел, Швајцарска
Past is Present
Режија: Корина Мајер

Недеља и понедељак, 24. и 25. септембар, 20:00
Локација: биће накнадно објављена

Крезингер и Дура, Берлин, Немачка
Бојно поље сећања 1914/ 2014
Режија: Ханс-Вернер Крезингер

Понедељак, 25. септембар, 20:00
Локација: Народно позориште у Београду, Велика сцена

Пер. Арт, Нови Сад и ТкХ, Београд, Србија
Communitas на испиту (епизода Београд)
Аутори: Ана Вујановић и Саша Асентић

Уторак, 26. септембар, 18:00 и 21:00
Локација: Битеф театар

Хартефакт фонд, Битеф театар, Београд, Србија
Данило Киш
Гробница за Бориса Давидовича
Режија: Ивица Буљан

Уторак, 26. септембар, 20:00
Локација: Југословенско драмско позориште, Сцена „Љуба Тадић”

Југословенско драмско позористе, Београд, Србија
Милена Марковић
Змајеубице
Режија: Ива Милошевић
Среда, 27. септембар, 20:00
Локација: Битеф театар

Хартефакт фонд, Битеф театар, Београд, Србија
Биљана Србљановић
Мали ми је овај гроб
Режија: Дино Мустафић

Среда, 27. септембар, 18:00
Локација: биће накнадно објављена

Новосадско позориште, Нови Сад, Србија
Неопланта
Режија: Андраш Урбан

Четвртак, 28. септембар, 18:00 и 21:00
Локација: Народно позориште у Београду, Велика сцена

ХКД театар Међународни фестивал малих сцена, Ријека, Хрватска
Александра Зец
Аутор и редитељ: Оливер Фрљић

Петак, 29. септембар, 20:00
Локација: Битеф театар

Словенско народно гледалишче Драма Љубљана, Словенија
Станислав Игњаци Виткјевич
Полудела Локомотива
Режија: Јернеј Лоренци

Субота, 30. септембар, 20:00
Локација: Југословенско драмско позориште, Сцена „Љуба Тадић”

Талиа театар, Хамбург, Берлин
Фронт
Режија: Лук Персевал

„Раздељак“, 30. август, КПГТ

Predstava Razdeljak KPGT
„Раздељак“ је горко-весели Интернет кабаре у којем „јунака нашег доба“ Ђорђа Балашевића обожавају и мрзе, уздижу до неба и даве у блату читаоци који коментаришу чланке у новинама о њему и његовим концертним провокацијама. Све је са интернета и сваки коментар је стварни јад и ужас наше таблоидне стварности у којој повод више и није важан – важна је могућност да се анонимно излије бес, очај, разочарање и огорченост због немоћи да се било шта промени у „најбољем од свих светова“ у којем живимо. Ђолетове песме са Цециним текстом, Цецине песме са Ђолетовим стиховима – ко се још ту може снаћи! Младост-Лудост-Радост-Миксер и Фристајлер! Нема заустављања на Бранковом мосту!
v ИГРАЈУ:

Зинаида Михајловна Мајснер.....................Ана Костовска
Земунац.....................................................Бојана Рачић
Qуеен Елизабетх…………........................Ксенија Стефановић
Роналдињо.................................................Дејана Орозовић
Стоп Б92.....................................................Војислав Томић
Цар Лазар....................................................Новак Симић
Звонко Богдан…………..........................Лазар Јованов
Пајтић Бојан…………................................Драган Станикић
Ј. Ло………………………................…….Сашка Попов Рашић

Резервације:
тел. +381 66 9773129
е - mail: kpgtyu@gmail.com

Код нас на благајни 50% ПОПУСТА ЗА СТУДЕНТЕ И ПЕНЗИОНЕРЕ
КПГТ захваљује на помоћи Министарству културе и информисања

Tribal Dance, Калемегдан, 7. септембар

Tribal Dance
Јединствени музички састав из Израела „Трајбал Денс“ који комбинују древне, племенске инструменте са модерним звуцима, представиће се београдској публици у недељу 7. септембра од 19ч у музичком павиљону на Калемегдану. Улаз на концерт, који Амбасада Израела организује у сарадњи са „Београдском тврђавом“, је слободан. Ритам и енергија традиционалних инструмената као што су диџериду и ђембе, уз сјајан женски вокал и модеран, електронски ритам натераће вас да заиграте и кренете на незаборавно музичко путовање. Творац овог јединственог музичког пројекта, израелски композитор, продуцент и бубњар Амир Јакоби инспирацију је добио током боравка у Африци, присуствујући племенским церемонијама које одликује жив плес уз ритам бубњева. Желећи да подели то незаборавно искуство које водистању транса и потпуном препуштању музици, по повратку у Израел је основао састав „Трајбал Денс“. Оно што се дешава током њиховог наступа је сјајна размена енергије између музичара и публике свих узраста.
„Трајбал Денс“ ће се пре Београда, представити публици Новог Сада на Фестивалу уличних свирача 5. септембра од23.45 часова у Католичкој порти. Фестивал уличних свирача: http://www.ulicnisviraci.com/izvodjaci/tribal-dance/

Концерт ансамбла Liaison, Скупштина града, 11. септембар

Liaison Концерт челисткиње Светлане Богосављевић, кларинетисте Дејвида Грифитса и пијанисте Владимира Милошевића, Свечана сала Скупштине Града, Драгослава Јовановића 2

Челисткиња Светлана Богосављевић и кларинетиста Дејвид Грифитс, чланови ансмабла "Лиаисон" из Аустралије, наступиће у Београду заједно са пијанистом Владимиром Милошевићем, а осим композиција Дебисија и Брамса, извешће премијерно дело српске композиторке Александре Вребалов која живи и ради у Њујорку.

Програм:
Клод Дебиси Соната за виолончело и клавир у д-молу, Л. 135
Прологуе – Лент
Сéрéнаде – Модéрéмент анимé
Финале – Анимé

Александра Вребалов Праyерс фор Иса
српска премијера

Клод Дебиси Прва рапсодија за кларинет и клавир, Л116

Јоханес Брамс Трио за кларинет, виолончело и клавир у а-молу, оп. 114
Аллегро
Адагио
Анданте гразиосо
Аллегро

Концерт Марије Тимотијевић, 15. септембар

Koncert Marije Timotijevic
Млада пијанисткиња Марија Тимотијевић је освојила бројне награде у земљи и иностранству. Прошле године је била лауреат међународног такмичења "Даворин Јенко" и међународног такмичења "Слобомир".

Програм:
Јохан Себастијан Бах Партита бр. 2

Софија Губајдулина Чакона

Сергеј Рахмањинов Соната бр. 2, оп. 36
Аллегро агитато
Нон аллегро - Ленто
Аллегро молто

Биографија:
Марија Тимотијевић (1987, Прокупље) је завршила одсек за клавир СМШ Корнелије Станковић у Београду. Дипломирала је на ФМУ у Београду, где је завршила и специјализацији у класи проф. Јокут Михаиловић. Похађала је летњу школу клавира ЕПТА, као и многе мајсторске курсеве чувених професора.
Добитница је више од двадесет првих награда на републичком и међународном нивоу у Србији и иностранству, међу којима су Међународно такмичење Петар Коњовић, Међународно такмичење младих пијаниста у Нишу, Фестивал музичке омладине у Шапцу, Шопенијада, Такмичење музичких школа Јосип Славенски, Ф. Шопен у Новом Саду, Николај Рубинштајн у Паризу, Пиетра Лигуре у Италији и многа друга. На Смотрама талената музичких и балетских школа Србије је учествовала од 1998. до 2003. године. Први наступ са оркестром је имала у тринаестој години са диригентом Ангелом Шуревим, а наступала је и са диригентима као што је Ле Фи Фи (Вијетнам). Наступала је као солиста у Београду и другим градовима Србије, као и у Словенији, Мађарској, Аустрији, Италији, Шпанији, Француској и другим земљама. Узела је учешће на међународном Маратону класичне музике у Словенији. Под покровитељством амбасаде Мађарске у пројекту Лисзт Ференц учествовала је у промоцији дела овог мађарског композитора. Одржала је низ хуманитарних концерата, а осим солистичких наступа негује и камерно музицирање.

B_TOUR ФЕСТИВАЛ, 26. септембар, 19ч, POP UP простор

Б_ТОУР ФЕСТИВАЛ
Интернационални Б_Тоур Фестивал који долази из Берлина, бави се градским турама као уметничким стратегијама, и биће први пут одржан од 26-28. септембра у Београду, овогодишњем партнерском граду, са дешавањима на различитим локацијама у граду и разноврсним садржајем током целог дана. Званично отварање биће у Културном центру Београда 26. септембра у 19х.

Велике карактерне сличности Берлина и Београда биле су неке од главних основа овогодишњег ко-партнерства са Б_Тоур Фестивалом из Берлина и организације 80|10 из Београда, па је тако и настала идеја да се направи сателит издање Б_Тоур-а у Београду (којег прати управо завршени Б_Тоур Фестивал у Берлину) а којим се промовишу и у исто време преиспитују специфичности Београда (и Србије) као и локалне уметничке сцене. Интеракцијом између водича, публике и простора, на путу кроз неки јавни простор, водич води публику кроз специфичан наратив и стога је он приповедач који тумачи урбани простор. Б_Туре не пружају ПРАВУ перцепцију простора већ наглашавају постојање вишеструких наратива и истина и представљају се публици са једном од њих. Овакве туре се доживљавају као позив да се преиспита и критикује окружење у којем боравимо подстичући друштвену укљученост, а у ситуацији где су сужене опције за културна ангажовања, један од избора је да се приступачан простор - јавни простор града креативније искористи.
Програм Б_Тоура уврштен је у пратећи програм овогодишњег 48. Битеф фестивала и бави се културним, друштвено - политичким, историјским и економским аспектима који чине Београд а обец́ава: виђење града новим очима.
У сарадњи са 55. Октобарским салоном, на програму ће бити још једна специфична тура кроз саму поставку овогодишњег Салона као нека врста HIDDEN TRACK-а Б_Тоура.
Заинтересовани ће имати прилике да упознају другачији Београд кроз ауторске уметничке туре Милене Путник, Неле Милић, Милоша Томића, Нине Тодоровић и Предрага Терзића, Драгана Струњаша, Тачке Комуникације, Гоетхе Гериле као и туре уметничких колектива и аутора који долазе из Немачке, Велике Британије, Русије и Филипина а сви детаљи и начин на који ће грађани моћи да се пријаве за ове туре у ограниченом броју биће накнадно објављени. Овакав мобилни фестивал је прилика да се и међународне уметничке иницијативе приближе домаћој публици кроз својеврсну уметничку интерпретацију Београда.
Поред градских тура, Б_Тоур ће имати јако занимљиве пратеће догађаје који ће такође захтевати активну партиципацију грађана: једнонедељни артист ин ресиденце истраживачки програм подржан од стране УК Пароброд за три међународна уметника; једнодневну радионицу у сарадњи са СЦЕН-ом (Центар за сценски дизајн, архитектуру и технологију) и Департманом за архитектуру и урбанизам Факултета техничких наука Универзитета у Новом Саду, уз подршку Нова Искра дизајн инкубатора; као и завршни панел у КЦ Рекс на тему политике јавног простора града где ће се говорити о друштвеној одговорности и питањима доступности и партиципативности града.

Концерт флаутисткиње Ане Радоичић, 29. септембар, 21:00

Ana Radoicic
Концерт флаутисткиње Ане Радоичић и пијанисткиње Мери Бојић Радојчић. На концерту ће нам се представити млада флаутисткиња Ана Радоичић која је у јуну дипломирала на Филолошко уметничком факултету у Крагујевцу. Клавирски сарадник биће Мери Бојић Радојчић.

Програм:
В. А. Моцарт Први став Концерта у Д-дуру
Аллегро аперто

К. Рајнеке Соната Ундине, оп. 167
Аллегро
Аллегро виваце
Анданте транqуилло
Финале – Аллегро молто

Г. Ф. Телеман Фантазија за соло флауту у г-молу

Ђ. Бричалди Венецијански карневал

Биографије:
Ана Радоичић (Београд, 1991) је завршила ОМШ Ватрослав Лисински и СМШ Мокрањац у Београду. Академске студије је наставила на ФИЛУМ-у у класи професора Кароља Марочика, под супервизијом професора Јаноша Балинта. Дипломирала је ове године. На четвртој години студија прогласена је за најбољег студента на одсеку за флауту и хармонику. Као успешан студент добитник је стипендије фонда за младе таленте Доситеја. Током школовања је била, као солиста и члан камерних ансамбала, добитник многобројних награда на домаћим и међународним такмичењима. Такође је, као солиста и као члан камерних ансамбала, учествовала на многобројним наступима у Београду и Крагујевцу.
Усавршавала се на курсевима у Србији и Италији. Похађала је семинар Барокна академија у Београду у организацији Студија за рану музику а под вођством светски признатих музичара Предрага Госте и Маријане Мијановић. Уцествовала је на фестивалу Бољшој (Мокра Гора, 2014).
Од 2012. године учествује у пројекту Чаробна фрула у Мадлениануму.
Мери Бојић Радојчић је дипломирала и магистрирала клавир на Факултету музичке уметности у Београду. Деловала је као корепетитор у МШ Коста Манојловић, а од 2001. године је уметнички сарадник на Катедри за дувачке инструменте на ФМУ. Била је ангажована на мајсторским курсевима код Стефана Камиларова, Орфеа Мандоција, Орела Николеа и Кнута Сенстеволда. Добитник је низа награда и признања међу којима су Универзитетска захвалница ФМУ и именовање за најбољег сарадника на Међународном такмичењу Петар Коњовић (2002).

Belgrade Saxperience, 10-12 октобар, Коларчева задужбина

Belgrade Saxperience Први међународни фестивал саксофона у Србији одржаће се поводом великог јубилеја - 200 година од рођења Адолфа Сакса, белгијског изумитеља и иноватора музичких инструмената, који је средином XИX века у Паризу осмислио и направио први саксофон.

Од свог настанка па до данас, из године у годину, саксофон привлачи све већу пажњу и постиже све већу популарност, како међу музичарима тако и код публике. Овај инструмент је веома заступљен на светској музичкој сцени а многи познати светски композитори пишу музику за овај инструмент. Класични саксофон се изучава на свим водећим светским музичким академијама и конзерваторијумима.

Učesnici:
Симфонијски оркестар РТС-а
Солисти на саксофону:
Клод Делангл, Француска
Гордан Тудор, Хрватска
Милан Савић, Србија

Анемос квартет саксофона, Белгија
Кристиан Дехертог, сопран саксофон
Барт ван Бенеден, алт саксофон
Курт Бертелс, тенор саксофон
Весли Цапио, баритон саксофон

Квартет саксофона Нови Сад
Милан Савић, сопран саксофон
Бунфорд Габор, алт саксофон
Срђан Пауновић, тенор саксофон
Ловро Ливајић, баритон саксофон, Хрватска

Организатори Фестивала: Удружење саксофониста Србије и Културни центар Београда

МЛАДЕН МИЉАНОВИЋ, Врт уживања, ликовна галерија, до 20. септембра

Vrt uzivanja
На својој првој самосталној изложби у Београду, Младен Миљановић се представља радовима које је изложио на 55. Бијеналу у Венецији 2013. године као представник БиХ. Овај реномирани уметник млађе генерације из Бања Луке није непознат београдској јавности. Његови радови су могли да се виде на изложбама Коркоран (Салон МСУБ, 2007), Међупростор (КЦБ, 2008), 49. и 53. Октобарски салон (Београд, 2008 и 2011). Изложба која ће бити представљена у Ликовној галерија КЦБ-а има наслов Врт уживања и реализована је у концептуалном оквиру као реминисценција на триптих Врт земаљских уживања (око 1500) чувеног ренесансног сликара Хијеронимуса Боша. Овај мистичан и провокативан рад холандског уметника, био је Миљановићу инспирација да створи друштвено ангажовано уметничко дело које тежи вишедимензионалној историјској перспективи, са јаким конотацијама које залазе у социјално-политички, етички, економски и културни контекст источноевропског друштва из којег уметник долази. Идеја која стоји иза целог пројекта Врт уживања јесте да су необуздане људске жеље и личне истине потчињене колективном апсурду савремености, што је типично за Босну у којој је уметник рођен. Пројекат се састоји из три узајамно повезане целине: мермерни триптих, инсталација и видео рад. Посебност ових радова чини њихова изведба. Наиме, Миљановић је користио технику гравирања на надгробним споменицима, што је врло типично за Балкан, да би на гранитним плочама на хиперреалистичан начин представио сплет универзалних људских жеља и стремљења. У видео раду Слатка хармонија апсурда снимљени су чланови Бањалучке филхармоније који свирају, свако за себе, своје омиљене композиције, одражавајући на тај начин хетерогеност и културну динамичност БиХ. У оквиру овог пројекта Миљановић је позициониран као активиста чија се уметничка пракса на сасвим одређен начин поставлја и као модел који омогућава деловање из локалне средине. Нјегово актуелно, релевантно, глобално сазнање, промишлјено кроз локални контекст, ствара нову и јасну уметничку спознају, која је битан означителј целог рада. Пројекат се реализује уз партнерску сарадњу Културног центра Београда и Музеја савремене умјетности Републике Српске из Бања Луке, а уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије и Министарства просвјете и културе Републике Српске.

Joan Baez, 18. октобар, 20:00, Дом синдиката

Joan Baez
Са великим задовољством вас обавештавамо да ће се концерт легендарне певачице Џоан Баез (Јоан Баез) одржати 18. октобра у великој сали Дома Синдиката са почетком од 20х.
Цене карата ће се кретати у распону од 1900 до 4900 динара.
Џоан Баез је протеклих пет година била заузетија но икад откад је 2008-2009. обележила 50. годишњицу свог легендарног наступа 1958. у прослављеном Клубу 47 у Кембриџу и дебитовања на Њупорт фестивалу 1959.
Поред многобројних турнеја по Америци и иностранству, недавно је Џоанина дебитантска плоча Вангард из 1960. уврштена у Греми Дом славних, а уручена јој је награда за изузетно инспиративан рад на пољу глобалне борбе за људска права на прослави 50. годишњице рада Амнести интернешенела 2012.
Она је остала музичко чудо чији је утицај немерљив – марширала је у првим редовима покрета за људска права са Мартином Лутером Кингом, певала у Ханоју током рата у Вијетнаму, инспирисала је Вацлава Хавела у његовој борби за Чешку републику, певала је на првој турнеји Амнести интернешенела и недавно је стајала поред Нелсона Менделе кад је свет славио његов 90. рођендан у лондонском Хајд парку. Имала је значајну улогу у покрету за право слободе говора, стајала је раме уз раме са Цезаром Чавезом, организовала је демонстрације против рата у Вијетнаму, а онда је 40 година касније поздравила храброст Дикси Чикс које су протестовале против рата у Ираку. Њени први албуми донели су мноштво традиционалних балада које су уврштене у рок свакодневицу, пре него што је без трунке сујете представила Боба Дилана свету 1963, чиме је започела традицију обостраног менторског рада која се и данас наставља.
Међу бројним признањима, она је добила и награду за животно дело, највеће признање које додељује америчка академија за дискографску уметност (2007). „Дан после сутра“, њен албум из 2008. одлично је прошао код критичара и номинован је за награду Греми. После издавања тог албума, на каналу ПБС емитована је и премијера њене животне приче: „Џоан Баез - толико леп звук“.

ЈА САМ О.К. , 9 - 18 септембар, Дом културе „Студентски град“

ЈА САМ О.К.
Нови уметнички концепт Богдана Максимовића уводи нас у свет опсесивно компулзивног понашања у коме се унутрашњи конфликти и страхови појединца, решавају низом крајње ирационалних ритуала који им пружају олакшање.

Ако познајете особу оптерећену сталним прањем руку и бригом о хигијени, бројањем степеница или плоча на тротоару, сабирањем бројева на регистарским таблицама, или пак редовним проверама јесу ли закључали улазна врата пре чега никако нису у стању да заспе, онда можда познајете особу која пати од опсесивно компулзивног понашања. Имате ли ви неки сличан ритуал?

Београд, 6. септембар 2014. - Изложба интерактивних слика „Ја сам О.К.“ Богдана Бо Мак Максимовића, инспирисана проблемом опсесивно компулзивног понашања, биће отворена 9. септембра у 19 часова у галерији Дома културе „Студентски град“ у Београду.

Бавећи се ритуалима који појединцима помажу да се ослободе ирационалних страхова који им отежавају нормално вођење живота, уметник ће покушати да интроспекцијом и откривањем сопствених страхова и ритуала наведе појединце да открију да ли и сами у одређеној мери пате од опсесивно компулзивног понашања и суоче се са његовим узроцима.

„Особе са опсесивно компулзивним поремећајем оптерећене су хигијеном, стални прањем руку од страха од зараза, непрестаном потребом да сабирају бројеве на регистарским таблицама или да прате коцке на тротоару и застану или промене ногу код неког за њих магичног броја. Код једног броја појединаца опсесивно компулзивно понашање може да се манифестује и озбиљнијим страховима од насиља, бриге за здравље деце, оптерећености њиховом безбедношћу, што умногоме може да утиче на квалитет њиховог живота“, објашњава аутор.

Инспирисан проблемом чије манифестације попут већине људи може да пронађе и у сопственом понашању, Богдан Максимовић је дошао на идеју да реализује изложбу која ће се ухватити у коштац са овим феноменом и указати на његову свеприсутност, која особама код којих је овакво понашање у већој мери присутно, отежава нормално вођење живота.

„Како и сам имам неколико ритуала који би се могли сврстати у опсесивно компулзивна понашања, одлучио сам да их откријем и овај пут, уместо они мене, ја њих заробим на платну и на тај начин се суочим с њима. С друге стране, тиме желим и посетиоце да мотивишем да се и они суоче са својим ритуалима и страховима и покушају да се изборе са њима, зарад квалитетнијег живота ослобођеног безразложних страхова“, наглашава аутор.

Идеју да изађе из оквира пасивног уметничког дела како би активније укључио публику, Богдан је реализовао сликајући на платнима које је потом завијене у ролне сместио унутар покретних механизама које је фирма Тиер Ентеријери прилагодила посебно за ову намену, тако да његови страхови буду скривени од публике до тренутка када она сама не пожели да их открије, суочи се са њима, а потом их врати у заборав свесна чињенице да су они неосновани.

Изложба ће трајати од 9 до 18 септембра и биће отворена за све Београђане који желе и сами да провере да ли су „О.К.“.

New Wave, 14. септембар, Supermarket Concept Store

new Wave izlozba
New Wave Project бy Maybelline New York вас позива да присуствујете отварању највеће изложбе модних едиторијала!

Након конкурса за учешће у пројекту New Wave by Maybelline New York на који се одазвало 162 фотографа из целог региона, креативни тим и ментор пројекта Миша Обрадовић, одабрали су 10 фотографа: гостујућу фотографкињу из енглеске престонице, Марти Лихтерски, Жарка Чулића из Македоније, Јовану Младеновић, Миомира Милића, Милицу Мрвић, Данила Павловића, Џовани Рикало, Јелену Јанковић из Србије, Ивана Павлиша и Дорис Фатур из Хрватске. Сваки фотограф имао је задатак да одговори на задату тему едиторијала инспирисану шминком, филмом, музиком и различитим животним стиловима, а њихови радови оплемениће рекламни простор 20 возила градског превоза, као и 10 билборда почев од 15. септембра 2014.
Едиторијали су реализовани на различитим локацијама у Србији, док је један едиторијал реализован у Лондону са тамошњим тимом, што је био корак ка успостављању првог међународног пројекта у домену модне фотографије у Србији.
Поред могућности да рад фотографа види неколико стотина хиљада људи током два месеца у возилима градског превоза и недељу дана на билбордима у Београду, њихове најбоље фотографије красиће октобарско издање магазина Јоy, а најбољи фотограф ће радити едиторијал за бренд Hugo Boss.
Отварање изложбе Нењ Њаве бy Maybelline New York заказано је за 14. септембар од 20х у Supermarket Concept Store-у, где вас очекује уводна изложба на којој ћемо приказати по једну фотографију сваког учесника и означити почетак највеће модне изложбе у региону.
Поред бренда Maybelline New York, који је ове године генерални спонзор пројекта, Wave су још подржали: FOX Fashion Agency, хотел Metropol, магазин Joy, Жути такси, Arboretum Шумарског факултета у Београду, Terra Panonica, Supermarket Concept Store, Raf продукција, Masel, Alma Quattro, P1 Concept Store, City Fashion Jewellery, модни брендови Lindex, Office Shoes, Sisley и Benneton, као и око 20 домаћих дизајнера.
Циљ пројекта је афирмација и промоција новог таласа фотографа из целог региона, успостављање сарадње између нових модних стваралаца, као и оживљавање јавног простора уметничким садржајем. Ово је прилика да велики број људи види рад младих креативаца и да сваки пролазник ужива у уметности нових модних стваралаца у јавном простору на местима резервисаним углавном за рекламне поруке. Осим промоције нових модних фотографа, пројекат има за циљ да фотографима пружи прилику да прођу кроз процес рада у професионалним условима, у одређеном временском року и уз захтеве клијента. vv Више информација о пројекту можете видети на facebook страни
www.facebook.com/neWave.project

Ноћ истраживача, 26. септембар

Noc istrazivaca
Јубиларна, пета по реду Ноћ истраживача одржаће се 26. септембра широм Србије, када ће знатижељни умови свих узраста моћи да се упусте у јединствене авантуре достојне највећих истраживача и научника.

Све оно што сте гледали у најузбудљивијим филмовима и серијама, и о чему сте само причали на школским часовима биће вам на дохват руке током Ноћи истраживача. Ова манифестација је настала и зато да би, пре свега младима, приближила посао истраживача и указала на све начине на које храбри научници мењају свет на боље.

Посетиоци Ноћи истраживача у Београду имаће прилику да се у центру града, дуж Кнез Михаилове улице и на околним локацијама, као и у ТЦ "Ушће" упознају са бројним научницима кроз "speed-dating", да крену у лов на благо, провозају се научним аутобусом, завире у лабораторијски, али и приватни живот чланова најбољих научних репрезентација.

У 5. Ноћи истраживача, посетиоци ће моћи да отпутују у прошлост све од диносауруса до Леонарда да Винчија, да се забаве у игри са истраживачима, вампирима и слепим мишевима, глуме Индијану Џонса, старе Египћане и ослушну климатске промене.

Овогодишњу манифестацију обележиће и бројне пратеће активности, међу којима и јединствени научни албум са сличицама "Одлепи на науку" у којем ће бити представљени најзначајнији српски научници заједно са својим достигнућима. Најављени су и бројни конкурси, радионице, дебатни клубови и циклус научно-популарних предавања за све мале и велике истраживаче, као и друге активности које ће септембар претворити у најзанимљивији месец до сада.
Координатори пете Ноћи истраживача су Институт за молекуларну генетику и генетичко инжењерство Универзитета у Београду, Фестивал науке Београд, Факултет техничких наука Универзитета у Новом Саду, а партнери Институт за биолошка истраживања "Синиша Станковић", Факултет за физичку хемију Универзитета у Београду, Математички факултет Универзитета у Београду, Институт Михајло Пупин, Електронски факултет Универзитета у Нишу, Универзитет у Крагујевцу, Природно-математички факултет Универзитета у Новом Саду, Креативно едукативни центар Нови Сад, Висока техничка школа струковних студија Зрењанин, Удружење научних комуникатора НАУКОМ, Центар за промоцију науке Београд.

Ноћ истраживача је финансирана из програма ХОРИЗОН 2020 који представља највећи програм Европске уније за истраживање и иновационе делатности, а у оквиру под-програма Марија Кири.

Улаз на све локације је бесплатан!

Више информација на www.nocistrazivaca.rs.

Београдска недеља дизајна, 6-11 октобар


Beogradska nedelja dizajna 2014 И ове године, на Београдској недељи дизајна 2014 – Сенсе, од 6. до 11. октобра,највећи креативни умови 21. века из целог спектра креативних индустрија – брендинга, дизајна, архитектуре, издаваштва, адвертајзинга, моде, нових медија, филма, предузетништва и културе – говориће о томе како се креирају нове вредности у данашњем свету који се свакодневно мења.

Немојте пропустити једну од најузбудљивијих савремених смотри глобалне креативности и посетите:
Чувену BDW Конференцију: послушајте предавања звезда светског дизајна на тему Сенсе

Програм 100% Future Serbia
Creative Forum Serbia
Изложбе
и још много тога…

Конференција BDW 2014 – Створите нову вредност!

Три дана најузбудљивије глобалне, креативне, бизнис и едукативне BDW конференције под називом Сенсе су девети пут заредом у Београду.

Ово је конференција којој морате присуствовати; за сваку прогресивну особу и компаније које планирају будућност свог бизниса, институције, заједницу, регион, а посебно за креативце који креирају своју будућност и будућност својих клијената. Док ово читате, широм света цветају идеје и познанства створене за време BDW-а. Ове године је ред на вас!

The Royal Horse, 25-26 октобар, Комбанк Арена

The Royal Horse Beograd 2014
The Royal Horse Gala, спектакуларни акробатски шоу са 20 коња на сцени, одржаће се по први пут у Србији, 25. и 26. октобра у Комбанк Арени, са представом ”Пегасус”!

Улазнице по ценама од 1600, 1900, 2200, 2500 и 3500 динара се могу набавити на свим продајним местима ЦС Евентима као и на благајнама: Комбанк Арене, Билет центра Београда, Дома омладине, “Ушће” шопинг центра и путем сајтова: www.kombankarena.com и www.eventim.rs Ова магична представа је догађај за памћење за целу породицу, с тога је Комбанк Арена за публику спремила посебне погодности!
Уз сваку од првих 1000 купљених улазница, као поклон добија се ваучер за бесплатно крстарење Дунавом и Савом, које је обезбедио Јахтинг Клуб Кеј. Ваучери се уз купљену улазницу могу преузети на благајнама Комбанк Арене, Билет центра Београда, Дома омладине и ”Ушће” шопинг центра.
The Royal Horse Gala је спектакуларна представа пуна магије и шарених костима у којој кореографије изводе, лузитано, пони, андалузијски и друге врсте коња.
Овај сензационални програм је видело преко милион људи у целој Европи и добра је забава за целу породицу, јер представља забаву како за младе тако и за старије. The Royal Horse Gala створио је баварац Јозеф Хофлинг 1994. године, који је током 1993. путовао по Европи у потрази за најбољим коњима за представу. Творац овог узбудљивог шоуа добио је личну позивницу од британске краљице Елизабете II да буде део прославе њеног Златног јубилеја у мају 2002. под називом “Сви краљичини коњи” у којој је учествовало 1000 коња!
The Royal Horse Gala ”Пегасус”, представа која је настала у сарадњи са Jean-Marc Imbert, је пуна невероватних акробација и разиграних дресура у којој ће уижвати љубитељи како коња, тако и позоришта!

Magnifico & The Serbian Army Orchestra, 18. октобар, Сава центар

Magnifico & The Serbian Army Orchestra
Словеначки музичар Magnifico (Мањифико) познат по хитовима "Само мало", "Хир ај кам хир ај го", "Гив ми мани" и "Пукни зоро" одржаће свој први самостални концерт у Београду 18. октобра у Сава центру, уз бројне госте и пратњу the Serbian Army Orchestra.

Magnifico & The Serbian Army Orchestra (Уметнички ансамбл Министарства одбране Србије "Станислав Бинички") до сада су одржали 15 концерата у Словенији, Италији и Швајцарској, а Сава центар најављују као "grande finale" заједничке сарадње започете снимањем музике за хит филмове и тв серију "Монтевидео".

"Београд има посебно место у мом срцу, а и цела прича је кренула одавде. Концерт ће због свега тога бити наравно посебан! Уз тхе Сербиан Армy Орцхестра и мој бенд, ту ће бити режисер Драган Бјелогрлић, глумци и сарадници на филму, тако да ће то у неку руку бити задња клапа 'Монтевидеа'", најављује Мањифико.

Улазнице за концерт Мањифико биће од 2. септембра у продаји преко мреже Евентим, по ценама 2.500, 2.200, 1.800 и 1.500 динара.

"Пошто је Сава центар фина шминкерска дворана, и ми ћемо свирати онако фино шминкерски. Свираћемо музичке теме и песме из оба 'Монтевидео' филма, и неке моје старије ствари које су аранжиране за оркестар. То је концерт пун емоција. Мешају се сузе и смех, туга и весеље. Ако вас то не занима, дођите зато што стварно добро изгледамо и одлично свирамо", позива Magnifico.

ДИМИТРИЈЕ МИТРИНОВИЋ,Јуриш сутрашњице, 16., 19., 24. и 28. септембар, КПГ

Premijera DIMITRIJE MITRINOVIĆ, reditelj i scenograf Filip Gajić
ДИМИТРИЈЕ МИТРИНОВИЋ
Јуриш сутрашњице
хагиографија


у режији Филипа Гајића, према тексту житија који је настао у сарадњи редитеља и глумаца, по мотивима још необјављеног дела Драгана Бисенића “Храбри стари свет -Америчке елите, Србија и Југославија”.

Репризе: 19., 24., 28. септембра

ДИМИТРИЈЕ МИТРИНОВИЋ Јуриш сутрашњице, хагиографија

Редитељ и сценограф: Филип Гајић
Композитор: Хисаши Михаило Исак Yамасаки Вукелић
Костимограф: Маја Кузмановић
Сценски покрет: Золтан Плетл
Пиано: Јован Стаматовић Карић / Бојана Рачић
Фотографија: Ђурђица Гајић
Асистент режије: Владимир Ференц Петер
Мајстор светла: Кића Михајловић
Мајстор тона: Слободан Лазаревић
ИГРАЈУ:
Јакоб Кафа................................................Золтан Плетл
Стојанка Метла.........................................Ана Костовска
Тодор Геније............................................ Лазар Јованов
Дебела Нађа............................................Јана Милосављевић
Јохан убица дечијег лица.............................Никола Ивачков
Кандински………………………………………………..Јован Стаматовић Карић
Мира Снајпер..............................................Милена Арсић
Рајска Наранџа........................................Наталија Гајић
Паклена Поморанџа..................................Михајло Перишић
Краљ Никола.................................................Слободан Лазаревић
ДИМИТРИЈЕ МИТРИНОВИЋ? КО?! КОО?! СТВАРНООО?!?


Митриновић: за песника – “будан спава као мина, чучи у камину и помно мотри своју домовину”
Митриновић: за ужи круг – “Мита Динамита”
Митриновић: за познаваоце и минхенску полицију – мистериозни шеф војног крила Младе Босне
Митриновић: за Николаја Велимировића – најближи и учитељ, свесловенство и свечовек
Митриновић: “Буктиња пламти, ватра је упаљена. Ја сејем, али не убирам жетву!”
Митриновић: за Василија Кандинског – близак и учитељ, “Плави Јахач” и карма Новог
Митриновић: (не)заборављени песник, завереник, пророк и проповедник, футурист, мистик, творац васељенске утопије, сањар и агитатор, авантурист, тајанствени визионар и опсенар који је “пролазећи кроз експресионистичку космичку екстазу и динамичну футуристичку побуну први код нас ухватио корак са најрадикалнијим тежњма европске уметности и филозофије”.
Митриновић: Дивили су му се и обожавали га – од младобосанаца Иве Андрића и Гаврила Принципа преко Алена Вотса, Оража, Пикаса, Хамсуна, Селвера, Езре Паунда, Грејема, Бернарда Шоа, Џемса Џојса, Гурђијева, Успенског, Џорџа Орвела, Х.Џ.Велса, Хакслија до Тесле и Пупина.

Митриновић: Дан-данас, унапред И уназад трансцендира историју и стварност коју живимо: први је говорио о парламенту нација, о уједињеној Европи и о уједињеном човечанству.
Митриновић: Близак пријатељ најлепших жена, замерио се лично многим краљевима, царевима и Рајхсканцелару Адолфу Хитлеру. Јуриле га безуспешно све тајне службе, нелогично се појављивао и нестајао.
Митриновић: Од његовог погледа и стиска руке људи су добијали вртоглавицу, жене високу температуре, деца проговарала заборављене језике из далеких егзотичних крајева.
Митриновић: Познавалац шаманских техника и персијског суфизма, тврдило се да је био близак пријатељ са Христом и Будом, Мухамедом и Мојсијем?!?
Митриновић: Влада надљудским моћима? Обдарен парапсихолошким својствима? Способношћу вансензорног комуницирања? Кажу сви који су га знали. Куну се и они који га нису знали.
Митриновић: Његов животни пут и данас је обасјан тамом. Његов пут још увек путује до нас кроз Тамни вилајет.
Митриновић: Ко узме кајаће се – ко не узме још више.

Концерт: ВРЕЛО, субота, 27. септембар 2014. у 21:00 Дом омладине/Америка

Vrelo koncert 2014
Организација: World Music асоцијација Србије Цена улазнице: 500 динара.

ВРЕЛО на специфичан начин спаја наизглед неспојиво. Оно што је било давно, као да је баш сада и овде, или као да тек треба да дође. ВРЕЛО је и уметност и култура и забава... Наслањајући се на идентитет и аутентичност наше традиције, народну музичку грађу, ВРЕЛО користи као основни елемент у свом раду али је комбинује са модерним музичко-сценским формама.
Сведеност и огољеност израза кроз само два инструмента (бас и бубањ + матрице) са једне стране, а са друге неколико женских гласова који се крећу између старих, наслеђених архетипских образаца и модерног израза, у музици групе ВРЕЛО спајају се у јединствену целину.

Ове године је петнаест година од окупљања групе. Од тада (1999. год.) до данас прешли су велик пут и направили значајан успех код нас и у Европи. На Би-Би-Сијевом конкурсу за »Следећу велику ствар« (BBC's The Next Big Thing 2007) ВРЕЛО је освојило друго место овог престижног такмичења са песмом »Пошле моме«. Део су екипе Кустуричине панк опере »Дом за вешање« (Time of the Gypsies) која је премијерно изведена и играна у Паризу у »Опери Бастиља« (L'Opéra Bastille) током лета 2007. године. Свирали су на свим значајним фестивалима у Србији (Exit, Гуча, Нисвилле, Зајечарска гитаријада, БЕЛЕФ...). Такође су наступали у већини европских градова на њиховим великим фестивалима и престижним клубовима у Паризу, Берлину, Ослу, Прагу, Грацу, Санкт Петербургу, Будимпешти, Цириху ...

Њихов први албум »Преко реке« изашао је 2008. године за ПГП-РТС и добио одличне критике, између осталих и од најзначајнијег енглеског музичког часописа за world music - Сонглине. Њихове песме појављују се и на неким компилацијским издањима у Енглеској, Француској, Немачкој и у Србији на албуму Srbija Sound Global - All Stars. World Music асоцијација Србије (WMAS Records) објавила је почетком ове године видео снимак (DVD) концерта групе ВРЕЛО. Онлајн издавач је Brown Cow Records из Лондона.

Свој први концерт у Београду ВРЕЛО је одржало баш у Дому омладине Београда 2008. године у оквиру промоције свог првог албума.

У суботу, 27. септембра 2014. године у организацији World Music асоцијације Србије ВРЕЛО ће најзад поново свирати у Дому омладине у сали Американа. Овај концерт ће бити и промоција DVD-а и обележавање петнаест година рада групе. Ово ће такође бити и најава новог албума групе ВРЕЛО који је већ спреман и чека издавача ...

Много разлога за сјајну свирку и дивну атмосферу!

Филмоманија, 18-24 септембар, Cineplexx

Filmomanija
Ревија филмова "Филмоманија" одржаће се у биоскопу Cineplexx Ушће од 18. до 24. септембра.

Посетиоци ће имати прилике да уживају у филмским остварењима која су своје премијере имала на признатим фестивалима у Токију, Њујорку, Лондону, Венецији, Берлину и Кану.

Међу првим потврђеним насловима који ће се приказати на ревији филмова су "Кад се ноћ спусти над Букурешт" , једног од најзначајнијих савремених румунских редитеља, "Ми смо најбоље" угледног шведског редитеља Лукаса Мудyсона, награђен Гранд Приџ наградом на Токио Филм Фестивалу, као и "Том на фарми" канадског редатеља Xавиера Долана, добитника награде ФИПРЕСЦИ на филмском фестивалу у Венецији.

Филмови ће се приказивати у терминима од 16:00, 18:30 и 21:00, а цена карте је 350 динара.

За више информација, посетите www.cineplexx.rs
Програм

Четвртак, 18. септембар

16:00 - Близанци костури
18:30 - Том на фарми
21:00 - Када се ноћ спусти на Букурешт

Петак, 19. септембар

16:00 - Григрис
18:30 - По реду нестајања
21:00 - ГосподинТарнер

Субота, 20. септембар

16:00 - Маконда
18:30 - Облаци Силс Марије
21:00 - Рација 2

Недеља, 21. септембар

16:00 - Ми смо најбољи
18:30 - Црвена армија
21:00 - Том на фарми

Понедељак, 22. септембар

16:00 - Срце лава
18:30 - Пронађена младост
21:00 - Господин Тарнер

Уторак, 23. септембар

16:00 - По реду нестајања
18:30 - Када се ноћ спусти на Букурешт
21:00 - Облаци Силс Марије

Среда, 24. септембар

16:00 - Црвена армија
18:30 - Близанци костури
21:00 - Рација 2
Beogradska četvorka, izložba, kafe prodavnica Leila Records and Books

Beogradska četvorka izložba
U kafe-prodavnici knjiga i ploča “Leila Records and Books" (Kralja Petra 41), u petak 29. novembra u 19:30 biće otvorena izložba “Beogradska četvorka”. Izložba predstavlja četvoro beogradskih slikara, različitih motiva i poetika, a sličnih generacija i izlagačkog iskustva: Jelenu Aranđelović, Tanju Babić, Borka Petrovića i Luku Dedića. Oni će izložiti svoje radove većih i manjih formata, u ulju, grafici, crteže. Ova prednovogodišnja prodajana izložba iskoračuje iz klasičnih galerijskih okvira i ulazi u prostor, za sada kod nas jedinstvenog koncepta, kafea-prodavnice knjiga i ploča, u samom centru grada, na nekoliko metara od pešačke zone i Knez Mihailove ulice. Na taj način, pored izlaganja u prijatnom ambijentu koji spaja više vidova umetnosti, autori kreću i ka nekoj novoj publici, ne čekajući da ona potraži njih. Apstrakcija Babićeve, figuracija Aranđelovićeve, Dedićev nadrealizam i ekspresionizam Borka Petrovića “u društvu” preko 10 000 vinila, od Hendla do Geršvina, Morisija i mnogo dalje… Među knjigama, pločama i gramofonima, dela beogradskih umetnika će se ovom prilikom prodavati po specijalnim, prazničnim cenama. Druženje sa umetnicima održaće se tokom vikenda, 30.11. i 01.12., od 13:00 do 20:00. Izložba traje do nedelje, 15.12., ali će manji formati biti izloženi samo tokom prvog vikenda.

Tropico Band, 5. Novembar, 20:30, Sava centar

Tropico Band Sava Centar
Titulu najpopularnijeg benda u Srbiji momci iz "Tropico band-a" stekli su dugogodišnjom karijerom ispunjenom brojnim hitovima koje će publika imati priliku da čuje na njihovom velikom koncertu "U ljubav verujem" 5. novembra u velikoj sali Centra "Sava". Nakon prošlogodišnjeg muzičkog spektakla koji su svojim obožavaocima priredili u najpoznatijoj srpskoj koncertnoj dvorani, popularni muzičari vraćaju se još jednom da na istom mestu publici prirede nezaboravno druženje. Osim starih hitova poput "Zauvek tvoj", "Pitaš kako mi je", "Misliću na tebe", "Evo ti sve" i brojnih drugih pesama koje su već ušle u antologiju savremene srpske muzike, ovi vrsni muzičari izvešće i pesme sa novog albuma "Tropico band 2013" poput "Paranoja", "Sve moje zore", "Ne zovi me" i "Ciao bella", koja je planetarno postala poznata nakon što ju je slavna srpska teniserka Ana Ivanović označila kao svoju inspiraciju pred pobedu na "US Open-u". Jednako dobro prihvaćeni i od publike i od kritike, popularni kod obožavalaca svih generacija a najviše kod mladog naraštaja kome su i idoli kako zbog muzike tako i zbog propagiranja pravih vrednosti i karijere bez skandala, momci iz "Tropico band-a" održali su nebrojeno koncerata tokom karijere, a ovaj koji pripremaju za Beograđane i sve one koji žele da dođu u Centar "Sava" predstavljaće zasigurno krunu njihove dosadašnje karijere.

VELIKI BALETSKI SPEKTAKL "KRCKO ОRAŠČIĆ" IZ SVETSKE METROPOLE BALETA - SANKT

Krcko oraščić
Beogradska publika je do sada imala priliku da vidi razne verzije svog omiljenog baleta „Krcko Oraščić“, ali nikada u izvođenju virtuoznih solista i ansambla dva čuvena imperatorska teatra iz Sankt Peterburga.

МARIJINSKI TEATAR

je kolevka ruske baletske škole i najreprezentativniji teatar klasičnog baleta u svetu. Osnovan pre dva veka, dobio je ime u čast Marije Aleksandrovne, supruge imperatora Aleksandra II. Marijinski teatar je poklonio svetu velika baletska imena kao što su Ana Pavlova, Vaclav Nižinski, Rudolf Nurejev, Mihail Barišnikov. Blistavu tradiciju legenda svetskog baleta danas nastavljaju zvezde Marijinskog teatra: Uljana Lopatkina, Igor Kolb, Olga Esina, Dijana Višneva, Julija Mahalina i drugi.
Praizvedba baleta "Krcko Oraščić" izvedena je upravo na sceni Marijinskog teatra u Sankt Peterburgu, 18. decembra 1892 godine i ubrzo postaje jedan iz najpopularnijih u istorji baleta. Izvođen je nebrojeno puta u raznim verzijama, ali nosilac tradicije vrhunskog sklada na sceni ostaje Marijinski teatar, čiji spektakl se odlikuje visokom muzičkom kulturom, složenom koreografijom i fascinantnim tehnikama igrača.

MIHAJLOVSKI TEATAR

Drugi Imperatorski teatar u Sankt Peterburgu, nazvan u čast velikog Kneza Mihajla mlađeg sina Pavla I. U 2001. godini teatar je vratio svoje istorijsko ime i slavu jednog od najboljih muzičkih teatara Rusije. Zahvaljujući Marijinskom i Mihajlovskom teatru, Sankt Peterburg je dobio status metropole svetskog baleta.U baletskom spektaklu u Sava Centru učestvuju vodeći solisti Mihajlovskog teatara.

Produkcijska kuća Agencija S.I.L.B. i Projekat «RUSKA KULTURA U SRBIJI» sa ponosom predstavlja po prvi put u Beogradu:

VIRTUOZE MARIJINSKOG I MIHAJLOVSKOG TEATRA

prvaka baleta Igora Kolba i prima balerinu Olgu Esinu u legendarnom baletu „KRCKO ORAŠČIĆ“ (ŠČELKUNČIK).

IGOR KOLB je „muški etalon“ ruskog baleta i jedan od vodećih prvaka lirsko-romantičnog stila u istoriji Marijinskog teatara. Kolb je „rođeni“ igrač, čije su izvanredne fizičke odlike dovedene do savršenstva akademskom školom. Tehnički savršena igra, umetnička intuicija i jarki temperament omogućuju Kolbu da na visokom umetničkom i tehničkom nivou ostvaruje likove svojih heroja, originalno igrajući svaku ulogu. Njegova igra se uzdiže do poezije...

Zahvaljujući izuzetnom umeću, gracioznosti, muževnosti, virtuoznom skoku na granici ljudskih mogućnosti Igor Kolb je nastupao nа najvećim scenama sveta: Pariska opera, La Skala, Rimska opera, Stats opera , Opera Tokio . Ljubiteli baleta širom sveta imali su priliku videti neverovatno laku, strogu, preciznu i slobodnu igru Igora Kolba, koja оčarava svojim savršenstvom.

U oktobru 2009. gODINE uredbom Predsednika R.F. D. A. Medvedeva, Kolb je dobio zvanje “Zaslužni umetnik Ruske Federacije”


Copyright (c) 2014 belgradelive.net All rights reserved.