Belgrade Live Logo  
     


  @goranmatejin
Facebook grupa
Početna strana Beogradski vodič Dešavanja u Beogradu Pozorišta u Beogradu Muzeji Beograda Bioskopi Beograda Noćni klubovi u Beogradu Restorani Beograda Splavovi u Beogradu Smeštaj u Beogradu Rent A Car Kontakt
Ponedeljak          |
Utorak               |
Sreda               |
Četvrtak               |
Petak               |
Subota               |
Nedelja        


Zdravlje


Zaposlenje


Akcije i popusti

Falcon


Kafane beogradaFalconDEŠAVANJA U GRADU

Ван Гог, концерт "Лицем у лице", 11. децембар 2014.

Van Gogh koncert u hali sportova Novi Beograd decembar 2014
Masslaw Event Management Вам с поносом представља београдски концерт групе ВАН ГОГ на турнеји "ЛИЦЕМ У ЛИЦЕ", Хала спортова на Н. Београду - 11. Децембар 2014. године. Кроз 28 година своје богате и успешне каријере у којој су нас сваком новом турнејом обрадовали и изненадили својом креативношћу и енергијом, бенд ВАН ГОГ креће на своју нову турнеју 2014 - 2016. под називом "ЛИЦЕМ У ЛИЦЕ". Присећајући се једног од дражих концерата у каријери са турнеје “Happy New Ear” из 1999. год. који су одсвирали у Хали Спортова, бенд се и овога пута одлучио да београдски концерт и промоцију албума "Неумерен у свему", оџи управо на том истом месту 11. децембра и са 4000 најбржих фанова целу Халу Спортова претвори у фан пит. “Близина и додир, лицем у лице са публиком, то је оно што нас на новој турнеји највише инспирише”, рекао нам је фронтмен састава Ван Гог, Звонимир Ђукић Ђуле. Улазнице за београдски концерт групе Ван Гог на турнеји “ЛИЦЕМ У ЛИЦЕ” по претпродајној цени од 1499 динара можете купити на свим продајним местима Евентима.

B-Tour, 26-28 јул

B-Tour Festival
Да ли сте или још увек живите у Београду? JIAC, који припрема аудио перформанс током фестивала B-Tour, међународног уметничког фестивала вођених тура који се у Београду одржава у септембру, би волео да чује ваше приче.

Овај аудио пројекат, који је осмишљен за употребу на улицама Београда састојаће се од правих животних, личних прича, анегдота и сећања измешаних са звуцима града и пружиће људима прилику да чују и искусе прави Београд на један интерактиван, описан и аутентичан начин.

JIAC би волео да чује приче људи, да подели њихова искуства у Београду, без обзира колико су велика или тривијална! Са њима можете комуницирати на неколико начина:

- можете да им пошаљете неколико звучних и видео снимака својих прича
- причајте са њима путем Skype-a
- пошаљите им емаил

Приликом слања приче обавезно се повежите са стварним локацијама у Београду, без обзира колико је она знана или не... назив улице ће, такође, послужити. Они би желели да чују ваше приче у вези са местима у граду, како би кориснике туре повели ван устаљених градских туристичких стаза!

JIAC се радује вашим причама и нада се да ће сарађивати са вама на пројекту! Пошаљите им емаил на contcjiac@gmil.com и сазнајте више детаља.

Filmstreet, до 29. јуlа

Filmstreet
Три месеца, 40 филмова, 15 локација - Београд ће поново послати велики биоскоп јер filmstreet - бесплатни фестивал филмских класика долази на градске улице. Filmstreet ће се селити са локације на локацију и сви су позвани да се придруже и уживају.
Међутим, уколико не ухватите добра места, обавезно понесите јастуkе или столицу како не бисте седели на земљи.
У случају лошег времена, пројекције се одлажу за други датум.
Недеља, 29. јун, 20:30
Локација: Скадарлија
На западу ништа ново

Уторак, 1. јул 1, 20:30
Локација: Бранков мост, пароброд Жупа
French Connection

Петак, 4. јул, 20:30
Локација: угао Палмотићеве и Милутина Бојића
The Searchers

Недеља, 6. јул, 20:30
Локација: Панчево
Велики Лебовски

Понедељак, 7. јул, 20:30
Локација: Чубурски парк
Бошко Буха

Четвртак, 10. јул, 20:30
Локација: Земун, Лидо
Victory

Петак, 11. јул, 20:30
Локација: Савско пристаниште
The man who fell to Earth - tribjut David Bouvi

Понедељак, 14. јул, 20:30
Локација: Хотел Палас, Ускочка
Le Samourai

Четвртак, 17. јул, 20:30
Локација: Цветни трг
Венчање мог најбољег друга

Субота, 19. јул, 20:30
Локација: УК Пароброд
La Dolce Vita

Понедељак, 21. јул, 20:30
Локација: Црвени крст, окретница
Двострука превара
Среда, 23. јул 23, 20:30
Локација: Скадарлија
Одавде до вечности
Петак, 25. јул, 20:30
Локација: Савско пристаниште, Пароброд Жупа
На доковима Њујорка

Понедељак, 28. јул
Локација: Калемегдански Парк
Марш на Дрину

Београдски карневал бродова, 5. јул, лука Београд

Karneval brodova
Београдски карневал бродова, 11. по реду, одржаће се 5. јула на реци Саве, између Бранковог моста и Ушћа. Београдски карневал бродова промовише београдске реке Дунав и Саву, и догађаје који су у вези са њима и доприноси развоју речног туризма у српској престоници већ више од једне деценије. Поред традиционалне параде бродова, за присутни ће бити припремљен богат забавни програм, чији ће детаљи ускоро бити познати.

Musicology фестивал, 24-27 јул, Калемегдан

Festival Musicology u Beogradu
Musicology је нови музички фестивал у организацији BitefArtCaffe клуба, који ће се одржати од 24-27. јула у Београду, на тениским теренима Калемегдана.
Hedlajneri Musicology фестивала 2014. су Никола Конте, Марио Бионди, Кезиах Џонс и Дирти Лупс.

24. јул Никола Конте

Никола Конте је хедлајнер првог дана фестивала и њему ће припасти част да отвори први Musicology фестивал.
Он ће у четвртак 24. јула наступити са својим бендом! Међутим, ово неће бити једини пут када ће публика Musicology фестивала имати прилику да се сусретне са Контеом. Наиме, Никола ће публици представити и свој ДЈ сет на афтерпартију.
Никола Конте је класично школован музичар, иноватор џеза, продуцент, вођа бенда, ДЈ и гитариста. Конте је познат по увођењу иновативног стила у ејсид џез, који укључује bossa нова теме, мелодије из италијанских филмова шездесетих, слушљиве теме и индијску музику. У последње време, он је много више фокусиран на latin Jazz, на својим албумима “Оther Directions” и “Rituals”.
Недавно је објавио нови албум “Free Souls”, који ће посетиоци фестивала премијерно моћи да чују 24.
Жонглер, када је у питању игра са стиловима, Никола нас је навикао на своју способност да помеша хармонски различите музичке светове и створи сарадњу између великих музичара. Дубина је додатна вредност овог албума, нешто између свести и духовности. Не подилазећи јаловим трендовима, његов албум је резултат хитне потребе да се истражује дубина душе и музички утицаји кроз неизрециву љубав према овом чудесном универзуму званим музика.

25/7 Марио Бионди

Марио Бионди, такође познат као италијански Berry White, биц́е звезда другог фестивалског дана, 25.7.
Овај соул- џез певач, потиче из уметничке породице. Његов прадеда је био угледан сликар, његова бака певачица, а отац популаран композитор, па је било логично да ће и Марио наследити тај уметнички ген.
Биондијеви музички подухвати су му донели прилику да наступа заједно са италијанским великанима попут Калифана, Бонгуста, и Фиорела, као и са америчком легендом Реј Чарлсом.
Имајући у виду његов снажан и јединствен глас, није прошло много времена пре него што су Биондиа почели да охрабрују да почне да гради соло каријеру. Мариов деби албум изашао је 2006. године. Први сингл албума Handful of soul "This is what you are ", истог тренутка се завртео широм Италије и Велике Британије. Годину дана касније Блонди је извео исту песму на Санремо фестивалу, што је допринело томе да овај сингл уђе међу Bilborad's European Top 100 chart. Марио тренутно промовише свој најновији албум "SUN" који је продуцирао заједно са певачем Incognito бенда, Blueu-јем. Албум садржи дует са још једном музичком легендом, Chaka Khan .

26/07 Кезиах Џонс

Хедлајнер трећег дана Musicology фестивала биће харизматични певач, гитариста и кантаутор, Кезиах Јонес. Овај музички револуционар, пореклом из Нигерије, је својом необичном техником свирања и мешањем сировог блуза и оштрог фанка, створио жанр који сам назива "bluefunk".
“ Гитару свирам као удараљке. То је блуз. То је фанк. Ритмично. Афро. “ каже Кезаја.
Кезиах Јонес ће другу годину за редом настпити у Београду, након што је прошле године распродао концерт за неколико дана и одушевио публику у клубу Summer Stage BitefArtCafe. Како много Кезајиних фанова није успело да прошле године дође до своје карте, овог лета Musicology фестивал пружа шансу да чујете Кезајине старе хитове, али и песме са новог албума “Captain Rugged”.
Уколико још увек нисте испланирали одмор, добро је, сад сазнате када морате бити у Београду. Ако јесте, померите га, јер је ово свирка која се не пропушта.

27/07 Дирти Лупс

С времена на врема појави се бенд који пркоси дефиницији, бенд тако јединствен у свом приступу музици да окреће жанр наглавачке и оставља вас са питањем “ Шта је то било?” Управо то је урадила шведска најбоље чувана тајна, Дирти Лупс.
Наступ Дирти Лупс на Musicology фестивалу 27. Јула, биће њихов први наступ у Србији, а уједно и у овом делу Европе.
Бенд је готово преко ноћи постао хит на фејсбуку и јутјубу, обрађујући хитове великих поп звезда попут Аделе, ... Ове године, Дирти Лупс је издао и свој први ауторски албум под називом “ Loopified” и доказао да њихова оригиналност досеже много даље од иновативног обрађивања туђих песама, те да је њихов ауторски материјал још спектакуларнији од већ популарних кавера. Доказ томе је да је први сингл са албума “Hit me” ушао у Топ 10 у Јапану.

Belgrade Design Week 2014 – SENSE², 6-11 октобар

Design Week Belgrade 2014
Овогодишњи Белграде Десигн Wеек одржава се већ девету годину заредом без паузе. Са чувеном међународном конференцијом БДW 2014 овогодишње издање БДW-а пратићемо у октобру месецу, у четвртак, петак и суботу 9,10. и 11. октобра. Уз међународну конференцију, BDW припрема и пратећи програм изложби BDW ДИЗАЈНПАРК, професионални програм BDW DIZAJNLABS, и градски програм BDW PREMIERS. Тема овогодишње конференције је SENSE SQUARED, и на њој ће на непоновљив начин БДW-а бити као и увек представљена абецеда светске и домаће креативности из категорија архитектуре, адвертајзинга, брендинга, бизниса, комуникација, диџитала, дизајна, филма, моде, издаваштва и предузетништва.На BDWу 2014 се такође очекује и светска премијера важног новог пројекта 100% SERBIA, који ће на јединствен начин представити мултимедијалну изложбу српске креативне мисли, и који после Београда путује на десетак најважнијих светских дестинација. Као и прошлих година, и BDW 2014 ће публици представити преко 100 јединствених "worksa" из преко 20 земаља света, као и највредније представнике српске креативне индустрије, у присуству више од 150 акредитованих медија из целог света, који ће Београд и Србију и ове године пласирати на мапу креативних лидера уз појмове као што су иновације, креативност, предузетништво, прогрес, уз сад већ традиционалан слоган BDW-а "СТВОРИ НОВУ ВРЕДНОСТ". Више информација о конференцији можете да пронађете на www.belgradedesignweek.com

Coffee Fest, 26-27 септембар

Coffee Fest 2014
Под насловом "Отвори своја чула", фестивал ће окупити све којима је кафа на првом месту: од произвођача и дистрибутера кафе и пратеће опреме па све до финалних уживалаца кафе. Цео свет кафе под једним кровом. Кроз Фестивал ћете упознати занимљиву причу о путевима кафе, начинима прерада кафе и процесима који воде од малог зрна до шољице кафе на столу. Са својим богатим садржајем и дегустацијом, Фестивал ће пробудити жељу за кафом, представити различите врсте кафе и омогућити узбудљиво дружење, какво само кафа може да обезбеди. Поред штандова излагача и осталог пратећег садржаја, на фестивалској бини ће бити центар забаве и едукације, од презентација нових производа до такмичења водећих бариста и од наступа бендова до представа комичара и других забављача. Фестивал се одржава на отвореном, у улици Ушће на Новом у Београду од 10:00 од 20:00. Сазнајте више о фестивалу на www.coffeefest.rs.

Фестивал стрипа, 25-28 Септембар, СКЦ

Festival stripa 2014. u SKC-u
КОНКУРС 12. МЕЂУНАРОДНОГ САЛОНА СТРИПА 2014.

РОК ЗА СЛАЊЕ РАДОВА: ДО 15. АВГУСТА 2014.

Адреса за слање радова:
СКЦ, Срећна Галерија
МЕЂУНАРОДНИ САЛОН СТРИПА
Краља Милана 48
11 000 Београд, Србија

Пропозиције за учеснике:
• Право учешћа имају аутори свих узраста.
• Кандидат, шаље рад на конкурс поштом (рад ће бити прихваћен и у случају да га кандидат лично донесе)
• Аутор цртежа, као кандидат, може поднети само један рад у доброј копији (или оригиналу), обима од 1 до 4 табле, А3 или А4 формата.
• Рад може бити дело више аутора (цртач, сценариста, колориста), с тим да цртач не може поднети на конкурс више од једног рада.
• Тема, жанр и ауторски приступ конкурсом нису задати.
• Не искључује се могућност прихватања рада са стрип тематиком у другим медијима (рељеф, скулптура, инсталација, објекат...)
• Текст у стрипу може бити на српском или енглеском језику као и на језицима са бившег српскохрватског односно хрватскосрпског говорног подручја.
• Уз рад је обавезно послати (на рачунару или читко, штампаним словима, попуњену) ПРИЈАВУ НА КОНКУРС ЗА 12. МЕЂУНАРОДНИ САЛОН СТРИПА која се може преузети ОВДЕ или добити у СКЦ-у при предавању радова.
• Сваку таблу рада на полеђини означити редним бројем (пример: 1/4, 2/4, 3/4, 4/4)

Напомена: Без ових података рад се неће узимати у разматрање
• Жири ће пристигле радове селектовати за велику изложбу и званичне награде Салона.

Награде:
• ГРАНД ПРИX САЛОНА (укључује новчани износ од 1000 еура)
• Награда за најбоље остварење у домену класичног стрип језика
• Награда за најбоље остварење у домену алтернативног стрип језика
• Награда за најбољи сценарио (идеју)
• Награда за најбољи цртеж
• Специјална награда жирија за иновацију Такмичари до 15 година старости:
• МЛАДИ ЛАВ (најбољи рад у категорији)
• Специјална награда жирија за најбољу идеју
• Специјална награда жирија за зрео и маштовит израз
• Специјална награда жирија за најмлађег аутора Награде пријатеља и спонзора Салона

Додатне информације: www.skc.rs
www.facebook.com/comicfest
е-маил: srecnagalerija@skc.rs
тел: 011/ 360 20 44

Mikser Design Market, 13. јул, Миксер хаус

Mikser Design Market - Spremni za more
У Миксер Хоусу ће се 13. јула од 12:00 до 19:00 одржати продајна изложба објеката за кућу Миксер Десигн Маркет која ће овог пута бити посвећена летњим одморима и мору.

Љубитељи дизајна ће моћи да погледају и купе уникатни дизајнирани намештај, осветљење, објекте који се могу користити за уређење ентеријера и производе од рециклираног материјала. Миксер Десигн Маркет је идеално место за презентацију радова младих и неафирмисаних дизајнера и произвођача, као и прилика за скретањем пажње тиму Балкан Десигн Схопа, који је увек у потрази за занимљивим радовима и дизајнерима чије би радове представио у Миксер Хоусу.

Кезиах Џонс, 26. јул, Битеф арт кафе

Keziah Jones u Beogradu
Хедлајнер трећег дана, 26. јула, Musicology Фестивала биће харизматични певач, гитариста и кантаутор Кезиах Џонс. Овај музички револуционар, пореклом из Нигерије, је својом необичном техником свирања и мешањем сировог блуза и оштрог фанка створио жанр који сам назива "bluefunk". “Гитару свирам као удараљке. То је блуз. То је фанк. Ритмично. Афро. “ каже Кезаја. Кезиах Џонс ће другу годину за редом наступити у Београду, након што је прошле године распродао концерт за неколико дана и одушевио публику у клубу Summer Stage BitefArtCafe. Како много Кезајиних фанова није успело да прошле године дође до своје карте, овог лета Musicology фестивал пружа шансу да чујете Кезајине старе хитове, али и песме са новог албума "Captain Rugged". Ова свирка се не пропушта! Musicology фестивал се одржава од 24 - 27. јула на тениским теренима Калемегдана. Осим Мариа Биондија, на фестивалу ће наступити Никола Конте, Марио Бионди и Кезиах Џонс. Карте за фестивал се могу наћи на свим продајним местима Евентима и на www.eventim.rs, а цене карата су 1200 динара за један дан и 1700 за VIP део, док је цена комплета карата 3999 динара и 5699 за VIP.

30. Београдски џез фестивал, 24-27. октобар, Дом омладине

Jazz festival
Програм 30. Београдског џез фестивала, који ће се одржати од 24. до 27. октобра, представиће нам, као и сваке године, најзначајније уметнике домаћег и светског џеза. Прва имена учесника 30. БЏФ биће објављена током месеца маја. У овој години славимо редак јубилеј – 30. издање Београдског џез фестивала, под слоганом "Све звезде џеза". Основан 1971, пре 43 године, фестивал је својевремено одиграо значајну улогу у отварању Београда и Југославије свету, доводећи велики број најзначајнијих џез уметника оног доба. Поновно позициониран као један од најзначајнијих европских фестивала, БЏФ је током претходних десет година свог новог живота, са успехом допринео новом отварању Београда и Србије ка музичким правцима 21. века, настављајући давно започету мисију. Једнако водимо рачуна о савременим уметничким тенденцијама, вредновању традиције, као и дугорочној промоцији домаће џез сцене. Не заборавите, крајем октобра – СВЕ ЗВЕЗДЕ ЏЕЗА су на Београдском џез фестивалу!

Il Divo, 24. Septembar 2014, Kombank arena

Il Divo u Beogradu
Najpoznatiji svetski klasični crossover kvartet Il Divo će po treći put nastupiti u Beogradu, u Kombank areni 24. septembra 2014. godine. Koncert je deo njihove velike turneje "Il Divo: A Musical Affair - najpopularnije pesme sa Brodveja uživo", koja je usledila neposredno po izdavanju poslednjeg albuma "A Musical Affair". Il Divo je postao planetarno popularan zbog svog jedinstvenog muzičkog miksa i operskih aranžmana, koji su opčinili milione širom sveta. Još uvek se sećamo odličnog koncerta u Beogradu koji je održan u septembru 2010. Tokom nove turneje, Il Divo će promovisati poslednji album "A Musical Affair", prvu kompilaciju pesama iz čuvenih brodvejskih mjuzikala kao što su Phantom of the Opera, Carousel i West Side Story. Album uključuje i duete sa zvezdama poput Barbare Strejsend, Kristin Čenovet, Nikol Šerzinger, Heder Hedli. Karte su u prodaji od 27. novembra, i mogu naći po cenama od 3500, 3900, 4500, 5500, 5900, 7900 i 9900 dinara na svim prodajnim mestima Eventima, kao i na blagajnama Kombank Arene, Bilet centra Beograda, Doma omladine, “Ušće” Shopping centra i putem sajtova www.kombankarena.com i www.eventim.rs.

Марио Бионди, 25. Јул , Битеф Арт кафе

mM Марио Бионди, познат и као италијански Berry White, као звезда другог дана Фестивала Musicology, наступиће у петак 25. јула. Овај соул-џез певач, потиче из уметничке породице. Његов прадеда је био угледан сликар, његова бака певачица, а отац популаран композитор, па је било логично да ће и Марио наследити тај уметнички ген. Биондијеви музички подухвати су му донели прилику да наступа заједно са италијанским великанима попут Калифана, Бонгуста, и Фиорела, као и са америчком легендом Реј Чарлсом. Имајуц́и у виду његов снажан и јединствен глас, није прошло много времена пре него што су Биондија почели да охрабрују да почне да гради соло каријеру. Мариов деби албум "Handful of Soul" изашао је 2006. године, а први сингл "This is what you are", истог тренутка се завртео широм Италије и Велике Британије. Марио тренутно промовише свој најновији албум "Sun". Албум садржи дует са још једном музичком легендом, Chaka Khanom.

Доктор Албан у комбанк Арени, 11. октобар

Dr Alban u Beogradu u Kombank areni
ДР. АЛБАН У БЕОГРАДУ !

Музичка сензација деведесетих, Др. Албан долази у Београд као увртира музичког спектакла

Шведски музичар и продуцент деведетих година је харао на светским топ листама са својим плесним, хип хоп и реге хитовима. Најпознатији сингл “ Its my life “ је широм света продат у тиражу од преко 16 милиона примерака .

Несуђени стоматолог, да би се издржавао током студирања почео је да пушта музику по клубовима, тако да је већ 1990. са краљицом репа Лејлом Кеј издао први сингл „ Hello Africa „ . Ускоро је издао цео истоимени албум који се продао у милионима и освојио многобројне награде. Следе албуми „ Оне Лове „ на ком се налази његов највећи хит „ it's my life „ као и велики хит „ Sing hallelujah „, затим „ Look who’s talking „ , „ Born in Africa „ .... Др. Албан ће 2.септембра наступити, за сад на тајној локацији у Београду, и најавити један од највећих догађаја ове године , концерт „ Best of 90’s “ који је заказан за 11.октобар у Комбанк арени. Ово је јединствена прилика да чујемо легендарне хитове уживо и вратимо се у период денс музике, дречавих боја и специфичног стила деведесетих. Очекујемо супер забаву уз: Snap, technotronic, 2 Unlimited, ... “ Драго ми је што ћу се поново дружити са београдском публиком и најавити јединствен скуп великих звезда из деведесетих. Обећавам вам добре вибрације, а надам се да ћете плесати и певати и са мојим колегама 11.октобра у Комбанк арени. Познајам све те људе годинама , као и њихову музику и сигуран сам да ће то бити журка за памћење светских размера. “ изјавио је Др. Албан.

Светлост у мраку Првог светског рата, изложба до 10. септембра 2014.

Svetlost u mraku
Народни музеј у Београду представља изложбу "Светлост у мраку Првог светског рата - Врхунска остварења протагониста импресионизма у Србији" у суботу, 10. маја у 13:00.
Ова изложбу се реализује у част 170 година од оснивања Народног музеја, али и као упозоравајуће подсећање на 100 година од почетка Првог светског рата. Кроз антологијски избор уметничког стваралаштва из прве две деценије 20. века наша публика има прилику да упозна највише домете српског импресионизма, незаобилазне у прегледима уметности у нашим и светским галеријама и музејима. Изложене слике се налазе у збиркама Народног музеја, Музеја савремене уметности, Музеја града Београда, Спомен-збирци Павла Бељанског, Уметничкој галерији Надежда Петровић, као и у приватним колекцијама. Посетиоци Народног музеја имају прилику да виде ремек-дела Надежде Петровић, Малише Глишића, Милана Миловановића и Косте Миличевића, најдоследнијих српских импресиониста и заступника модерне, који су стварали почетком прошлог века и који су делили судбину народа и отаџбине у прилици смо да видимо и осетимо на које начине уметник сагледава тренутак у којем ствара, како уметност окрепљује или пркоси.

Beer Fest, 14-17 август, Ушће

Beer fest beograd 2014 Sreda, 13. avgust 2014.

1. BlekBox SRB 18:15 - 19:00
2. Love Hunters SRB 19:15 - 20:15
3. Parni Valjak HR 20:30 - 22:00
4. CeeLo Green USA 22:30 - 23:45
5. Felix Da Housecat USA 23:50 - 02:00

Četvrtak, 14. avgust 2014.

1. Strah od Džeki Čena SRB 18:00 - 18:30
2. ABBA Real Tribute Band SRB 18:30 - 19:45
3. Garavi Sokak SRB 20:00 - 20:45
4. Bajaga & Instruktori SRB 21:00 - 22:30
5. Sharks,Snakes & Planes SRB 22:45 - 23:15
6. Bad Copy SRB 23:30 - 00:45
7. BEYONCE tribute band SRB 01:00 - 02:00

Petak, 15. avgust 2014.

1. RockFelers SRB 18:30 - 19:00
2. RHCP Real tribute SRB 19:00 - 20:00
3. Sanja Ilić i Balkanika SRB 20:15 - 21:15
4. Plavi Orkestar BiH 21:30 - 23:00
5. Atheist Rap SRB 23:15 - 00:30
6. Goblini SRB 00:45 - 01:45
7. Darren Emerson UK 02:00 - 04:00

Subota, 16. avgust 2014.

1. GodDamn SRB 18:15 - 18:45
2. Faith No More tribute band SRB 19:00 - 19:45
3. Kanda, Kodža i Nebojša SRB 20:00 - 20:45
4. Hladno Pivo HR 21:00 - 22:30
5. Prljavi inspektor Blaža i Kljunovi SRB 22:45 - 23:45
6. Edo Maajka BiH 00:00 - 01:15
7. Orthodox Celts SRB 01:30 - 02:45
8. Dejan Petrović Big Band SRB 03:00 - 04:00

Nedelja, 17. avgust 2014.

1. Night Train Blues Band SRB 18:00 - 18:20
2. Niagara SRB 18:25 - 18:50
3. Di Luna Blues Band SRB 19:00 - 19:45
4. Bilja Krstić & Bistrik Orchestra SRB 20:00 - 20:45
5. Van Gogh SRB 21:00 - 22:15

Dodela nagrada
22:15 - 22:45

6. YU Grupa SRB 23:00 - 00:00
7. Darkwood Dub SRB 00:15 - 01:15
8. S.A.R.S. SRB 01:30 - 02:15

Креативност у Србији, изложба, до 23.августа

Kreatvivnost u Srbiji
Током јула и августа КЦ Град припрема продајну изложбу успешних примера домаћег предузетништва, иновативних идеја и квалитетних производа "Креативност у Србији", које желе да представимо у оквиру пратећег програма конференције "Програм Креативна Европа 2014-2020: Србија и перспективе европске сарадње" у Музеју историје Југославије, али и у Великој галерији КЦ Града у виду велике летње продајне изложбе. Свечано отварање изложбе је заказано за 30. јун у 20:00.

Ослањајући се на искуство стечено протеклих година у организацији великог броја пројеката који су представљали новине на домаћој креативној сцени, КЦ Град припрема изложбу у чијем фокусу ће бити светли примери домаћег дизајна, иновативности и предузетништва.

Представиће се модни дизајнери чији су ентузијазам и посвећеност креирању резултирали врло успешним пословним потезима; креативне предузетнике који чувају старе занате; уметнике и дизајнере који користе различите технике и материјале у изради савременог накита: дизајнере намештаја или предмета за кућну употребу... Све светле примере домаће креативности који у свакој ситуацији налазе инспирацију, снагу и оптимизам и због чега их сматрамо изузетним. Улаз на изложбе је слободан. Више о самој изложби прочитајте на www.gardbeograd.eu

Распоред изложби

Музеј историје Југославије - 30. јун - 2. јул Културни центар Град - 10. јул - 23 август

Afro-Cuban All Stars, otkazano do daljneg

Afro Cuban All stars beograd
Један од најуспешнијих кубанских бендова на свету, Afro-Cuban All Stars наступиће 17. маја у Сава центру. Afro-Cuban All Stars је јединствен музички састав који промовише кубанску музику која се протеже кроз све генерације и све музичке стилове. Под "палицом" Juan De Marcos Gonzalesa, Afro-Cuban All Stars један је од најзаслуженијих оркестра за ширење популарности афро-кубанске музике по свету. Њихов албум из 1997. године "А Toda Cuba Le Gusta" први је снимљен током легендарне Buena Vista Social Club сесије. Бенд са музичарима свих генерација негује читав спектар латино ритмова међу којима су мамбо, цха цха, румба, сон монтуно, тимба, гуајира, данзон, абакуа и болеро. Током година многи музичари из бенда постали су међународне звезде међу којима су брилијантни извођачи као што су Рубен Гонзалес, Ибрахим Феррер, Гуиллермо Рубалцава, Амадито Валдес анд Мануел "Тхе Гуајиро" Мирабал. Током више од две деценије успешне каријере, Afro-Cuban All Stars може се похвалити са више граму номинација, неколико документарних и играних филмова који су снимани о њима и у којима су и сами учествовали, чиме дефинитивно носе титулу најпознатијег и најуспешнијег кубанског оркестра уз Лос Ван Ван и Иракере. Улазнице по ценама од 1900, 2200 и 2500 динара могу се набавити на свим продајним местима ЦС Евентима, на благајнама Сава центра, Комбанк Арене, Билет центра Београда, Дома омладине, Ушће шопинг центра и путем сајта www.eventim.rs.

Белеф 2014 - Сентиментално путовање, од 15. јула до 15. августа

Belef letnji
Београдски летњи фестивал - БЕЛЕФ одржаће се овог лета од 15. јула до 15. августа на више градских локација.

Разноврсни програми под слоганом "Сентиментално путовање" обогатиће отворене градске просторе на Тргу републике, испред Института Сервантес, на Цветном тргу, у Културном центру - Кућа краља Петра Првог на Сењаку, у Барутани и на платоу код Победника на Калемегдану.

Након свечаног отварања 15. јула на Тргу републике, када ће наступити италијански тенор Тино Фаваца, сопран Снежана Савичић-Секулић и Уметнички ансамбл Министарства одбране "Станислав Бинички", посетиоце очекују позоришне представе, комедије, кабаретски програми, концерти уметничке музике, вечери џеза.

Простор Барутане на Калемегдану одређен је за позоришне представе које ће одржати Атеље 212 и Београдско драмско позориште, као и кабаретске вечери са прослављеном глумицом Љиљаном Стјепановић. Џез концерте одржаће Бисера Велетанлић и Васил Хаџиманов бенд, ансамбли Јована Маљоковића, Владе Маричића... Публика ће имати задовољство да чује Биљу Крстић и ансамбл Бистрик, Краљевске гудаче Светог Ђорђа, Луз Азул босанова бенд, соло наступ Јована Колунџије, Ватромет старе музике - ансамбла Ренесанс, као и студенте Факултета музичке уметности који ће одржати музички маратон. ЛП дуо Соња Лончар и Андрија Павловић извешће програм са називом "У четири руке", а наступиће и ансамбли Бели анђео и Флауто долче уз солисткињу Катарину Божић, као и флаутиста Љубиша Јовановић и чембалисткиња Бојана Димковић на концерту "Барокна панорама".

Програм који ће затворити Београдски летњи фестивал протећи ће у знаку музике али и плеса, и то под називом "Сентиментално путовање" на које ће посетиоце повести један од најславнијих певача са простора бивше Југославије, Лео Мартин и Београдски плесни оркестар.

На све поменуте програме Београдског летњег фестивала улаз је слободан.

Програм

Уторак, 15.7.
20:00 - Трг републике, Свечано отварање
"О, соле мио", програм италијанских канцона
Тино Фавазза, тенор (Италија), Снежана Савичић-Секулић, сопран
Уметнички ансамбл Министарства одбране "Станислав Бинички"

Четвртак, 17.7.
20:00 - Културни центар Кућа краља Петра И, Сењак
"Летња серенада" - Краљевски гудачи светог Ђорђа, диригент Весна Шоуц-Тричковић
Солисти: Снежана Савичић-Секулић, сопран, Тања Обреновић, мецосопран, Љубомир Поповић, тенор, Павле Жарков, баритон

Петак, 18.7.
21:00 - Кнез Михајлова улица, Институт Сервантес
Џез концерт Бисере Велетанлић и Васил Хаџиманов бенда

Субота, 19.7.
21:00 - Кнез Михајлова улица, Институт Сервантес
Биља Крстић и ансамбл Бистрик

Недеља, 20.7.
21:00 - Барутана, Калемегдан
Позоришна представа "Лепотица Линејна"
Народно позориште, Крушевац и Арт тема, Београд

Среда, 23.7.
19:00 - Калемегдан, плато код Победника
Концерт Војног оркестра грчке Армије и Уметничког ансамбла Министарства одбране "Станислав Бинички"

Четвртак, 24.7.
20:00 - Културни центар Кућа краља Петра И, Сењак "Тонски монолози" - Јован Колунџија, виолина

Недеља, 27.7.
21:00 - Барутана – Калемегдан
Позоришна представа „Чаробњак“
Народно позориште, Сомбор

Уторак, 29.7.
20:00 - Културни центар Кућа краља Петра И, Сењак
Музички маратон студената Факултета музичке уметности

Среда, 30.7.
21:00 - Барутана, Калемегдан
"То су били дани" - Кабаре Небојше Дугалића и Бориса Пинговића
Специјални гост: Светлана Бојковић

Четвртак, 31.7.
20:00 - Културни центар Кућа краља Петра И, Сењак
Духовне песме, старе игре и арије, ансамбл "Бели анђео" и "Флауто долче"
Солиста: Катарина Божић, сопран

Петак, 1.8.
21:00 - Цветни трг
Џез концерт ансамбла Јована Маљоковића

Субота, 2.8.
20:00 - Културни центар Кућа краља Петра И, Сењак
Ватромет старе музике, концерт ансамбла "Ренесанс"

Недеља, 3.8.
21:00 - Барутана, Калемегдан
Цигански кабаре Љиљане Стјепановић

Уторак, 5.8.
21:00 - Цветни трг
Барцелона Гипсy Клезмер Орцхестра (Шпанија)

Среда, 6.8.
20:00 - Културни центар Кућа краља Петра И, Сењак
Представа студената Факултета драмских уметности

Четвртак, 7.8.
20:00 - Културни центар Кућа краља Петра И, Сењак
Концерт "Барокна панорама"
Љубиша Јовановић, флаута и Бојана Димковић, чембало

Петак, 8.8.
21:00 - Цветни трг
Џез концерт ансамбла Владе Маричића

Недеља, 10.8.
21:00 - Барутана, Калем

Лето на Гардошу, 11. јул - 7. септембар


	Leto na gardosu 2014 Традиционална манифестација "Лето на Гардошу" одржаће се од 11. јула до 7. септембра у окружењу заштитног знака Земуна, Куле на Гардошу.
Током овогодишње двомесечне летње феште, посетиоци Земуна и Гардоша ће моћи да присуствују бројним представама за децу и одрасле, концертима, станд-уп наступима и кабареима, а по први пут и бископске пројекције. Део програма, посвећен деци доноси различите креативне радионице. Сви догађаји се одржавају петком, суботом и недељом, осим радионица које су на програму понедељком.
Петком и суботом карта за улазак на фестивал кошта 200 динара, а и иста цена важи и за биоскопске пројекције, док је улаз на радионице слободан за децу, а пратиоци плаћају карту 100 динара.

Програм Лета на Гардошу 2014.

•Петак 11. Јули ОТВАРАЊЕ - Позоришна представа „Пази с'киме спаваш“ претпремијера представе
(главна улога : Мирка Васиљевић) почетак 21 час
•Субота 12. Јули - Филм: Затвореници: (главна улога: Хју Џекмен) почетак 21 час
•Недеља 13. Јули - Дечија представа: „Шума Чуда“ почетак 19:00 часова
- Филм: „ЏО“ (главна улога: Николас Кејџ) почетак 21 час
•Понедељак 14. Јули – СЛИКАРСКА РАДИОНИЦА ЗА ДЕЦУ почетак 18:00 часова
РАДИОНИЦУ ВОДИ: СТЕФАН СИМИЋ ЛИКОВНИ УМЕТНИК
•Петак 18. Јули – Филм: Најбоља понуда (главна улога : Џефри Раш) почетак 21 час
•Субота 19. Јули - Вече Стенд-ап комедије почетак 21 час
•Недеља 20. Јули - Дечија представа: „Вукашин и црвенкапа“ почетак 19:00 часова
- Филм: „Лепотица и звер“ (главна улога: Винсан Касел) почетак 21 час
•Понедељак 21. Јули – СЛИКАРСКА РАДИОНИЦА 2 ЗА ДЕЦУ почетак 18:00 часова
РАДИОНИЦУ ВОДИ: СТЕФАН СИМИЋ ЛИКОВНИ УМЕТНИК
•Петак 25. Јули - Филм: „Шта смо Богу згрешили“ (главна улога : Кристијан Клавије) почетак 21 час
•Субота 26. Јули - Позоришна представа „Гледање“: (главна улога: Вања Милачић) почетак 21 час
•Недеља 27. Јули - Дечија представа: „Боће Злоће“ почетак 19:00 часова
- Филм: „Само љубавници опстају“ (главна улога:Том Хидлстон,режија Џим Џармуш) почетак 21 час
• Понедељак 28. Јули –ЕКОЛОШКА РАДИОНИЦА ЗА ДЕЦУ почетак 18:00 часова
РАДИОНИЦУ ВОДИ: СОЊА КОСАНОВИЋ ЕКОЛОГ

• Петак 1. Август – Филм: Икс мен -дани будуће прошлости (главна улога : Хју Џекмен) почетак 21 час
• Субота 2. Август – Концерт групе „Ничим изазван“ почетак 21 час
• Недеља 3. Август - Дечија представа: „Петар Пан“ почетак 19:00 часова
- Филм: „Затворени случајеви“ (главна улога: Николај Лие Каас) почетак 21 час
• Понедељак 4.август – ГЛУМАЧКА РАДИОНИЦА ЗА ДЕЦУ почетак 18:00 часова
РАДИОНИЦЕ ВОДЕ: МИРА ТЕОДОРОВИЋ И ДРАГАНА КОЛУНЏИЈА ДРАМСКЕ УМЕТНИЦЕ

• Петак 8. Август – Филм: Крадљивица књига (главна улога : Џефри Раш) почетак 21 час
• Субота 9. Август – Позоришна представа „Пукла брука“: (главна улога: Тијана Дапчевић) почетак 21 час
• Недеља 10. Август - Дечија представа: „Језик за зубе“ почетак 19:00 часова
- Филм: „Џими Пи“ (главна улога: Бенисио дел Торо) почетак 21 час
• Понедељак 11.август –ГЛУМАЧКА РАДИОНИЦА 2 ЗА ДЕЦУ почетак 18:00 часова
РАДИОНИЦЕ ВОДЕ: МИРА ТЕОДОРОВИЋ И ДРАГАНА КОЛУНЏИЈА ДРАМСКЕ УМЕТНИЦЕ
• Петак 15. Август – Филм: Планета мајмуна - РЕВОЛУЦИЈА (главна улога : Гери Олдман) почетак 21 час
• Субота 16. Август – Концерт „СЕРБИАН ЏЕЗ БРЕ!“ почетак 21 час
• Недеља 17. Август - Дечија представа: „Закон шуме“ почетак 19:00 часова
-Филм: „План бекства“ (главна улога : Силвестер Сталоне) почетак 21 час
• Понедељак 18. Август – РАДИОНИЦА ЗА ДЕЦУ - „Шта је то Оријентиринг?“ почетак 18:00 часова
РАДИОНИЦУ ВОДИ: Ангелина Матуновић Ћуковић ( Планинарско-скијашки клуб "Копаоник" )
• Петак 22. Август – Филм: ПРЕМИЈЕРА НА ГАРДОШУ почетак 21 час
• Субота 23. Август – Позоришна представа „Цимет и ванила“ (главна улога: Милена Васић) почетак 21 час
• Недеља 24. Август - Дечија представа: „Четири чаробне речи“ почетак 19:00 часова
- Филм: „Последња битка“ (главна улога: Пал Свере Хаген) почетак 21 час
• Понедељак 25. Август – ВАЈАРСКА РАДИОНИЦА ЗА ДЕЦУ почетак 18:00 часова
РАДИОНИЦУ ВОДИ: СТЕФАН СИМИЋ ЛИКОВНИ УМЕТНИК
• Петак 29. Август – Филм : „ Гранд Будапест Хотел “ (главна улога: Ралф Фајнс) почетак 21 час
• Субота 30. Август - Концерт „Чутура и пријатељи“ почетак 21 час
• Недеља 31.август - Дечија представа: „Магарећи принц“ почетак 19:00 часова
-Филм: „Невидљива жена“ (главна улога: Ралф Фајнс) почетак 21 час

• Понедељак 1.септембар –РАДИОНИЦА борилачких вештина ЗА ДЕЦУ: ( домаћин – клуб Буђин-Земун) почетак 18:00 часо

Београдско лето на Олимпу, до 15. септембра

Leto na Olimpu У Спортском центру Олимп на Звездари од 7. јуна па до половине септембра одржаће се традиционална манифестација "Београдско лето културе на Олимпу". У амфитеатру СЦ Олимп одржаће се низ занимљивих програма, од представа, салса вечери и изложби до трибина, промоција књига, креативних радионица, филмских пројекција и концерата. Део програма биће хуманитарног карактера, а сва прикупљена средства намењена су угроженима од недавних поплава. Улазнице за све догађаје могу да се купе на рецепцији СЦ Олимп, а могу се и резервисати на marketing@scolimp.rs (послати назив програма и број улазница). Исти маил важи и за потенцијалне учеснике програма. Детаљан програм Београдског лета културе на Олимпу можете да пронађете на www.scolimp.rs и SC OLIMP FB.

Влатко Стефановски, 10. октобар 2014 20:00, Сава центар

Vlatko Stefanovski
Влатко Стефановски, чувени македонски гитариска, прославиће четири деценије на сцени и уједно промовисати нови албум "Seir" великим концертом у Сава Центру 10. октобра у 20:00! Као један од најпопуларнијих гитариста у бившој Југославији и фронтмен легендарног бенда Леб и сол, Стефановски је једна од најзначајнијих фигура наше скорије музичке историје. Са бендом Леб и сол издао је 14 албума и обишао свет, а од половине 90-тих створио је и веома успешну самосталну каријеру. У последњих неколико година свирао је и снимао песме широм света, сарађујући са најбољим уметницима попут Томија Емануела и Сточела Росенберга са којима је оформио гитарски трио Кингс оф Стрингс и одржао неколико успешних концерата у региону, као и са хрватским певачем Гибоннијем или бројним музичарима као што су Јан Аккерман, Тхеодосии Спассов Стефан Миленковиц, Кудси Ергунер, Бојан З, Ману Каче, Тони Левин, Стефан Миленковић и многи други. Његов богати портфолио укључује и компоновање музике за филм, позориште и балет.

Deep Purple, 18. Februar, Kombank arena

Deep Purple
Najveći hard rok bend svih vremena Deep Purple nastupiće 18. februara 2014, prvi put u Kombank areni. Cene ulaznica i početak prodaje biće saopšteni u četvrtak. Beograd su prvi put posetili još davne 1975. godine, a posle dva velika koncerta na Beogradskom sajmu 2003. i 2006, ovog puta dolaze sa velikom svetskom turnejom naslovljenom po ovogodišnjem albumu „Now What?!“ koji fanovi i kritika smatraju jednim od najboljih u karijeri benda koji predvodi legendarni Jan Gilan (Ian Gillan). Koncert u Srbiji, biće ujedno jedini na teritoriji bivše Jugoslavije i šire, pa se očekuju fanovi iz celog regiona. Deep Purple dolaze u standardnoj, u proteklih par decenija, ustaljenoj postavi koju pored legendarnog pevača Jana Gilana, čine još bubnjar Jan Pejs (Ian Paice), basista Rodžer Glover (Roger Glover), gitarista Stiv Mors (Steve Morse) i klavijaturista Don Ejri (Don Airey) koji od 2002. godine menja nedavno preminulog Džona Lorda (Jon Lord). Na devetnaestom studijskom albumu „Now What?!“, objavljenom u aprilu ove godine, nalaze se ujedno i dve pesme posvećene Lordu, „Uncommon Man“ i „Above & Beyond“. Album je producirao čuveni Bob Ezrin, poznat po višegodišnjoj saradnji sa grupom Pink Floyd, ali i drugim poznatim grupama i muzičarima. Jedan od koncertno najaktivnijih bendova u istoji rokenrola, Deep Purple je konstantno na turnejama od ponovnog okupljanja 1994. godine do danas. Prošle godine su osvojili nagradu u Francuskoj za izvođača koji je prodao najviše ulaznica tokom godine sa cifrom od čak 150.000! Na lično insistiranje Dmitrija Medvedeva, 2008. godine nastupili su u Kremlju, a ove godine su predvodili listu izvođača na najvećem festivalu heavy metal muzike, Wacken Open Air u Nemačkoj. Samo na aktuelnoj turneji održali su već više od 50 koncerata, a pored beogradskog, očekuje ih još oko 20 nastupa po najvećim svetskim arenama. Ljubitelje čvrstog rok i heavy metal zvuka radovaće set lista koja sadrži najveće hitove iz karijere benda duge skoro pola veka! Na listi su gotovo neizbežne „Black Night“, „Hush“, „Burn“, „Highway Star“, „The Mule“, „Hard Loving Man“, te naravno, najpoznatiji rif u istoriji rokenrola „Smoke on the Water“ i brojne druge. Deep Purple se smatraju pionirima heavy metal zvuka i jednim od omiljenih bendova i uzora grupama kao što su Iron Maiden, Metallica, Queen, Motorhead, Bon Jovi, Aerosmith, Pantera, Guns ’n’ Roses… Bend iza sebe ima 19 studijskih i neverovatna 34 koncertna albuma, uz 27 objavljenih „best-of“ komplilacija, koje ukupno čine jedan od najvećih tiraža u istoriji muzike sa preko 100 miliona prodatih izdanja! Sa ukupno 27 turneja u karijeri, Deep Purple se sa pravom smatraju za jedan od najvećih rok bendova svih vremena koji je ujedno poznat po odličnim nastupima i energijom na koju se i danas ugledaju generacije mladih muzičara.

42. filmski festival FEST, 28. Februar - 9. Mart

42 FEST
42. međunarodni filmski festival FEST će biti održan od 28. februara do 9. marta 2014. godine. Iz Direkcije FEST-a poručuju: "Odmah, sa zadovoljstvom i ponosom, možemo reći i najaviti: Biće to jedan dobar festival! "

Iz Direkcije FEST-a ističu da su Bora Anđelić i Ivan Karl početkom septemba Odboru predočili više od 80% izabranih filmova, a da će više od 70 premijerno biti prikazano na FEST-u, u zemlji i regionu.

"Uveliko privodimo kraju zaključivanje ugovora za sve te dobre filmove, kako sa partnerima iz inostranstva, posebno i domaćim distributerima-vlasnicima prava prikazivanja tih dela", kažu iz Direkcije FEST-a.

Između ostalih, na 42. FEST-u će premijerno biti prikazani filmovi velikih autora: Terija Gilijema, Stivena Frirsa, Rejfa Fajnsa, Andžeja Vajde, Romana Polanskog, Gandolfinija, Vudija Alena, Roberta Redforda, Džima Džarmuša, braće Koen, Aleksandra Pejna, Larsa fon Trira, Andersona, Lekonta, Mekvina, Danijelsa, Aleksa de la Iglesie... Program će činiti većina laureata najvećih svetskih festivala iz poslednjih desetak meseci, na čelu sa filmom „Blue is the Warmest Color“, dobitnikom poslednje kanske „Zlatne palme“.

Uz svoje već redovne programske celine: Gala-glavni program, „Holivud“, takmičarski program „Evropa van Evrope“, izabrani dugometražni dokumentarci i „Evropa u Evropi“, 42. FEST će u fokusu imati i dva specijalna programa: najnovije visokokvalitetne filmove iz Rusije i Skandinavije, kao i nekoliko omaža, za sada sigurno omaž Džejmsu Gandolfiniju.

Takođe tradicionalno FEST će premijerno predstaviti nekoliko bitnih novih domaćih filmova.

Cirkus Cirque Eloize, 26-27 April, Kombank arena

Cirque Eloize u Beogradu
Međunarodno priznat cirkus “iD” sa 15 izvođača u jedinstvenoj kombinaciji urbanog plesa i cirkuske umetnosti po prvi put gostovaće 26. i 27.04. u Kombank Areni

BEOGRAD, SRBIJA, 29.11.2013. – Uzbudljive cirkuske akrobacije i urbani ples koji donosi Cirque Éloize u svojoj predstavi “iD” predstaviće se po prvi put publici u Srbiji. Ovaj show za sve generacije, režirao je Jeannot Painchaud kao spoj visoke produkcije, cirkuskih veština, uličnog plesa i hip hopa. Predstava “iD” će se prikazivati u Kombank Areni 26. i 27. aprila. Cirque Éloize je od nedavno deo čuvene trupe Cirque du Soleil®

Od momenta osnivanja kompanije 1993. godine, Cirque Éloize je postao svetski lider u primenjenoj cirkuskoj umetnosti. Zahvaljujući inovativnoj produkciji, kompanija se specijalizovala za kreiranje predstava koje kombinuju cirkusku umetnost sa pozorištem, plesom i muzikom na originalan način.

Na savremenoj sceni sa scenografijom koja predstavlja urbano okruženje, 15 akrobata i izvođača nastupa uz inovativne multimedijalne prikaze kao i muziku u rock i elektronskom žanru koju su stvarali kompozitori Jean-Phi Goncalves i Alex McMahon. U Cirque Éloize “iD” akrobatska disciplina je kombinovana sa energičnim hip hop i urbanim plesom dajući svežu i visoko-energetsku dozu modernom cirkusu.

Direktor predstave, Jeannot Painchaud je izjavio: “Veliko nam je zadovoljstvo što ćemo ovu urbanu priču ispunjenu bojama, strašću i energijom doneti u Beograd po prvi put. U skladu sa tradicijom kompanije u predstavi iD ponovo kombinujemo različite umetničke forme – ovog puta urbani ples – kako bismo njegovu energiju ubrizgali u akrobatske nastupe. Zamislite dve suparničke grupe koje dele isti javni prostor u centru grada pokušavajući da iskažu sopstvene iDentitete i inDividualnost i dobili ste iD.”

Od kada je predstave krenula na turneju 2010. godine dobila je sjajne kritike i od publike i od kritičara.

The Toronto Star je napisao: Nigde nećete naći predstavu sa više energije koja će vam zaustaviti dah kao što je to iD”, dok je The Boston Globe komentarisao: Zadivljujuće! Veče koje se pamti sa pokretljivom muzikom i eksplozivnim plesom!” Kako bismo pojednostavili opise, Montreal Gazete opisala je kao “West Side priča prelazi u hip hop cirkus”. Posle nedavnog gostovanja u Dubaiju, Gulf News je napisao: “Cirque Eloize iD prosto hipnotiše!”

Cirque Éloize’s iD je režirao Jeannot Painchaud. Scenografiju, ilustracije i video projekcije kreirao je Robert Massicotte u saradnji sa Alexis Laurence. Muziku su komponovali Jean-Phi Goncalves i Alex McMahon a za svetlo je povereno Nicolas Descoteaux. Krzysztof Soroczynski je osmislio akrobatske tačke. Umetnički doprinos predstavi iD dao je i Mourad Merzouki.

Cirque Éloize iD prikazivaće se u Kombank Areni od 26. i 27.04 2014.

Izložba "Šuma znanja", robna kuća Beograd,17 Decembar-24 Januar


	Šuma znanja Centar za promociju nauke od 17. decembra do 24. januara predstavlja izložbu "Šuma znanja", koja će biti otvorena u prizemlju Robne kuće ”Beograd” u Knez Mihailovoj 35. Nakon nekoliko veoma posećenih i aktuelnih izložbi, Centar za promociju nauke ove zime u okviru izložbe "Šuma znanja" predstavlja 13 naučnih ideja koje su promenile svet. Ovom interaktivnom izložbom, zabavnom za sve uzraste, rekonstruisan je jedan šumski ekosistem koji je smešten u centar Beograda. Međutim, osim bogate flore i faune, posetioci "Šume znanja" će u okviru izložbe imati priliku da na listovima skrivenim u šumi otkriju i pronađu najveće ideje čovečanstva. Reč je o idejama iz kojih su isklijale čitave nove nauke, tehnološke paradigme i novi načini razmišljanja. Do spiska od 13 tema se došlo kroz 20 različitih lista koje su u poslednje tri godine objavili vodeći naučnopopularni časopisi - merenjem učestalosti pojavljivanja pojedinih naučnih ideja, CPN je izabrao 13 onih koje najutucajniji kreatori javnog promišljanja smatraju ključnim za moderni svet. Ove naučne ideje su skrivene među stablima, lišćem, biljkama i životinjama – u ambijentu istinske šume rekonstruisane u samom centru prestonice. Sakrivši naučne ideje usred guste šume, CPN želi da ukaže kako se odvija proces otkrića i da se on može opisati metaforom putovanja kroz šumu. U okviru izložbe, koja je smeštena u prizemlju prostora Robne kuće Beograd, nazvanog Naučni klub, organizovana je serija predavanja, filmskih projekcija i tribina.

Bad Copy, 14. Februar, 20:30, Hala sportova

Badcopy u Beogradu
Cuveni beogradski rep trio , Bad Copy, zakazao je koncert povodom Dana Zaljubljenih pod sloganom Dal je ljubav ili pivo, u Hali Sportova na Novom Beogradu. Ulaznice za ovaj koncert se mogu nabaviti po cenama:
prvih 500 ulaznica po 500 dinara
sledecih 500 ulaznica po ceni od 800 dinara
ostatak ulaznica ce se prodavati po ceni od 1000 dinara.

Serbia Wonderland, 14. Februar, Beogradski sajam

Serbia Wonderland
Serbia Wonderland bajka se nastavlja! Uvod je napisan 12. oktobra uz nezaboravni nastup Omnie i Sied van Riela. Poglavlje Jedan „Eksplozija leda" dogodila se 7. decembra, uz sjajnog Juliana Jordana, energičnog Eddia Halliwela i Maxa Grahama. Preko 10 000 ljudi prošlo je kroz Serbia Wonderland bajku i svi sada želimo samo jedno- veliki open air festival 2014. godine. Sledeće na redu je Poglavlje Dva „Vatreno nebo", planirano za 14.februar. Stižu nam svetske DJ zvezde Aly&Fila, Adrew Rayel, Simon Patterson i Beltek.
Na korak smo do ostvarenja sna: SERBIA WONDERLAND 2014 - OPEN AIR FESTIVAL! Korak koji je preostao jeste Poglavlje Dva. Zato se 14. februara okupljamo da zajedno okrenemo glave ka vatrenim zvezdama na nebu i zamislimo želju. Želju veliku kao svemir. Želju da na leto napravimo festival kojim ćemo se svi ponositi, jer smo ga zajedno izgradili.

LINE UP:

*** Aly & Fila

***Andrew Rayel

***Simon Patterson

***Beltek

Info :

http://www.serbiawonderland.com/

https://www.facebook.com/serbiawonderlandfestival

http://jungletribe.com

EX – Experiment and Explore, 14–31. januar 2014. godine, Galerija SKC

EX – Experiment and Explore
EX – Experiment and Explore
Izbor fotografija iz fundusa Foto saveza Srbije
Autori izložbe – Žarko Aleksić i Jelena Micić
Organizator izložbe – Foto savez Srbije


14–31. januar 2014. godine
Galerija SKC, Kralja Milana 48, Beograd


Otvaranje izložbe 14. januar 2014. u 19h

Projekat „EX – Experiment and Explore“ je zasnovan na fotografijama iz fundusa Foto saveza Srbije, koji broji preko 2.000 originalnih radova iz perioda 1946-2000 godine. Na izložbi će biti predstavljene različite tendencije u istoriji srpske fotografije, sa posebnom pažnjom usmerenom ka inovativnim i neuobičajenim pristupima fotografskom mediju. Izložba nudi presek rada članova Foto saveza koji svoj autorski pristup zasnivaju na eksperimentu i istraživanju u fotografiji i, pored toga što predstavlja rad Foto saveza iz „novog ugla“, ima za cilj i afirmaciju istraživanja na polju fotografije.

Foto savez Srbije je neprofitna organizacija osnovana u cilju unapređenja i afirmacije fotografije na svim nivoima. Okuplja oko 30 fotoklubova i preko 900 članova iz svih krajeva Srbije, a od nedavno broji i članove iz inostranstva. Kroz Foto savez stasavaju mnoga imena srpske fotografije, a neke od njihovih fotografija možete videti na izložbi.

Ova izložba edukativnog karaktera, nudi mogućnost sagledavanja jedinstvenih radova iz perioda od kraja pedesetih do kasnih osamdesetih godina XX veka, a obuhvata i radove nekolicine autora iz republika bivše Jugoslavije. „EX“, pokušava da napravi spoj u kontinuitetu između fotografija iz fundusa i savremenih fotografskih tendencija pokazujući fotografije najrazličitijih autorskih pristupa. U tom smislu izbor obuhvata – montaže, kolaže, duple i duge ekspozicije, sekvence, konceptualne, kao i fotografije nastale eksperimentisanjem sa tehnikom i formatima.

Samostalni referenti, 25. januar, Dom omladine

Samostalni referenti
Samostalni referenti
Gosti: Nek’ svira ko ‘oće i Skadrilla
Besplatne propusnice će moći da se preuzmu na ulazu u salu Amerikana 1 sat pre početka koncerta. Najdugovečniji beogradski ska-pank bend "Samostalni referenti" proslaviće 25. januara. 2014. godine 18 godina postojanja i to besplatnim koncertom u sali Amerikana beogradskog Doma omladine.

"Samostalni referenti zvuče lošije od bilo čega što se može čuti na današnjoj muzičkoj sceni ali nisu umorni, sumorni i bezenergični", ovako je bend opisan u časopisu ‘Cool’ davne 1996. godine posle prvog koncerta…

18 godina kasnije, Samostalni referenti slave ulazak u punoletstvo.
18 godina kasnije, Samostalni referenti zvuče bolje, ali nisu izgubili energiju.
18 godina kasnije, Samostalni referenti su zreliji, ali nimalo ozbiljniji.
18 godina kasnije, Samostalni referenti i dalje bez kompromisa.
18 godina kasnije, Samostalni referenti sa istim stavom i idejama.
18 godina kasnije, Samostalni referenti još uvek u ilegali.

Tim rečima članovi benda najavljuju veliki rođendanski koncert, kojim slave punoletstvo. Početak je zakazan za 21 čas, a kao gosti sviraće dva mlada, beogradska ska benda – Nek’ svira ko ‘oće i Skadrilla. U tom smislu, ceo događaj je zamišljen i kao "Beogradski ska festival", kojim Referenti žele da pruže podršku mladim bendovima i generalno ska sceni. Verujemo da su povod, izbor bendova i potpuno besplatan koncert, dovoljan razlog da posetite ovaj događaj.
Od okupljanja Samostalnih Referenata 1996. godine do danas, energične svirke ovog osmočlanog sastava redovno privlače brojne fanove njihovog muzičkog izraza i ljubitelje neumornog "skankovanja". Zvuk Samostalnih Referenata predstavlja autentičnu, plesnu mešavinu ska i pank muzike, pojačanu violinom i harmonikom, instrumentima koji nisu uobičajena pojava u navedenim muzičkim pravcima. Svoj zvuk nazivaju: Belgrade Turbo Ska.

Pesme Referenata prvi put su zabeležene na demo snimku iz 1999. godine, čija im je atraktivnost nakratko otvorila vrata studija jedne od izdavačkih kuća, ali je čitava stvar propala, i to samo nekoliko dana pred početak snimanja albuma. Razlog su bili njihovi, po oceni izdavača, suviše opasni tekstovi za to ludo vreme u Srbiji. Uprkos tome, Samostalni Referenti objavljuju spotove za pesme "Ne razumeju", "Rocksteady", "Ludilo" i "Toreador" i koncertno bivaju sve aktivniji.

Samostalni Referenti su svirali sa grupama Elvis Jackson, Bluekilla, Manu Chao…, nastupali su na festivalima po Srbiji i regionu: Skaville, Beer Fest, Exit festival, a unazad nekoliko godina redovno održavaju koncerte i u susednim zemljama: Hrvatskoj, BiH i Sloveniji. Svirali su i nekoliko koncerata u Slovačkoj.

Nakon skoro 16 godina "rada u ilegali", nekoliko stotina koncerata i bez ijednog službenog nosača zvuka, Samostalni Referenti su konačno završili snimanje svog prvog studijskog albuma koji je objavljen na sajtu MTV Adria i dostupan je za besplatan download.

Album su nazvali "The GreaTESTIS Hits", a sniman je skoro 4 godine, u beogradskom studiju “Underground”. Na njemu se nalazi 19 pesama, dakle nešto kao presek decenije ipo sviranja. Sa ovog albuma za sada su objavljena dva singla-videa za pesme „Život je san“ i „Paradoks“.

Na albumu svirali još: Jelena Radovanović – saksofon, Nemanja Filipović – klavijature // vokal, Ognjen (Ogi) Cukić – trombon, Ivan (Rhonda) Teofilović – saksofon. Album sniman od januara 2008. do novembra 2011. u studiju “Underground” u Beogradu.

Artlink, evropski muzički ciklus, 25. Januar, Kolarac, 20:00

Evropski muzički ciklus
JAN FOGLER, violončelo (Nemačka)
Mirjana Rajić, klavir

Nemanja Stanković, violončelo
Jovanka Višekruna Janković, klavir
Igor Lazić, horna

Program J.S. Bah, Betoven, Šuman

ulaznice u prodaji na blagajni Kolarca

Festival Mesec frankofonije, 03-29 mart

Mesec Frankofonije
Mart se u celom svetu obeležava kao "Mesec frankofonije", a u Srbiji se proslavlja od 2006. godine.
Tokom ovog meseca, Francuski institut u Srbiji i prisutne frankofone ambasade proslavljaju francuski jezik, njegovu lepotu, bogatstvo i raznovrsnost kroz niz manifestaciji kao što su koncerti, predavanja, filmske projekcije, izložbe i umetničke performanse.
Mesec frankofonije otvara takmičenje za frankofonu pesmu u Studentskom kulturnom centru 3. marta, dok će u Domu omladine predavanje održati eminentni istoričar kulture i medija Žan Noel Žanene koji će povodom stogodišnjice prvog svetskog rata izneti svoja razmišljanja o tome "kako mudro obeležiti jednu stogodišnjicu".
U Kulturnom centru Beograda biće predstavljena izložba fotografija koje su 1888. godine snimali u Beogradu Braće de Žon iz Švajcarske, a počasni gosti muzičkog dela frankofonije su Sara Lazarus i Vinterštajn kvartet koji nastupaju u okviru Gitar Art festivala. Još jedan gost iz Francuske, Đani Forne prirediće svoj muzičko performans u okviru Svetskog dana poezije.
Popularni Festival frankofonog filma prikazuje ove godine filmove alžirske, belgijske, francuske, kanadske, marokanske, srpske, švajcarske i tuniske produkcije, koji svedoče o raznolikosti kultura povezanih francuskim jezikom.
Najzad, frankofonija je takođe i u znaku zabavnih događaja i takmičenja: pored tradicionalnog takmičenje frankofone pesme sa finalom u Nišu, tu su i frankofoni diktat za ljubitelje pravopisa, takmičenje za novinare-amatere i fotoamatere...
Detaljni program možete da pogledate na sajtu www.institutfrancais.rs i Frankofonija u Srbiji FB.

Izdvajamo iz programa:

Ponedeljak, 3. mart, 19:00
Studentski kulturni centar
11. takmičenje za frankofonu pesmu

Ponedeljak, 3 - 15. marta, 19:00
Galerija Grafičkog kolektiva
Izložba "Utočište i nered" kanadske umetnice Žo An Lanvil

6 - 29. marta
Galerija Artget, KCB
Izložba fotografija - Braća De Žon u Beogradu, 1888.

Četvrtak, 6. mart, 19:00
Dom omladine
Predavanje Žan-Noela Žanenea - 1914 - 2014: mudro obeležiti jednu stogodišnjicu

Subota, 15. mart, 20:00
Sava Centar
Koncert Sara Lazarus & Winterstein Quartet

Subota, 22. mart, 18:00
Galerija Podroom, KCB
Performans Đanija Fornea "Još i to !!!"

21 - 24. mart
Dom omladine i bioskop Fontana
Festival frankofonog filma
Ulaz 150 dinara

Filmovi Merilin Monro, 16-19 Januar, Kinoteka

Filmovi Merilin Monro U okviru ciklusa "Dive svetskog filma", Kinoteka od 16. do 19. januara prikazuje filmovi najpopularnije filmske zvezde - Merilin Monro.

Pored 11 filmova, u kojima Merilin za partnere ima legende kao što su Keri Grant, Robert Mičam, Lorens Olivije, Iv Montan, Klark Gejbl i mnoge druge, biće prikazan i najnoviji dokumentarni film o njenom životu.

Program

Četvrtak 16.01.
16:30 - Majmunska posla
18:30 - Nijagara
20:30 - S ljubavlju, Merilin

Petak 17.01.
16:30 - Reka bez povratka
18:30 - Kako se udati za milionera
20:30 - Muškarci vole plavuše

Subota 18.01.
16:30 - Sedam godina vernosti
18:30 - Autobuska stanica
20:30 - Princ i igračica

Nedelja 19.01.
16:30 - Neki to vole vruće
18:30 - Daj da se volimo
20:30 - Neprilagođeni

36. Međunarodni sajam turizma, 27. Februar - 2. Mart 2014

Sajam turizma u Beogradu
36. Međunarodni sajam turizma koji se održava u Beogradu, održaće se od 27. februara do 2. marta. Zemlja partner ovogodišnjeg sajma je Indonezija.

Beogradski Sajam turizma je rangiran kao najveći sajam ovog tipa u jugoistočnoj Evropi. Ispunjavajući međunarodne poslovne standarde već više 30 godina, stvori je značajna partnerstva sa svojim izlagačima, nudeći kvalitet i različite aktivnosti i na taj način privlači veliki broj posetilaca svake godine. Među izlagačima se nalazi više od 250 stranih učesnika iz 43 zemlje, kao i veliki broj izlagača iz Srbije.

Kao integralni deo sajma od 2005. godine, organizuju se i Sajam ugostiteljske opreme HORECA i Međunarodni sajam vina BEOWINE.

Radno vreme Sajma turizma
27.02. - 10:00 - 18:00
28.02 - 1.03. - 10:00 - 19:00
2.03. - 10:00 - 17:00
Za više informacija, posetite www.sajam.co.rs.

Wild in the street, izložba, 18. januar - 8. februar, G12 HUB

Wild in the street
U subotu, 18. januara u 19:00 u galeriji G12 Hub, beogradski umetnik Nenad Racković će predstaviti svoje radove "Wild in the Street". Nakon otvaranja izložbe, od 21:30 u Studiju u Žorža Klemensoa 10, VI sprat (fluo door) održaće se Skate Session Indoor. Nenad Racković je svojim dugogodišnjem radom i delovanjem postao simbol beogradske umetničke scene. Inkorporiran u urbanu strukturu grada Racković izvodi intervencije u okviru različitih subkultura koje su se vremenom smenjivale, od rokenroll andergraunda do savremenog klabinga i skejt kulture. Iz pozicije bunta i nepristajanja na nametnutne vrednosti, u sukobu sa društvenim normama, bile one obojene nacionalizmom i destrukcijom 90tih ili konzumerističkim talasom kapitalističkog društva poslednje decenije, Racković sopstvenom pojavom, telom i životom kreira situacije transformacije koje indukuju alternativni prostor slobode pojedinca. Performansi, događaji, situacije, objekti, romani, filmovi, video zapisi, kolaži, skejt vožnje gradom samo su neke od mnogobrojnih strategija delovanja Nenada Rackovića. Izložba „Wild in the street“ kojom Galerija 12 HUB otvara programsku sezonu 2014. godine objediniće materijal nastao u poslednjih nekoliko godina među kojima su i fluo objekti i instalacije, sam životni prostor umetnika pretvoren u ambijentalnu sliku umetnikove svesti ali i kolaborativni radovi koji svedoče o novom potencijalu Rackovića kao inkubatora društvenih mreža, samo ne onih koje se razvijaju u virtuelnom prostoru interneta već alternativnih društvenih mreža koje umetnik sam generiše u svakodnevnom životu grada. Svako veče tokom trajanja izložbe, od 21:00 do 23:00 Racković privodi na gajbu sve zainteresovane na Umetnost iza zatvorenih vrata. Više informacija možete da dobijete i na www.g12hub.com.

Balkan Cheese Festival, Mikser House, 25-26 januar

Balkan Cheese Festival
Balkan Cheese Festival (BCF) je festival autohtonih i originalnih sireva sa Balkana, koji se održava se 25. i 26. januara u Mikser House-u (Karađorđeva 46). Na festivalu će biti predstavljeni sireve iz Srbije i regiona, dok će u pratećem programu posetioci kroz radionice i prezentacije moći da saznaju sve o posebnostima ovog delikatesa, o upotrebi sireva u kulinarstvu i njihovom uparivanju sa vinima. Posetioce očekuju i uzbudljive kulinarske radionice koje će držati renomirani kuvari i o kojima možete da se informišete na www.izlozba-sira.com. Uskoro više informacija! Da saznate više o Balkan Cheese Festivalu, posetite Mikser House FB.

Mali crni oblaci, izložba, 21. januar - 10. februar, Cafe bookstore Meduza

Izložba Mali crni oblaci
art³/David Pujadó predstavlja izložbu pod nazivom "Mali crni oblaci" Greba Greja koja će biti otvorena u kafe-knjižari Meduza (Gospodar Jevremova 6) od 22. januara do 10. februara. Grebo Gray je engleski umetnik koji poslednjih 5 godina živi u Beogradu. Nakon što se preselio ovde, njegov kreativni proces je doživeo preporod, koji je počeo sa fotoaparatom i stvaranjem slika koje su neka vrsta crtačkog bloka sveta. Izložba je nazvana "Mali crni oblaci", zato što svi mi, u nekom trenutku, osećamo da imamo mali oblak nad sobom. Prvi oblaci ostavljani su na ulicama kako bi ih ljudi pronašli kao deo pokreta Free Art Friday, dok su drugi putovali širom sveta u nove domove. Ova izložba objedinjuje na jednom mestu sve skorije faze oblaka koji nastavljaju da se razvijaju i menjaju. Više informacija o izložbi možete da pronađete na David Pujado FB.

Kolarčev podijum kamerne muzike, 26. januar, Kolarac, 11:00

Kolarčev podijum kamerne muzike
Kolarčev podijum kamerne muzike

DRAGAN RADOSAVLjEVIĆ, violina
SAŠA MIRKOVIĆ, viola
SANDRA BELIĆ, violončelo
BOJANA DIMKOVIĆ, klavir
program Mocart, Debisi, B.Bartok, A.Pjacola

ulaz slobodan

Organizator
Centar za muziku

Mikser Tango Festival, 14-16 februar, Mikser House

Mikser Tango Festival
Tradicionalne Mikser milonga večeri su iskoračile iz svog standardnog termina ponedeljkom uveče i evoluirale u festivalsku odu tango plesu. Prvi Mikser tango festival održava se u Mikser House-u (Karađorđeva 46, Savamala) od 14. do 16. februara.

Tokom tri dana publika će moći da uživa u tango kulturi kroz različite segmente programa - od plesnih koncertnih večeri, do seminara za učitelje tanga, prezentacija tango škola, i pratećeg programa koji obuhvata: izložbu fotografija, video projekcije sa svetskih prvenstava, sajam odeće za tango, idr.

Program

Petak, 14. februar
21:00 - 1:00 - Maskenbal, tema: Dan zaljubljenih 3014. godine, nastup grupe Danza del Arte Belgrado
Karte: 200 dinara

Subota, 15.februar
11:00 - 13:30 i 14:30 - 17:00 - Seminar za učitelje tanga
17:00 - 19:00 - Prezentacije beogradskih tango škola: Cadena, Tango STUDIO
20:00 - 21:00 - Svečano otvaranje festivala: koncert ansambla Gudači Sv. Đorđa, Bobana Bjelića i Sonje Kalajić
21:30 - 22:00 - Beogradski tango tridesetih
22:00 - 2:00 - Milonga uz argentinske empanade i vino
Večernji program, karta: 500 dinara

Nedelja, 16. februar
11:00 - 13:30 i 14:30 - 17:00 - Seminar za učitelje tanga
17:00 - 19:00 - Prezentacije tango škola: Tango Magia, Tango Natural
20:00 - 22:00 - Koncert: Kvartet Miloš Krstić, Profesori, Tanguango
22:00 - 2:00 - Milonga uz argentinske empanade i vino
Večernji program, karta: 500 dinara

Više informacija na Mikser House FB.

Luz Azul, Akademija 28, 25. Oktobar, 22 h

Luz Azul
LUZ AZUL, u prevodu "Plava svetlost", predstavlja jedinstveni bosa nova džez bend iz Beograda, sastavljen od profesionalnih muzičara klasičnog i džez obrazovanja, čiji se repertoar sastoji od kompozicija brazilskih autora i džez standarda, u bosa-nova aranžmanima.

Ženski vokal i flauta Tijane Krstić, saksofon Mauro Masciolija, gitara Đorđa Bajića, kontrabas Darka Golića i bubnjevi Miloša Milosavljevića, sačinili su LUZ AZUL, iz zajedničkog afiniteta prema brazilskoj muzici i životnoj filozofiji koju ona najbolje izražava; uz samba i bosa-nova ritmove, ali i druge ritmične stilove kao što su bajao, šorinjo itd.

Učestvovali su u brojnim kulturnim manifestacijama u organizaciji Ambasade Brazila, tokom proteklih godina, a imali su i značajan broj samostalnih koncerata.

Ulaz na koncert je slobodan a rezervacije se mogu izvršiti na: 011 3619 342

Pad izložba, 6 Septembar - 20 Oktobar, Salon Muzeja savremene umetnosti

Pad izložba
U Salonu Muzeja savremene umetnosti u petak, 6. septembra u 19:00, otvoriće se samostalna izložba umetnice Anice Vučetić pod nazivom "Pad". Anica Vučetić je jedna od najrelevantnijih umetnica na sceni koja se dugi niz godina kontinuirano bavi video artom i ambijentalnim instalacijama. Izložbu "Pad" čine tri slike-ambijenta u nizu. Sam izlagački prostor je definisan tako da vodi posmatrača od slike ništavila, preko slike stvaranja, do slike pada. Kako navodi Stevan Vuković u tekstu povodom izložbe "Izložba ospoljava unutrašnje procese umetnice, na način kojim se omogućava da se posetioci provedu kroz niz ambijentalnih instalacija sa pokretnim slikama, izmeštenim iz realnosti u kojima su bile proizvedene i denaturalizovanim promenom brzine, orijentacije i formata.” Izložba je otvorena do 20. oktobra, a radno vreme Salona je od srede do ponedeljka od 12:00 do 20:00. Više informacija možete pronaći na www.msub.org.rs.

Marko Bulat, 24. novambar, 20h, Hala Pionir

Marko Bulat
Atmosfera nezaboravnih beogradskih splavova pomešana sa duhom boemskih kafanskih noći, prvi put će moći da se doživi na velikom solističkom koncertu Marka Bulata u hali Pionir, 24. Novembra 2013. godine. Koncert je ujedno i proslava velikog jubileja, 20. godina rada „Kralja splavova“ na našoj estradi. Nezaboravnoj atmosferi pored Marka doprineće i niz gostiju koji su na najlepši način obeležili njegovu karijeru. Karte za koncert mogu se kupiti,od 20. Oktobra, na svim prodajnim mestima eventima po ceni od 600 do 2.500 dinara.

Kaliopi, 10. November, 20 h, Sava centar

Kaliopi
Kaliopi Bukle je rođena 28. decembra 1966. godine u Kičevu. Muzičku karijeru je započela sa samo 9 godina kada je pobedila na dečijem festivalu Zlatno Slavejče 1976. godine. Postala je poznata kao član grupe Kaliopi (zajedno sa njenim tadašnjim mužem Romeom Grillom), koja je nazvana po njoj. Izdali su dva albuma i učestvovali na brojnim festivalima u tadašnjoj Jugoslaviji. Sve ovo je bilo dovoljno da Kaliopi dobije titulu jedne od najvećih makedonskih, ali i jugoslovenskih diva. Pobedila je na Skopje Festu 1996. godine sa pesmom Samo ti, ali se te godine Makedonija nije uspela plasirati na ESC. Snimila je ukupno 9 albuma, a osim po muzičkom, poznata je i po svom humanitarnom radu. Počasni je ambasador UNHCR-a u Makedoniji, počasni ambasador makedonske ekonomije u svetu i dobitnik je brojnih nagrada, između ostalog i statue Majke Tereze.

Žensko rukometno prvenstvo sveta, 7-22 Decembar, hala Pionir i Kombank arena

Rukometno prvenstvo sveta za žene
World Handball Championship

Treći put za manje od dve godine oči celokupne rukometne javnosti biće uperene u našu zemlju. Od sedmog do 22. decembra, najbolje reprezentacije planete u ženskom rukometu boriće se za globalnu krunu na Svetskom prvenstvu u Srbiji, kada će svetska rukometna elita doći i u srpske gradove, posle Kine i Brazila u prethodnom olimpijskom ciklusu. Nakon uspešnih organizacija Evropskih prvenstava u obe konkurencije u 2012. godini, Rukometni savez Srbije je zajedno sa svim gradovima organizatorima i državom Srbijom, postavio visoke standarde u organizaciji velikih takmičenja. Pozitivni utisci koje su rukometni gosti sa svih meridijana poneli iz srpskih dvorana i gradova, obavezuju da svi zajedno još jednom pokažemo da je Srbija nezaobilazno mesto, kada su u pitanju organizacije vrhunskih sportskih događaja. Evropska prvenstva u muškoj i ženskoj konkurenciji, januara i decembra 2012. godine, donela su i neke nove planetarne rekorde. Sa 20.000 navijača u „Kombank Areni“, Beograd je u svetu rukometa postao poznat kao grad u kome je odigrana najgledanija utakmica u istoriji Evropskih prvenstava, a desetak meseci kasnije – srpska prestonica je bila domaćin i najgledanije utakmice u istoriji ženskog rukometa – sa 13.000 gledalaca na meču Srbije i Crne Gore.
Uz sve ono što se može izmeriti medaljama i brojkama, postoji i ono nemerljivo, a ogleda se u gostoprimstvu i pozitivnoj energiji koju je svaki rukometni gost naše zemlje osetio i poneo sa sobom. Tako će biti i ove godine u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Zrenjaninu. Gradovi – domaćini XXI Svetskog prvenstva, pored velike sportske tradicije i ogromnog rukometnog nasleđa koje poseduju, na najbolji način oslikavaju i svu različitost i šarenolikost naše zemlje, ljudi i njihovog mentaliteta. Zato će svi gosti iz inostranstva, koji se odluče za put u Srbiju naredne zime, uživati u svemu onome što vrhunski sport, ali i naša zemlja u celini pruža.
- Izražavam veliko zadovoljstvo što će Srbija ponovo biti domaćin najboljim rukometnim reprezentacijama. Prošle godine ugostili smo najbolje selekcije iz Evrope, a ove godine idemo korak dalje i bićemo domaćini u Nišu, Novom Sadu, Zrenjaninu i Beogradu na Svetskom prvenstvu za žene u rukometu. Završili smo žrebanje, i nadam se da je naš tim napravio dobru procenu i izabrao najbolju grupu, kako bi na predstojećem SP napravili što bolji plasman – poruka je prof. dr Alise Marić, ministarka omladine i sporta Republike Srbije. Čelni ljudi Rukometnog saveza Srbije, spremni su da još jednom ugoste rukometni svet i odu korak dalje u organizaciji vrhunskog sportskog spektakla:
- Već treći put ćemo biti organizatori velikog takmičenja što me posebno raduje. Želja mi je da što više gledalaca bude u halama, kao i dece koja će početi da treniraju rukomet. Nadam se da ćemo ostvariti što bolji rezultat, kako bi naša reprezentacija ostvarila kontinuirano dobre rezultate. Hvala Vladi Republike Srbije, Ministarstvu omladine i sporta, gradonačelnicima svih gradova koji će ugostiti 24 reprezentacije, kao i IHF-u što nam je dao priliku da budemo domaćini i nadam se da ćemo oboriti rekorde u gledanosti i posećenosti utakmica – kaže Velimir Marjanović, predsednik Rukometnog saveza Srbije. Ni prvi „operativac“ Rukometnog saveza Srbije, generalni sekretar Božidar Đurković, nema sumnje da će sve proći na najvišem mogućem nivou:
- Tim koji je radio na organizaciji EP za žene i muškarce, nastavlja rad i na ovom Svetskom prvenstvu. Zahvalio bih se IHF-u što su odlučili da upravo Srbija bude domaćin Svetskog prvenstva 2013 za žene i nadam se da ćemo se pokazati kao odlični organizatori.

DOBRODOŠLI U SRBIJU!

Utakmice na Svetskom prvenstvu igraće se u sledećim gradovima po grupama:

Grupa A – Beograd : Crna Gora, Holandija, Francuska, Južna Koreja, Kongo i Dominikanska Republika.

Grupa B – Niš : Danska, Brazil, Srbija, Kina, Japan, Alžir

Grupa C – Zrenjanin : Norveška, Poljska, Angola, Španija, Argentina, Paragvaj

Grupa D – Novi Sad : Mađarska, Nemačka, Rumunija, Češka Republika, Tunis, Australija

Kada se završi takmičenje po grupama, grupa A ukršta se sa grupom B i mečevi se igraju u Beogradu, a grupe C i D utakmice će igrati u Novom Sadu.

Izložba "Nastavlja se..." - Retrospektiva srpskog stripa, 26. Februar - 13. Apr

Retrospektiva srpskog stripa
Izložba "Nastavlja se... Tri generacije savremenog srpskog stripa", na kojoj će kroz originalne strip table i dvojezični katalog biti predstavljeno skoro 200 strip crtača i scenarista iz Srbije održaće se u Francuskom institutu u Beogradu od 26. februara do 13. aprila 2013. godine. Izložba će predstaviti radove aktivnih strip crtača koji stvaraju na strip sceni u Srbiji ali i svetu, sa fokusom pre svega na francuskom strip tržištu počev od osamdesetih godina pa do danas. Osmišljen je i atraktivan prateći program izložbe, koji će obuhvatiti susrete na temu veza francusko-belgijskog i srpskog stripa (28. februara) i francusko-belgijskog stripa u Srbiji (19. marta) i, najzad, jedan dan otvorenih vrata (21. marta) kada će ljubitelji devete umetnosti moći na licu mesta u Francuskom institutu da prate stvaranje strip crteža u čast nedavno preminulog čuvenog francuskog autora Moebijusa. Tri generacije, navedene u podnaslovu izložbe, vezane su za osamdesete i devedesete godine 20. veka i novi milenijum. Autori iz prvog perioda, stvarali su tokom poslednjeg "zlatnog doba" stripa na ovim prostorima, u sredini koja je negovala i volela strip, a veliki tiraži domaćih publikacija ali i prilika da rade licencna izdanja u zemlji i inostranstvu su bili pravilo a ne izuzetak. Simboličan naslov "Nastavlja se..." asocira na ranije značajne međunarodne promocije autora iz Srbije. Zajedno sa drugim autorima sa prostora bivše Jugoslavije, oni su bili zastupljeni na izložbama "Jugoslovenski strip 1866-1986", održanoj u Jugoslovenskom kulturnom centru u Parizu 1986. godine i "1h59", realizovanoj 2000. godine na najvećem svetskom strip festivalu Angulem u Francuskoj (i neposredno potom u Kulturnom centru u Parizu). Ova izložba se nadovezuje i na novije inicijative u promociji naših autora kroz aktivnosti Francuskog instituta u Srbiji i "Udruženje stripskih umetnika Srbije" i drugih organizacija i institucija kulture.

Izložba Imaginarni Balkan, do 6. Novembra

Imaginarni Balkan
Istorijskom muzeju Srbije predstavio je međunarodnu putujuću izložbu "Imaginarni Balkan. Identiteti i sećanje u dugom 19. veku" koja će moći da se pogleda do 11. novembra 2013. godine.
Istorijski muzej Srbije je ovu izložbu priredio zajedno sa nacionalnim istorijskim muzejima iz Jugoistočne Evrope, pod okriljem UNESKO-vog Regionalnog biroa za nauku i kulturu u Evropi sa sedištem u Veneciji i uz podršku IKOM-a i Međunarodnog komiteta za razmenu izložbi (ICOM /ICEE). Izložba je rezultat projekta pokrenutog u okviru UNESKO-ve globalne inicijative "Kultura - most ka razvoju".
U izložbi učestvuje 12 nacionalnih istorijskih muzeja (Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Grčka, Kipar, Hrvatska, Makedonija, Nemačka, Rumunija, Slovenija i Srbija). Okupljajući predmete iz ovih zemalja, izložba prvi put pokušava da prikaže istoriju regiona kao celinu, stavljajući akcenat na fenomene koji su bili zajednički društvima ovog podneblja i na čije formiranje je presudno uticao proces stvaranja nezavisnih država u 19. veku. Tadašnja stvaranja nacije su temelji i današnjih identiteta pa je samim tim ovakav projekat predstavljao veliki izazov za sve muzeje učesnike.
Pokušavajući da događaje iz nacionalnih istorija sagleda u globalnom kontekstu, izložba je strukturirana oko sledećih tematskih celina: Život u "starom svetu", Putovanja i komunikacije, Novi društveni poredak i uspon građanske klase, Proizvodnja i širenje znanja, Mapiranje, Upotreba istorije - stvaranje heroja, Javne svetkovine, Slika nacije.
Jedan deo je posvećen i kulturi ispijanja kafe kao simboličnom polju tradicionalnih kulturnih razlika među zemljama regiona, a izložbu zaokružuje nagrađivani dokumentarni film Adele Pejeve "Čija je ovo pesma?" o pesmi koju svi narodi Balkana smatraju "svojom", a koju će posetioci muzeja moći da pogledaju tokom čitavog trajanja izložbe.
Izložba će biti otvorena do 6. novembra svakog dana od 12:00 do 19:00 časova osim ponedeljka.
Karta košta 200 dinara i kupuje se na ulazu u muzej.
Dodatne informacije možete pronaći i na sajtu Istorijskog muzeja Srbije.

Prateći program

Četvrtak, 12.09 - 19:00

Predavanje Balkan bez imaginacije - dr Ana Stolić, Istorijski institut SANU Istorijski narativi u savremenoj muzejskoj praksi na primeru proizvodnje izložbe Imaginarni Balkan.

Ponedeljak, 23.09 - 13:00

Radionica „Istraživanje Balkanskog ritma“ - moderator Ana Božanić, koreograf i pedagog, Olimpija studio Radionica plesa za učenike osnovnih škola

Ponedeljak, 30.09 - 13:00 - 16:00

Radionica "Postkolonijalna interkulturalnost. Zamrznute slike" - Moderator: Maja Maksimović, Odeljenje za andragogiju, Filozofski fakultet Radionica za studente pedagogije, istorije, istorije umetnosti, antropologije i andragogije

Četvratak, 3.10 - 19:00

Predavanje "Imaginarna Evropa na imaginarnom Balkanu" - dr Stevan Vuković

Ponedeljak, 28.10 -13:00 - 17:00

Radionica "Intergeneracijsko pripovedanje. Ljudi i rituali“ - Moderator: Maja Maksimović, Odeljenje za andragogiju, Filozofski fakultet Radionica za starije osobe i učenike srednjih škola

Daniele Baldelli, 25. Oktobar, 23:00, Mikser House

Daniele Baldelli
RODONAČELNIK KOZMIK DISKO ZVUKA, DANIJEL BALDELI, U MIKSER HOUSE-U

Danijel Baldeli, čovek koji je pokrenuo kozmik disko zvuk, disk džokej iz vremena kada je ovaj termin bio tek u povoju još uvek jaše. Njegov aktuelni album Back To My Funky Side po mnogima je najbolja ploča koju je objavio tokom svoje duge karijere. Baldeli nastupa 25. oktobra u Mikser House-u (Karađorđeva 46) u okviru novog klupskog koncepta – Mikser Not Mikser i obećava disko veče za pamćenje. Podršku ćemu pružiti domaćini – Schwabe i Toshke, a za video je zadužen Parirsh Monsters. Karte se mogu kupiti na svim prodajnim mestima Eventima po ceni od 400 dinara.

Ako pogledamo unazad, u kasne 70-te, kada je stasavala scena u Italiji, naići ćemo na ime Danijel Baldeli. Dok još reč DJ nije ni postojala, kao ni termin miksovanje, on je pronašao način da izbriše pauze između pesama. Birao je neuobičajene numere iz inostranstva, proširujući svoju muzičku kulturu i donoseći promene na italijansku scenu.

Baldeli je bio jedan od glavnih aktera u priči, koja je počela sa klubom Baia Degli Angeli, koji je otkrio novu stranu diskoteke. Kada se dogodio veliki muzički preokret, Baldeli je postao prava ikona italijanske scene za one koji su počeli da slušaju i prate novonastalu revoluciju zvuka. Izvrsnom tehnikom, strašću sa kojom je pristupao muzici i zahvaljujući snažnom ličnom pečatu, Baldeli je postao sinonim za reč DJ.

Nejgov poslednji album, Back To My Funky Side, iz juna 2013. donosi set koji verno odslikava fanki gruv kakav naslov obećava. U susret Baldelijevom nastupu u Beogradu 25. oktobra, izašlo je novo Daniele Baldelli & DJ Roca 12'' izdanje u ograničenom tiražu na kojem se nalaze remksi najboljih numera sa njihovog prošlogodišnjeg albuma Podalirius.

MIKSER je multidisciplinarna platforma koja podstiče razvoj kreativne ekonomije zemlje i regiona, i uspostavlja dijalog između savremenih globalnih tendencija i domaće i regionalne prakse.

Organizacija MIKSER pokrenula je MIKSER FESTIVAL najveću regionalnu smotru kreativnosti i inovacija i osnovala MIKSER HOUSE – Balkanski dizajn centar, permanentni multifunkcionalni prostor za kulturne, edukativne i komercijalne aktivnosti, smešten u inspirativnom zdanju nekadašnje industrijske garaže. Zahvaljujići sinergiji oba Mikserova projekta locirana u Savamali, ovaj zapušteni kvart prolazi kroz proces urbane transformacije u progresivni kulturni distrikt.

Beogradska četvorka, izložba, kafe prodavnica Leila Records and Books

Beogradska četvorka izložba
U kafe-prodavnici knjiga i ploča “Leila Records and Books" (Kralja Petra 41), u petak 29. novembra u 19:30 biće otvorena izložba “Beogradska četvorka”. Izložba predstavlja četvoro beogradskih slikara, različitih motiva i poetika, a sličnih generacija i izlagačkog iskustva: Jelenu Aranđelović, Tanju Babić, Borka Petrovića i Luku Dedića. Oni će izložiti svoje radove većih i manjih formata, u ulju, grafici, crteže. Ova prednovogodišnja prodajana izložba iskoračuje iz klasičnih galerijskih okvira i ulazi u prostor, za sada kod nas jedinstvenog koncepta, kafea-prodavnice knjiga i ploča, u samom centru grada, na nekoliko metara od pešačke zone i Knez Mihailove ulice. Na taj način, pored izlaganja u prijatnom ambijentu koji spaja više vidova umetnosti, autori kreću i ka nekoj novoj publici, ne čekajući da ona potraži njih. Apstrakcija Babićeve, figuracija Aranđelovićeve, Dedićev nadrealizam i ekspresionizam Borka Petrovića “u društvu” preko 10 000 vinila, od Hendla do Geršvina, Morisija i mnogo dalje… Među knjigama, pločama i gramofonima, dela beogradskih umetnika će se ovom prilikom prodavati po specijalnim, prazničnim cenama. Druženje sa umetnicima održaće se tokom vikenda, 30.11. i 01.12., od 13:00 do 20:00. Izložba traje do nedelje, 15.12., ali će manji formati biti izloženi samo tokom prvog vikenda.

Tropico Band, 5. Novembar, 20:30, Sava centar

Tropico Band Sava Centar
Titulu najpopularnijeg benda u Srbiji momci iz "Tropico band-a" stekli su dugogodišnjom karijerom ispunjenom brojnim hitovima koje će publika imati priliku da čuje na njihovom velikom koncertu "U ljubav verujem" 5. novembra u velikoj sali Centra "Sava". Nakon prošlogodišnjeg muzičkog spektakla koji su svojim obožavaocima priredili u najpoznatijoj srpskoj koncertnoj dvorani, popularni muzičari vraćaju se još jednom da na istom mestu publici prirede nezaboravno druženje. Osim starih hitova poput "Zauvek tvoj", "Pitaš kako mi je", "Misliću na tebe", "Evo ti sve" i brojnih drugih pesama koje su već ušle u antologiju savremene srpske muzike, ovi vrsni muzičari izvešće i pesme sa novog albuma "Tropico band 2013" poput "Paranoja", "Sve moje zore", "Ne zovi me" i "Ciao bella", koja je planetarno postala poznata nakon što ju je slavna srpska teniserka Ana Ivanović označila kao svoju inspiraciju pred pobedu na "US Open-u". Jednako dobro prihvaćeni i od publike i od kritike, popularni kod obožavalaca svih generacija a najviše kod mladog naraštaja kome su i idoli kako zbog muzike tako i zbog propagiranja pravih vrednosti i karijere bez skandala, momci iz "Tropico band-a" održali su nebrojeno koncerata tokom karijere, a ovaj koji pripremaju za Beograđane i sve one koji žele da dođu u Centar "Sava" predstavljaće zasigurno krunu njihove dosadašnje karijere.

VELIKI BALETSKI SPEKTAKL "KRCKO ОRAŠČIĆ" IZ SVETSKE METROPOLE BALETA - SANKT

Krcko oraščić
Beogradska publika je do sada imala priliku da vidi razne verzije svog omiljenog baleta „Krcko Oraščić“, ali nikada u izvođenju virtuoznih solista i ansambla dva čuvena imperatorska teatra iz Sankt Peterburga.

МARIJINSKI TEATAR

je kolevka ruske baletske škole i najreprezentativniji teatar klasičnog baleta u svetu. Osnovan pre dva veka, dobio je ime u čast Marije Aleksandrovne, supruge imperatora Aleksandra II. Marijinski teatar je poklonio svetu velika baletska imena kao što su Ana Pavlova, Vaclav Nižinski, Rudolf Nurejev, Mihail Barišnikov. Blistavu tradiciju legenda svetskog baleta danas nastavljaju zvezde Marijinskog teatra: Uljana Lopatkina, Igor Kolb, Olga Esina, Dijana Višneva, Julija Mahalina i drugi.
Praizvedba baleta "Krcko Oraščić" izvedena je upravo na sceni Marijinskog teatra u Sankt Peterburgu, 18. decembra 1892 godine i ubrzo postaje jedan iz najpopularnijih u istorji baleta. Izvođen je nebrojeno puta u raznim verzijama, ali nosilac tradicije vrhunskog sklada na sceni ostaje Marijinski teatar, čiji spektakl se odlikuje visokom muzičkom kulturom, složenom koreografijom i fascinantnim tehnikama igrača.

MIHAJLOVSKI TEATAR

Drugi Imperatorski teatar u Sankt Peterburgu, nazvan u čast velikog Kneza Mihajla mlađeg sina Pavla I. U 2001. godini teatar je vratio svoje istorijsko ime i slavu jednog od najboljih muzičkih teatara Rusije. Zahvaljujući Marijinskom i Mihajlovskom teatru, Sankt Peterburg je dobio status metropole svetskog baleta.U baletskom spektaklu u Sava Centru učestvuju vodeći solisti Mihajlovskog teatara.

Produkcijska kuća Agencija S.I.L.B. i Projekat «RUSKA KULTURA U SRBIJI» sa ponosom predstavlja po prvi put u Beogradu:

VIRTUOZE MARIJINSKOG I MIHAJLOVSKOG TEATRA

prvaka baleta Igora Kolba i prima balerinu Olgu Esinu u legendarnom baletu „KRCKO ORAŠČIĆ“ (ŠČELKUNČIK).

IGOR KOLB je „muški etalon“ ruskog baleta i jedan od vodećih prvaka lirsko-romantičnog stila u istoriji Marijinskog teatara. Kolb je „rođeni“ igrač, čije su izvanredne fizičke odlike dovedene do savršenstva akademskom školom. Tehnički savršena igra, umetnička intuicija i jarki temperament omogućuju Kolbu da na visokom umetničkom i tehničkom nivou ostvaruje likove svojih heroja, originalno igrajući svaku ulogu. Njegova igra se uzdiže do poezije...

Zahvaljujući izuzetnom umeću, gracioznosti, muževnosti, virtuoznom skoku na granici ljudskih mogućnosti Igor Kolb je nastupao nа najvećim scenama sveta: Pariska opera, La Skala, Rimska opera, Stats opera , Opera Tokio . Ljubiteli baleta širom sveta imali su priliku videti neverovatno laku, strogu, preciznu i slobodnu igru Igora Kolba, koja оčarava svojim savršenstvom.

U oktobru 2009. gODINE uredbom Predsednika R.F. D. A. Medvedeva, Kolb je dobio zvanje “Zaslužni umetnik Ruske Federacije”


Copyright (c) 2014 belgradelive.net All rights reserved.